215 millió forintos segélyprogramot indított a szombathelyi önkormányzat

Lehet igényelni támogatást a gázárra, a villanyra, a gyógyszerre, lesz szociális alapú tűzifa és izzócsere is.

Már augusztus végén írtuk, A gáz mellett a villamosenergia és a gyógyszer árát is támogatja a szombathelyi önkormányzat August 29. 20:19 hogy a földgáz, a villamosenergia és a gyógyszer árát is támogatja a szombathelyi önkormányzat a rászorulók számára. A múlt héten bemutattuk Havonta 20 ezer forintot kaphatnak a magas gázárak miatt a rászoruló szombathelyiek September 08. 15:53 a tervezetet is, azzal, hogy ezt a szeptember 9-i rendkívüli közgyűlésnek el kell fogadnia.

A közgyűlés a múlt pénteken ellenszavazat nélkül meg is szavazta a támogatásokat. Az is kiderült, hogy a kibővített támogatásokat egyelőre erre az évre, illetve a gázár-támogatásnál április 30-ig tervezik. De ha az energiaválság folytatódik, akkor meg is lehet hosszabbítani.

A program összesen mintegy 200 millió forintba kerül, ennek egy részét kell az idén kifizetni. A közgyűlés a szeptemberi ülésen módosítja ennek megfelelően az idei költségvetést, a jövő évi költségeket a 2023-as költségvetésbe építik be majd. Egyébként a szeptember végi közgyűlésen döntenek majd az önkormányzati cégeket és intézményeket érintő takarékossági lépésekről Be kell zárni Szombathelyen a mozit, az uszodát, a jégcsarnokot? September 11. 07:17 is.

A múlt pénteki rendkívüli közgyűlésen egyetértés volt a támogatások bevezetésében, azokat a Fidesz-frakció is megszavazta. Itt vannak a részletek:

subhead]Gázártámogatás

Támogatást kérhet:

 • akinek a háztartásában a gázfogyasztás egy részéért már piaci áron kellett fizetni (részletek a 259/2022. (VII.21.) kormányrendeletben)
 • akinek 1 vagy 2 fős háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 150 ezer forintot, több fős háztartás esetén pedig a 114 ezer forintot.
 • A támogatás időtartama: a kérelembenyújtás hónapjának első napjától (legkorábban 2022. október 1. napjától) 2023. április 30-ig.

  A támogatás összege: a Korm. rendeletben meghatározott fogyasztási mérték feletti köbméterenként 250 forint, de legfeljebb havonta 20 ezer forint.

  A kérelmet az erre rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani az alábbi mellékletekkel:

 • a háztartás tagjainak megelőző havi jövedelemigazolása,
 • a kérelmező által ténylegesen lakott ingatlanra a kérelem benyújtását megelőző hónapra kiállított földgázszámla,
 • a kérelmező lakáshasználatának hitelt érdemlő igazolása.
 • A támogatást közvetlenül a szolgáltatóhoz utalnák, és ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak lenne megállapítható. Azzal, hogy külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

  Nem adható gázártámogatás annak a háztartásnak, amely villamosenergia-támogatást kapott.

  A gázártámogatásra az önkormányzat a következő fűtési szezonra (2022. október 1. – 2023. április 30.) 150 millió forintot különítene el azzal, hogy a közgyűlés által megállapított keretösszegig erejéig adhatnak támogatást.

  Villamosenergia-támogatás

  Támogatást kérhet:

 • akinek a háztartásában a villamosáram-fogyasztás egy részéért már piaci áron kellett fizetni (részletek a 259/2022. (VII.21.) kormányrendeletben
 • akinek 1 vagy 2 fős háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 150 ezer forintot, több fős háztartás esetén pedig a 114 ezer forintot.
 • a vagyoni helyzetet nem vizsgálják, de kizáró körülmény, ha a kérelmező háztartásában épített medence vagy szauna működik vagy a háztartásban a villamosenergiát napenergiával termelik.
 • A támogatás időtartama: a kérelem benyújtás hónapjának első napjától (legkorábban 2022. október 1. napjától) 2022. december 31. napjáig.

  A támogatás összege:

  a Korm. rendeletben meghatározott fogyasztási mérték feletti kWh-ként 11 forint, de legfeljebb havonta 5 ezer forint. Kivéve, ha az ingatlan fűtése kizárólag villamosenergiával történik, ebben az esetben havonta legfeljebb 10 ezer forint.

  A kérelmet az erre rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani az alábbi mellékletekkel:

 • a háztartás tagjainak megelőző havi jövedelemigazolása,
 • nyilatkozat a kizáró okok fennállásáról,
 • a kérelmező által ténylegesen lakott ingatlan vonatkozásában, a kérelem benyújtását megelőző hónapra kiállított villamosenergia-számla,
 • a kérelmező lakáshasználatának hitelt érdemlő igazolása.
 • A támogatást közvetlenül a szolgáltatóhoz utalnák, és ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak lenne megállapítható. Azzal, hogy külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

  Nem adható villamosenergia-ártámogatás annak a háztartásnak, amely gázártámogatást kapott.

  Gyógyszerár-támogatás

  Jelenleg azok kaphatnak gyógyszerár-támogatást, akiknek havi jövedelme egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 százalékát (jelenleg 85 500 Ft), háztartásban élők esetében az egy főre jutó havi jövedelem a mindenkori nyugdíj legkisebb összegének 250 százalékát (jelenleg 71 250 forint), kiskorú gyermeket nevelő háztartásban élők esetében a mindenkori nyugdíjminimum legkisebb összegének 300 százalékát (jelenleg 85 500 Ft) nem haladja meg.

  A támogatás havi összege az igazolt költség, legfeljebb 8000 Ft, egyedül élő és nyugdíjszerű ellátásban részesülő jogosult esetén legfeljebb 20 ezer.

  A villamosenergia-ártámogatásra az önkormányzat a 2022-es évre 50 millió forintot különítene el azzal, hogy a közgyűlés által megállapított keretösszeg erejéig adhatnak támogatást.

  Az önkormányzat a gyógyszerárak növekedése miatt

 • a támogatás jövedelemhatárát az egy vagy két fős háztartás esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 százalékára (jelenleg 114 ezer forint),
 • a támogatás jelenlegi, legfeljebb havi 8000 forintját legfeljebb 12 ezer forintra emeli.
 • A szakmai becslés szerint az emelés mintegy 10 – 15 millió forintos többletköltséget jelent a városnak.

  Rendkívüli krízishelyzet támogatása

  Az önkormányzat annak érdekében, hogy a rászorulók minél szélesebb körét elérjék, szociális területen működő civil szervezeteket is bevon a rendkívüli helyzet kezelésébe. Ezeket a szervezeteknek egyenként 2-2 millió forintot adnak. Ezekről a szervezetekről van szó:

 • a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportja,
 • a Szociális Szolgáltatók Közhasznú Egyesülete, és
 • a „Szombathely Szent Márton városa” Gyebrovszki János Alapítvány
 • Ebből a pénzből a civil szervezet látókörébe került rászorult személyeket és családokat pénzzel vagy természetbeni juttatással támogathatja. Az összeget 2023. június 30-ig kell felhasználni.

  Szociális tűzifa program

  Ezt a támogatást a fatüzeléssel fűtött lakásokban élő, szociálisan rászorult családok vehetik igénybe. Az összesen 300 köbméter mennyiségű, kályhakész fát a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú NKft. (FÉHE NKft.)szállítja ki megközelítően 250 rászoruló család számára.

  A FÉHE NKft-nél a tűzifa mellett korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre papír-brikett, amely kevesebb fűtőértékkel bír, viszont hideg időjárás esetén nagy segítséget jelent. Jelenleg a cég telephelyén megközelítően 250 - 300 köbméter mennyiségű rönkfa van.

  De mivel ez a mennyiség biztosan nem lesz elég, az önkormányzat 3 millió forint támogatást ad a FÉHE NKft-nek tűzifa vásárlására, hogy több rászoruló szombathelyi család juthasson ingyenesen tűzifához.

  Izzócsere program

  A lakások energiahatékonyságának növelése érdekében az önkormányzat piaci szereplő bevonásával indít izzócsere programot. A tervek szerint valamennyi szombathelyi háztartásnak lehetősége lesz térítésmentesen LED izzókra cserélni a jelenleg használt égőket.

  A program az önkormányzatnak nem kerül pénzébe, a közgyűlés felhatalmazta a polgármestert, hogy a szükséges intézkedéseket megtegye.

  Rezsivédelmi regisztrációs adatlap

  Az önkormányzat bevezeti az úgynevezett rezsivédelmi regisztrációs adatlap. Az adatlap jelenleg a közgyűlési anyagból tölthető le, tartalmazza a kitöltő nevét, lakcímét, elérhetőségeit. Az ingatlan alapterületét, az egy főre eső havi jövedelmet, a gáz- és villamos energia-fogyasztás éves adatait.

  Az adatlappal az a célja az önkormányzatnak, hogy könnyebben és közvetlenül eljuttassák a támogatásokat, illetve a fontos információkat az érintettekhez. Egyúttal adatokat kapnak az egyes támogatási formák szükség szerinti korrigálásához, így a szociális problémákat a valós élethelyzeteknek megfelelően tudják kezelni.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra