Sárváron négynapos munkahét lesz, Kőszegen bezárják a várat, Vasváron lejjebb csavarják a távfűtést

A sárvári fürdő az év végéig még biztosan nyitva lesz, de a továbbiakról később döntenek. Újabb három vasi város, ahol szorosabbra húzták a nadrágszíjat.

Négynapos munkahetet vezetnek be a sárvári önkormányzatnál, míg Kőszegen, a főtéri karácsonyfa kivételével, nem lesz adventi díszkivilágítás – tudtuk meg az önkormányzatoktól.

Az energiaárak emelkedése miatt sorra hozzák a takarékossági intézkedéseket az önkormányzatok. Szombathelyen 74 pontból álló csomagot fogadtak el, Jöhet a takarékosság, a szombathelyi közgyűlés átemelte a valóságba a spórolós csomagot October 27. 19:02 Körmenden zárva lesz az uszoda, a színházépület és a kollégium. Körmenden távolról vezérlik a fűtőtesteket, Szentgotthárdon kikapcsolták a fűtést a városháza nagyobb részén November 20. 07:19 Szentgotthárdon a polgármesteri hivatal nagy részén leállították a fűtést, és mindenhol úgy takarékoskodnak, ahogy csak tudnak.

Nemrég megkérdeztük a Vas megyei városokat, hogyan próbálnak spórolni, a körmendi és a szentgotthárdi takarékoskodásról írtunk már. Körmenden távolról vezérlik a fűtőtesteket, Szentgotthárdon kikapcsolták a fűtést a városháza nagyobb részén November 20. 07:19

Most Sárvár, Kőszeg és Vasvár nadrágszíjmeghúzó lépéseit mutatjuk be.

Sárváron megduplázzák a fűtéstámogatásokat

Az önkormányzat célja egyrészt az, hogy az energiaválság közepette is fenntartsa – ha kell csökkentett módban – a város működését, másrészt a nehéz helyzetbe került sárvári polgárokat segítse – írta levelében az önkormányzat.

 • Az önkormányzat duplájára emelte a fűtéstámogatás összegét azoknak a rászorulóknak, akik egyedi gázfűtéssel vagy vegyes – szén, fa – tüzeléssel rendelkeznek, így egy fűtési szezonban már 50 ezer forint támogatás igényelhető. A nyugdíjasok és a nagycsaládosok mellett a rászoruló, gyermeküket egyedül nevelő szülők is igényelhetik ezt a támogatást.
 • Változatlan formában működnek tovább az őszi és téli időszakban is a köznevelési, gyermekjóléti és a szociális szolgáltatást nyújtó önkormányzati intézmények Sárváron, így a városi bölcsőde, az óvodák, a gondozási központ, a védőnői szolgálat, az orvosi rendelők és – korszerű fűtési rendszerének köszönhetően – a Zene Háza.
 • Racionalizálták a Sárvári Közös Önkormányzati Hivatal és az Intézmények Gazdálkodását Ellátó Szervezet ügyfélfogadását, mindkét munkahelyen 4 nap alatt dolgozzák le a 40 órás munkahetet.
 • A fűtési szezonban az ügyfélfogadás rendje az alábbiak szerint módosult a sárvári önkormányzati hivatalban: hétfőn 8.00-12.00-ig, szerdán 8.00-12.00-ig és 13.00-17.00-ig, csütörtökön 13.00-17.00-ig.
 • A fűtési szezon ideje alatt az IGESZ pénztári órái a következőképpen alakulnak: hétfőtől csütörtökig 7.30-12.00-ig és 12.30-16.30-ig vannak pénztári órák, amikor az intézményi térítési díjakat be lehet fizetni.
 • A Batthyány utca 29., a Széchenyi utca 31., a Batthyány utca 7. és a Rábasömjéni utca 86. szám alatt található civil szervezetek elhelyezésére szolgáló önkormányzati épületeket bezárták a fűtési szezonban. A civil szervezeteket ideiglenesen a Nádasdy–várban és a Zene Házában helyezték el.
 • A Nádasdy Kulturális Központban a múzeum, a könyvtár és a vár képzőművészeti kiállító terei, a nyitva tartásukat a látogatottság intenzitásához igazítják. A Nádasdy Ferenc Múzeum keddtől vasárnapig 10.00–16.00-ig, a városi könyvtár keddtől péntekig 10.00–17.00-ig, és minden hónap első és harmadik szombatján 9.00–13.00-ig, a Galeria Arcis keddtől péntekig 10.00–17.00-ig tart nyitva. A vár intézményei hétfőnként zárva lesznek. A nyitva tartási időket később a tapasztalatok alapján módosíthatják.
 • A Művelődési Központ december 12-től 2023. január 22-ig zárva tart, ezen idő alatt az épületekben temperáló fűtés működik majd, figyelemmel a vár és a benne őrzött muzeális anyagok kiemelkedő történeti, kulturális értékeire.
 • A Sárvár Aréna épületrészeit energetikai szempontból elkülönítették egymástól, az Aréna továbbra is fogadja a látogatókat. Az év végéig Mikulás-ünnepséget, koncerteket is szerveznek, a sportszervezetek is folyamatosan megtartják edzéseiket, mérkőzéseiket.
 • A sárvári gyógyfürdő működése egy kormányzati támogatásnak köszönhetően az év végéig biztosított. Ha a működés feltételeiben, lehetőségeiben lényeges változás állna be, úgy a működtetés megváltoztatására a cégvezető javaslatot tesz a tulajdonos önkormányzat felé.
 • Sárvár központjában lesz adventi díszkivilágítás, ha szerényebb is, mint korábban, és adventi programokat is szerveznek.
 • A közvilágítás változatlan marad, mivel az önkormányzat számára kiemelten fontos a város, az itt élők biztonsága. A szökőkutakat már a hideg idő beállta előtt leállították, és lekapcsolták a középületek díszvilágítását is.
 • Kőszegen bezárnak a Jurisics-vár belső helyiségei

 • Kőszegen ezen a télen nem fűtik a Jurisics-vár és a Várszínház főépületeit, a Királyi Városnapot a Jurisics Miklós Gimnázium Dísztermében szervezik meg.
 • A város hivatalában és intézményeiben a munkahelyeket összecsoportosítják, az ülő munkahelyek fűtési hőmérsékletét 21 fokban, a többi helyiségét 17 fokban maximalizálják.
 • Az óvodákat 22 fokra fűtik fel, az üres csoportszobákban nem lesz fűtés.
 • A közgyűjtemények hőmérsékletre érzékeny tárgyait a Könyvtár épületébe viszik, a múzeumi és a levéltári épületek fűtését minimálisra csökkentik. A kiállítások rögzített időpontokban, csoportosan, „téli vezetéssel” lesznek látogathatók.
 • A KÖSZHÁZ és a Könyvtár termeit egyeztetett időbeosztás szerint lehet csak használni.
 • A Szociális Gondozási Központ munkatársai a fűtési idényben az új építésű főépületben dolgoznak. A régi, korszerűtlen épületrészt lezárják.
 • Szüneteltetik a közterületek és középületek, illetve az adventi díszek világítását, a Fő téri fenyőfa kivételével.
 • A város hivatalában, intézményeiben, cégeiben új munkavállalót alkalmazni csak polgármesteri jóváhagyással lehet.
 • A Kőszegfalvi Klubot a téli időszakban pályázati forrásból felújítják, a felújítás időtartama alatt zárva lesz.
 • Az intézkedések a városban állami vagy uniós támogatásból zajló felújításokat, fejlesztéseket nem érintik. A város saját finanszírozású fejlesztéseiről a takarékossági szempontok figyelembevételével döntenek.
 • Vasváron csak a fagy ellen fűtik a művelődési házat

  Vasváron folyamatosan figyelik és szükség esetén módosítják a takarékossági intézkedéseket – írja levelében az önkormányzat.

 • Az óvoda, bölcsőde, egészségház tekintetében semmilyen külön korlátozó intézkedést nem terveznek.
 • A polgármesteri hivatalban, művelődési házban, könyvtárban a távfűtést csökkentették.
 • A művelődési házban működő csoportokat a könyvtárba szervezik át, hogy a civil szervezetek működésében ne legyen fennakadás.
 • Az előre meghirdetett előadásokat decemberben megtartják, de újakat nem fogad az épület és a téli hónapokban csak temperáló fűtés lesz a művelődési házban.
 • A karácsonyi díszkivilágítás csökkentett mértékű lesz, csak az adventi vasárnapok szeretetvendégség helyszíne (művelődési ház előtti tér) és a főtér kap díszvilágítást.
 • Azokban az épületekben, ahol napelemes rendszer működik és van lehetőség az elektromos fűtésre, ott azt kell előnyben részesíteni.
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet