Megnéztük, hogyan is áll most a Szombathely határában épülő új akadémia – vagyis az Illés Akadémia bővítése

2020 negyedik negyedévére fejezik be a tervek szerint a munkálatokat. Mi pedig meglestük, hol is tartanak most.

2019. június 20-án kezdődött meg Szombathely és Sé határában, éppen az Illés Akadémia mellett a vadiúj, 6 milliárd forintos nyugat-magyarországi utánpótlás nevelési centrum építése. Az új akadémia híre természetesen sokaknál kiverte a biztosítékot, hiszen alig telt el két év a gyakorlatilag fenntarthatatlan és sok-sok más problémát is felvető, 16 milliárdos Haladás stadion felújítása óta. Ráadásul a szombathelyi csapat sem éppen kápráztatott el bennünket eredményességével az elmúlt időszakban: 11 év után nemrég átkerültek a másodosztályba.

Tehát hiába marad már el jó ideje a siker, mégis mértéktelenül ömlött a pénz a labdarúgásba Szombathelyen is. Tulajdonképpen annyi pénzt öltek bele az utóbbi időben ebbe a sportba, mint amennyi a város teljes éves költségvetése, vagyis nagyjából 30 milliárd forint.

Illés Akadémia
Még több képért kattints!
Mészáros D. Zsolt

Mégsem ez volt, ami úgy igazán kiverte a biztosítékot a helyieknél. Az új akadémia ugyanis egy olyan rétre épült, amit már nagyon-nagyon régóta kutyafuttatóként és közösségi térként használtak a környékbeliek és több védett növény- és állatfaj otthona is. Ezért hát egy napsütötte péntek délutánon, egészen pontosan 2019. július 5-én úgy döntöttek, hogy békés piknikkel tiltakoznak Élőben az első séi virágos rét piknikről 2019. July 05. 18:27 az új sportlétesítmény megépítése ellen. Ehhez persze akkor már túl késő volt.

Ahogy azt országos fődíjat nyert tényfeltáró cikkünkben Mi épül ott a síkon távolban? – Állami pénzből magán fociakadémia Szombathelyen 2019. October 20. 18:19 is írtuk:

 • 2014 márciusában összeült a kormány, hogy egy határozatban (1100/2014. (IX. 18.) jelentse ki, egyetért a „nyugat-magyarországi utánpótlás-nevelési centrum megvalósítására irányuló beruházási programmal”, ahogy azzal is, az érintett szombathelyi ingatlan a Nemzeti Sportközpontokhoz kerüljön.
 • A dokumentum azt is meghatározta, hogy „4 darab szabvány méretű labdarúgópálya, 1 darab szabvány méretű, világítással rendelkező labdarúgópálya, 1 darab szabvány méretű, világítással rendelkező műfüves labdarúgópálya és az Akadémia kiszolgálásához szükséges 7 öltöző és rehabilitációs kiegészítő infrastruktúra valósul meg”. Megbíztak egy kormánybiztost is, hogy dolgozza ki a megvalósítási koncepciót és számolja ki, mennyibe is kerül mindez.
 • A rendeletet maga Orbán Viktor miniszterelnök szignózta.
 • A kormány aztán 2014 novemberében ismét összeült és rábólintott a megvalósítási koncepcióra.
 • Illés Akadémia
  Mészáros D. Zsolt
 • A program megvalósulásának időszakát 2014 és 2017 között jelölték meg.
 • A szombathelyi képviselők már akkor Illés Akadémia beruházásnak nevezték a terveket.
 • Szombathelyen eddig is folyt labdarúgó utánpótlás képzés (Illés Akadémia, Király sportlétesítmény, Haladás, stb.), így első hallásra érthetetlen volt, miért is szükséges a városban egy újabb, ezúttal közpénzből megvalósuló, állami labdarúgó akadémia.
 • A kormányhatározatban említett koncepció és a kormányüléseken elhangzottak bizonyára segítettek volna tisztába tenni a beruházás okait és céljait, ám lapunk hiába fordult többször az érintett minisztériumokhoz, nem kaptuk meg sem az említett koncepciót, sem a kormányülés jegyzőkönyvét.
 • Azért is érdekesek lennének a dokumentumok, mert talán rávilágítanának arra, hogy van-e észszerű oka az állami milliárdok elköltésének.
 • Van-e valami épkézláb, hosszú távú koncepció, vagy csak egy focirajongó politikai vezető hobbija az egész?
 • Illés Akadémia
  Mészáros D. Zsolt

  Próbáltunk tehát információkat kicsikarni több érintettől is. Teltek-múltak a hetek, de egyedül a Nemzeti Sportközpontoktól kaptunk értékelhető választ Megtudtuk, mennyiért bérli majd az Illés Akadémia az új szombathelyi fociakadémiát 2019. November 05. 09:03 – még novemberben. Nem éppen ezekkel a szavakkal, de megerősítették, hogy valóban az Illés Akadémia bővítése az új létesítmény.

  Azt írták, hogy a Magyar Állam a tulajdonosa, bérlője és üzemeltetője pedig egyedüli pályázóként az Illés Sport Alapítvány. A szerződést 15 évre kötötték meg és az üzemeltetésért 400 ezer forint + áfát kell majd havonta fizetnie az Illés Sport Alapítványnak.

  Illés Akadémia
  Még több képért kattints!
  Mészáros D. Zsolt
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Csak Szombathely