Be kell zárni Szombathelyen a mozit, az uszodát, a jégcsarnokot?

Az biztos, hogy nagyon nehéz helyzetet kell megoldania az önkormányzatnak.

„Biztos forrásból tudom, hogy októbertől bezárják a belvárosi mozit.”

A fenti mondat egy olvasónk leveléből származik. Nem tudjuk, mi az a biztos forrás, a legjobb értesüléseink szerint még semmi döntés nem született az energiaválságra adandó szombathelyi lépésekről, de az biztos, hogy sok minden benne van a pakliban.

Néhány nappal ezelőtt írtuk, Átfogó megtakarításokra készül a szombathelyi önkormányzat 2022. September 06. 11:13 hogy átfogó megtakarításokra készül a szombathelyi önkormányzat. A városvezetés keddre egyeztetésre hívta az önkormányzati cégek és intézmények vezetőit az energia-veszélyhelyzet okozta, tervezett intézkedésekről. Mint megtudtuk, inkább elvi megbeszélés zajlott, a részletek kidolgozása jelenleg is folyamatban van.

Még nem tudni, mi lesz a mozival.
Szilágyi József (telefonos fotó)

Elviekben az önkormányzatoknak némileg meg is van kötve a kezük, ha feladatellátásról van szó. Vannak kötelező feladatok, amelyeket mindenképpen el kell látni, ilyen például a helyi közutak és köztemetők karbantartása, működtetése, az ivóvízellátás, az egészségügyi és szociális alapellátás, az óvodák működtetése.

Az összes többi önként vállalt feladat. A tömegközlekedéstől a kultúrán át a városi programokig, múzeumokig, uszodáig, fürdőkig, sportlétesítményekig.

Az önkormányzatnak el kell látnia kötelező feladatokat akkor is, ha nagy a baj. De az önként vállalt feladatokat sem engedheti el teljesen, hiszen ezektől lesz élet egy városban, ezektől lesz város egy város.

Tény, hogy nagy a baj. Erről már a jégcsarnok kapcsán is írtunk, Csak néhány hónapig biztos az új szombathelyi jégcsarnok működése 2022. September 01. 16:04 ahol egyenesen kimondták, hogy a város nem tudja támogatni a működését, és elképzelhető, hogy februárban be kell zárnia egy időre. A jégcsarnoknál az elektromos áram a legnagyobb tétel, a költségek 70 százalékát teszi ki. Most 300 ezer forintba kerül egy napra elég áram, de ez a szerződés december 31-ig érvényes.

Addig új szerződést kell kötni az áramra, az említett sajtótájékoztatón azt mondták, örülnek, ha csak háromszorosára drágul az áram. Ami, ugye, napi 900 ezer forintot jelentene.

A jégcsarnok februárban bezárhat.
Mészáros D. Zsolt

Persze, legyinthetünk, minek jégcsarnok, majd korcsolyáznak az emberek télen, ha befagynak a vizek. De gondoljunk arra a több mint 200 gyerekre, akik jeges sportágat választottak, és így le kell mondaniuk róla, legalábbis egy időre.

A jégcsarnok nem fogyaszt földgázt, de minden más intézmény és önkormányzati cég igen. A legtöbbet természetesen a Távhő. Gondoljunk bele, hogy a földgáz piaci ára jövőre a válság előtti ár 10-12-szerese is lehet.

A város működési költségei az idén mintegy 24 milliárd forintot tesznek ki. Az energiaválság okozta drágulás persze, ennek csak egy részét érinti, de gondoljunk bele, mi van, ha egy egymilliárdos tétel hirtelen tízmilliárdosra nő.

Találgatásokba nem bocsátkozunk, hiszen a szakemberek is hetekig dolgoznak majd rajta. Az biztos, hogy a szeptember végi közgyűlésre el kell készülnie a takarékossági tervnek, mert különben kifutnak az időből.

A címben feltett kérdésre – Tényleg be kell zárni Szombathelyen a mozit, az uszodát, a jégcsarnokot? – most azt lehet mondani, igen, lehetséges. Mint ahogyan a múzeumokat, a sportlétesítményeket, közösségi tereket. Valószínű, hogy átmenetileg, remélhetőleg nem hosszú időre, de igen. És majd elgondolkodhatunk azon, mitől város egy város.

A szökőkutakat már leállították, a díszkivilágításokat lekapcsolták. Ez nem olyan nagy tétel, de szimbolikus. Most minden komorabb és szürkébb lesz egy ideig. De, hogy mennyire, azt a hónap végén megtudjuk majd.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet