Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Körmenden távolról vezérlik a fűtőtesteket, Szentgotthárdon kikapcsolták a fűtést a városháza nagyobb részén

A két vasi város is takarékoskodik, Körmenden nem lesz uszoda télen, Szentgotthárdon nincs zuhanyozás a tornacsarnokokban.

Az energiaárak emelkedése rendkívül nehéz helyzetbe hozta az önkormányzatokat. Szombathelyen 74 pontból álló takarékossági tervet állítottak össze, amit október végén el is fogadott Jöhet a takarékosság, a szombathelyi közgyűlés átemelte a valóságba a spórolós csomagot 2022. October 27. 19:02 a városi közgyűlés.

A múlt héten a kormány rendeletben engedélyezte Mától akár ki is kapcsolhatják a közvilágítást a városokban 2022. November 10. 10:28 , hogy az önkormányzatok akár ki is kapcsolhatják a közvilágítást, és ehhez a rendvédelmi és közbiztonsági szervezetekkel sem kell egyeztetniük.

Ebből is látszik, hogy a probléma nagy és valós, az önkormányzatoknak most a túlélésre és a minél hatékonyabb takarékosságra kell berendezkedniük.

Körmenden a fűtést veszik vissza

A körmendi polgármesteri hivatal pontokba szedve közölte a takarékossági lépéseket.

 • A legnagyobb gázfogyasztási helyek zárva maradnak a téli időszakra, így nem nyit ki az uszoda, a színházépület és a kollégium épülete.
 • Nem nyit ki a gyermekkönyvtár épülete, a gyermekek a felnőtt könyvtár épületében tudják átvenni könyveiket.
 • A Körmendi Közös Önkormányzati Hivatalban a beérkező távhőmennyiség csökkentésével lehet csak takarékoskodni, most a beérkező hőmennyiség 22 Celsius-fokhoz van igazítva, ennek a csökkentését kérték a távhőszolgáltatótól 20 fokra. Illetve hétvégenként nem kérnek fűtést az ingatlanba, az esküvők napját kivéve.
 • Minden önkormányzati intézményben a kazánok által előállított hőfok csökkentését rendelték el, egyes helyekre távvezérléssel irányítható fűtésszabályzót szerelnek fel (ahol a kazán típusa ezt engedi).
 • Egyes intézmények már energiatakarékos lámpatesteket szereltettek be a régiek meghibásodása esetén. Ezt a folyamatot folytatni kell, ill. az Önkormányzati Hivatalban is át kell állni az energiatakarékos izzók használatára.
 • A Faludi Ferenc Könyvtár és a Múzeum nem zár be, de például a Vadászlak épülete igen, és a Lóistállóban és a Városi Kiállítóteremben is temperáláson marad a fűtés.
 • Szentgotthárdon marad az otthoni zuhanyozás és melegedés

  A szentgotthárdi önkormányzat is pontokba foglalta takarékossági intézkedéseit. Közölték, hogy

 • a távhőszolgáltatással érintett épületekben az előző évi fogyasztáshoz képest összességében legalább 22 százalékos hőmennyiség-megtakarítást,
 • a gázfelhasználással érintett épületekben legalább 34 százalékos gázmennyiség-megtakarítást,
 • a villamos-energia felhasználásánál pedig legalább 7 százalékos villamos-energia mennyiség megtakarítást kell elérni.
 • A színház épületében a fűtési szezonban csak a fagyvédelemmel kapcsolatos fűtés működhet, rendezvények nem lesznek. Az iroda működik ebben az időszakban is.
 • A Városi Gondozási Központ épületében klímát szereltek fel a távhőszolgáltatás részleges, illetve ideiglenes kiváltására.
 • A Szent Gotthárd Általános Iskola tornacsarnokában az öltözőkben legfeljebb 20 Celsius-fok, a küzdőtéren legfeljebb 18 fok lehet. Zuhanyzási lehetőség csak bajnoki mérkőzéseken lesz, edzéseken nem, vagy a tényleges és teljes költség megfizetése esetén.
 • A Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal épületében a folyosókon, előterekben, az irattárakban, könyvtárban a fűtést elzárták, időlegesen használt helyiségekben (tárgyalókban, civil irodában) csak a használat ideje alatt biztosítható a fűtés. A refektórium helyiségében csak a fagyvédelemmel kapcsolatos fűtés biztosítható. A helyiségben rendezvények 2022. december 2. napját követően nem tarthatók. Az irodahelyiségekben legfeljebb 21 fok lehet.
 • A nyilvános illemhelyet (Mártírok út 5/B.) 2022. november 1-jétől bezárták.
 • A távhőszolgáltatással érintett valamennyi épületnél a huzamosabb emberi tartózkodásra nem szolgáló helyiségekben a belső hőmérsékletet csökkenteni kell. Itt legfeljebb 18 fok, vagy a használati módtól függően (pl.: váróterem) 20 fokos hőmérséklet lehet.
 • A városrészi közösségi épületekben az idei fűtési szezonban csak a fagyvédelemmel kapcsolatos fűtés működik. Kivételt képez ez alól valamennyi városrészen egy karácsonyi rendezvény (pl. Idősek karácsonya), illetve egy mikulás-rendezvény – amennyiben ezt máshogy nem lehet megtartani (pl. házhoz menő Mikulás). Egyéb rendezvények (pl. születésnapok, évfordulók, bálok) nem tarthatók meg.
 • A Család- és Gyermekjóléti Központ épületében a helyiség-használatot racionalizálták, illetve fűtésre optimalizált klímát működtetnek a gázfelhasználás részleges, illetve teljes kiváltására.
 • A Pável Ágoston Múzeumba látogatók csak előre bejelentkezés alapján érkezhetnek, a Könyvtár épületében a helyiséghasználatot csökkentették, a nem használt épületrész(ek)ben az idei fűtési szezonban csak a fagyvédelemmel kapcsolatos fűtés működik.
 • A Szentgotthárdi Sport- és Szabadidőközpont épületében az idei fűtési szezonban a küzdőtéren legfeljebb 18 fok lehet. Zuhanyzási lehetőség csak bajnoki mérkőzéseken, illetve élőfüves edzés esetén lesz, edzéseken egyébként nem lehetséges. A kiszolgáló épületrészben a folyosók, közlekedők, közösségi illemhely helyiségekben legfeljebb 18 fok, az öltöző helyiségekben legfeljebb 20 fok, az irodahelyiségekben legfeljebb 21 fok biztosítható. A légkezelő berendezés csak indokolt esetben üzemeltethető.
 • A Szent Gotthárd Gimnázium tornacsarnokában az öltözőkben legfeljebb 20 fok, a küzdőtéren legfeljebb 18 fok biztosítható, zuhanyzási lehetőség ebben a fűtési szezonban nincs.
 • Az Időutazó Múzeum épületében az irodában, recepción, vendéglátó térben a játéktérben legfeljebb 20 fok, a raktárhelyiségekben, közösségi illemhelyen legfeljebb 18 fok lehet.
 • Épület, építmény megvilágítására szolgáló (dísz)kivilágítások nem működtethetők.
 • Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet