Szombathely újabb kultikus szállodája, a Claudius Hotel is az enyészeté lesz?

Már több mint két éve, hogy felújítás címszóval bezárták az épületet, de azóta sem történt semmi.

Szombathelynek két neves szállodája is volt az elmúlt évtizedekben, melyek egy ideális világban tökéletesen működhettek volna egymás mellett. A valóságban azonban ez nem így történt, tulajdonképpen egymás konkurenciái lettek és felváltva zárták be, nyitották ki őket. Pedig történetük szorosan összefonódik. Nem csak azért, mert mindét épület híres, építészetileg is kiemelkedő alkotás, hanem mert sokáig ugyanaz a tulajdonosi kör működtette őket.

A régebbi, a szecessziós Savaria Szálló, melynek nemrég írtuk meg kálváriáját (1. rész, A tündérmesék találkozása a valósággal – A szombathelyi Savaria Szálló története (1. rész) 2022. July 01. 19:01 2. rész), 2005-ig működött.

A Claudius 1972-ben.
fortepan

A másik az 1972-ben épült Claudius Hotel, amely a város egyik legszebb pontján, a Csónakázótóval szemben áll. Ezt 2020-ban zártak be Másfél hét múlva bezár a szombathelyi Claudius Hotel – Ugyanarra a sorsra jut, mint a Savaria Nagyszálló? 2020. February 06. 12:01 egy állítólagos nagy volumenű felújítás miatt. Mi pedig már akkor feltettük a kérdést: vajon ugyanarra a sorsra jut, mint a Savaria Szálló?

Claudius hotel 2022
A Claudius Hotel ma.
Mészáros D. Zsolt

Az enyészeté lesz a Claudius is?

Azt még korai lenne kijelenteni, hogy ez történik, hiszen egyelőre csak néhány évről, nem pedig évtizedekről beszélhetünk. Ám nem lehet véletlen sok a hasonlóság – elég csak mindkét esetben a hirtelen jött bezárásra és a csak beígért felújításra gondolni.

A Claudius épületén ugyanis semmi jele annak, hogy hozzáláttak volna bármiféle munkának. Úgy tudjuk, a hotel jelenlegi ügyvezető igazgatója 2020 őszén el is költözött Szombathelyről, a karbantartó azonban még sokáig, sőt, valószínűleg máig jár az épülethez - hiszen azon kívül-belül rendben van minden. Rajtuk kívül viszont az összes dolgozót elküldték.

Claudius hotel 2022
Az ajtaján most is ott a felírat.
Mészáros D. Zsolt

Így zárták be

2020. február 3-án, hétfőn délelőtt hívott be minden alkalmazottat a hotelvezetőség egy megbeszélésre. Ott közölték velük, hogy február 17-én bezárnak, mert hatalmas ráncfelvarráson esik át az épület. És mivel a felújítás sokáig tart, úgy döntöttek, hogy felmondanak minden dolgozónak, de megígérték, hogy mihelyst végeznek a munkálatokkal, keresni fogják őket.

Ez váratlanul ért mindenkit. Nem csak a dolgozókat, hanem a vendégeket is, hiszen sokaknak már hónapokkal előre volt foglalásuk a Claudiusba. Információink szerint nem csak a szobafoglalásokat kellett visszamondani, hanem temérdek rendezvényt, köztük ballagásokat és lakodalmakat is. Ez pedig nem kis felháborodást okozott.

Informátorunk szerint már a 2021-es ballagási szezonra is érkezett hozzájuk foglalás, ezért sem tűnt úgy, hogy tervezett felújításról van szó. Ráadásul 2019 decemberében még munkájára igényes, főzni tudó és szerető szakács munkatársat is kerestek a Claudiusba.

A bezárás után elindult a találgatás. Több szakmabeli is azt mondta, felesleges lenne felújítani a hotelt, volt, aki egyenesen gazdasági manipulációnak titulálta az akciót.

A tulajdonosok és más érintettek azonban csendbe burkolóztak, és burkolóznak azóta is. Mostani cikkünk kapcsán is hiába kerestük az érintett cégeket.

A Claudius Hotel bárja a 70-es, 80-as évek nagyvilági helye volt Szombathelyen.
A hotel bárja a 70-es, 80-as évek nagyvilági helye volt Szombathelyen.

És bár látszólag valóban nem történt semmi a hotellel, a háttérben azért zajlik valami. A tulajdoni lapból ugyanis kiderült, hogy 2022 elején pert indított a jelenlegi tulajdonos, a Wolf-CRS Kft.-vel szemben a korábbi tulajdonos, az IGN Zrt.

Az ok, hogy a Wolf-CRS Kft. értesüléseink szerint a mai napig nem fizette ki a Claudius vételárát. Ezt a forgatókönyvet egyébként lapunk is felvázolta 2020-ban: a pereskedésnek könnyen az lehet a vége, hogy bíróság elé kerül az ügy és a Claudius Hotelt is nyilvános elektronikus árverésen bocsájtják majd licitre, akárcsak a Savaria Szállót.

Kerestük a Szekszárdi Törvényszéket is, ahol a per zajlik, hogy afelől érdeklődjünk, történt-e bármiféle előrelépés az ügyben. A következő választ kaptuk:

A Szekszárdi Törvényszéken a két gazdasági társaság között 2022. február elején per indult, amely azonban félbeszakadt 2022. májusban, így jelenleg nincs már folyamatban eljárás a két cég között. Egyéb információt a perről a törvényszék a sajtó felé a felek engedélye nélkül nem adhat ki.

Claudius hotel 2022
Bent sem történt semmi. Fotó napjainkból.
Mészáros D. Zsolt

Tehát ismét patthelyzet van. Külön kis színfolt, ha felmegyünk a Claudius Hotel hivatalos oldalára, vagy bármelyik szállásfoglalásos oldalra, két és fél éve egyfolytában telt házat jeleznek.

Nem is tudták, mit vesznek

Hogy képben legyünk a történettel, egészen 1998-ig kell visszamennünk, hiszen ekkor privatizálták a Hungarhotels szállodaláncát, így Szombathely két legnagyobb hotelét, a Claudiust és a Savariát is eladták. A kecskeméti cég, amely megvette a két hotelt, valójában nem is tudta, hogy mit vesz.

„Volt egy portfólió, benne 5-6 ingatlan jó áron, és tényleg nem nézték meg, hogy mi is van valójában a csomagban.” Az üzletemberek az adásvétel után csodálkoztak rá, hogy „jé, két működő szombathelyi szálloda is van az ingatlanok között” – mondta egy forrásunk.

Majd később ez a kecskeméti cég ugyanazzal a tulajdonosi körrel megalapította az IGN Zrt.-t, ez a vállalkozás lett az új bejegyzett tulajdonosa a Claudiusnak és a Savariának is. Az volt a terv, hogy majd magasabb áron továbbértékesítik az ingatlanokat, de közben nagy volumenű beruházásokba fogtak, ezek mögé pedig fedezetek kellettek.

És rájöttek, hogy a megvásárolt ingatlanok, köztük a két szombathelyi szálló, tökéletesek erre a célra, így úgy döntöttek, hogy megtartják őket – még akár úgy is, hogy üresen állnak. Így az a helyzet állt elő, hogy a szállodák mint üzlet, nem voltak kiemelten fontosak, de mint értéktárgyak, igen. Közben azért működtették a szállodákat, a Claudiust fel is újították.

Felújítás, de minek?

2003 januárjában zárták be először a hotelt, és másfél év alatt tetőtől talpig felújították, majd 2004 októberében újra kinyitották. Az valóban egy tervezett felújítás volt, és tényleg nagyon ráfért az épületre, de nem is két héttel korábban jelentették be a leállást.

A Claudius felújítása és kinyitása viszont egyet jelentett a Savaria bezárásával, hiszen mint korábban írtuk, veszteséges lett volna egyszerre üzemeltetni a két szállodát.

A Claudius Hotel a 2003-as felújítás előtt
A felújítás előtt.

Aztán jött a gazdasági világválság, ami az IGN Zrt.-nek is betett, egyre rosszabb állapotba került a cég pénzügyileg, illetve – ahogy az a Magyar Nemzet 2019-es oknyomozó cikkéből kiderül – az IGN tulajdonosa azok között volt, akiket trükkös módszerekkel kiforgattak a vagyonukból.

A cég tulajdonképpen működésképtelenné vált, csak egy ideig próbálták pótolni a veszteségeiket ingatlanjaik eladásával. Így került a Claudius Hotel egy kaposvári illetőségű céghez, a Wolf-CRS Kft.-hez, amely egyébként akkor a nyilvános cégbírósági bejegyezés szerint már 2011. május 31-e óta NAV-végrehajtás alatt állt.

Nyugat.hu

Kinek kije ki?

A Claudius Hotelt jelenleg a Savadius Kft. üzemelteti, melynek a Wolf-CRS Kft., így szintén Ihász Péter a tulajdonosa, ügyvezetője pedig Kulcsár Edit, aki a Claudiust is igazgatta a bezárásig – sőt, valójában papíron a mai napig igazgatja. De több szál is összeköti a két embert. Ezt alábbi táblázatunkban részleteztük:

Táblázatunk a nyilvános cégjegyzék alapján:

Cégnév Telephely Tulajdonos 1 Tulajdonos 2 Ügyvezető Végrehajtás Biztosítási intézkedés Tevékenység
Savadius Kft. 9700 Szombathely, Bartók B. krt. 39. Ihász Péter Wolf-CRS Kft. Kulcsár Edit 2 1 Szállodai szolgáltatás
Wolf-CRS Kft. 7030 Paks, Nyárfa u. 6. Ihász Péter - Kulcsár Edit 3 - M.n.s. egyéb információs szolgáltatás
MOLE-Mrt Kft. 1111 Budapest, Etele út 54. A. ép. 1. lház. 8. em. 48. Lynx-MRT Kft. - Kulcsár Edit 1 - Épületépítési projekt szervezése
Lynx-Mrt Kft. 1115 Budapest, Etele út 54. A. ép. 1. lház. 8. em. 48. Kulcsár Edit - Kulcsár Edit - - Raktározás, tárolás, szállodai szolgáltatás
AlexandraTAX Kft. 2100 Gödöllő, Ganz Ábrahám u. 2. Lynx-MRT Kft. Primus Total Kft. Kulcsár Edit 1 - Számviteli tevekénység
Praetor Audit Kft. 2100 Gödöllő, Ganz Ábrahám u. 2. Ihász Péter dr. Pokó Diána Kulcsár Edit 2 Vagyon lefoglalása 2 Számviteli tevékenység
Schadowwolf Kft. 1115 Budapest, Etele út 54. A. ép. 1. lház. 8. em. 48. Mentica GmbH. - Kulcsár Edit 1 Kézbesítés: Réder E. Vagyonkezelés (holding)
Mentica GmbH. 5300 Hallwang, Landesstrasse 6. Ihász Péter - Ihász Péter - - Energetikai kivitelezés
Primus Total Kft. 2100 Gödöllő, Ganz Ábrahám u. 2. Alexandra TAX Kft. - Kálmán Zsolt - - M. n. s. pénzügyi közvetítés

Ahogy azt még 2017-ben írtuk - és néhány bekezdéssel feljebb is említettük - a nyilvános cégbírósági bejegyzésekre hivatkozva, a Wolf-CRS Kft. 2011. május 31. óta NAV-végrehajtás alatt állt. Ez már nem szerepel a nyilvántartásban, viszont helyette 2015. október 1-jén újabb végrehajtást indítottak a cég ellen, aztán a hotel tulajdoni lap szerint 2016-ban újabb per indult, majd 2017-ben, 2019-ben, 2020-ban és 2022-ben ismét végrehajtás történt a cég ellen.

Nyugat.hu

Megvették, de nem fizettek

Több mint 547 millió forintért adták el a Wolf-CRS Kft.- nek a Claudiust. 2012. július 9-én jött létre az adásvétel, a vételár kifizetésének határideje pedig 2013. január 31. volt. A Wolf-CRS Kft., a Claudius Hotel tulajdonosa azonban információink szerint az ingatlan vételárát – öt másik ingatlan vételárával együtt – sem 2015-ben, Nem fizették ki a Claudius Hotelért a vételárat 2015. May 22. 14:36 sem 2017-ben A szombathelyi Claudius Hotel tulajdonosa viheti csődbe az Alexandra könyvesboltokat? 2017. January 20. 14:54 nem fizette ki.

Arról, hogy ez a kifizetés azóta megtörtént-e, nincsenek hivatalos információink, de úgy tudjuk nemleges a válasz a kérdésre. Arról azonban van hivatalos információnk, hogy pont emiatt indult el a per 2022 elején.

Mi pedig követjük a történéseket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet