Megint lehet mozizni az Emlékműnél, lesz táncfesztivál, virágvásár és Kutyajó Nap is

Indul a programdömping Szombathelyen.

Május 20-án ismét elindul az Érezd Szombathelyt! -sorozat. Idén 24 helyszínen 82 program vár majd gyerekeket, felnőtteket, fiatalokat és időseket egyaránt, egészen szeptember 30-ig – jelentette be Nemény András polgármester hétfőn délután a Történelmi Témaparkban, ahol a Savaria Rézfúvós Együttes is adott egy kis ízelítőt abból, hogy mi vár ránk az elkövetkezendő egy hónapban.

Érezd Szombathelyt! sajtótájékoztató
A Savaria Rézfúvós Együttes a városháza teraszán fog koncertezni. | Még több képért kattints!

A polgármester kitért arra, hogy az Érezd Szombathelyt!-programsorozatot tulajdonképpen a koronavírus-járvány hívta életre, de akkora sikert aratott, hogy úgy érezték, szükség van a folytatásra. Főleg, hogy a járvány óta nehéz kirobbantani az embereket otthonról és remélik, hogy ezekkel az ingyenes programokkal, köztük a Savaria Karnevállal, Megvan, hogy mikor lesz az idei Savaria Karnevál! 2022. May 09. 15:16 ez sikerülni fog.

„Én azt gondolom, hogy a siker receptje már megvan és tudjuk, hogy hogyan kell belőle a legjobbat kihozni, ebben kiváló emberek segítenek. Itt vannak körülöttem, ők a motorjai” – mondta Nemény András.

A 82 programot ugyanis 10 kulturális, turisztikai, művészeti, egyházi és civil szervezetnek köszönhetjük, köztük a Savaria Turizmus Nonprofit Kft.-vel, az AGORA-val és a Weöres Sándor Színházzal.

Érezd Szombathelyt! sajtótájékoztató
Grünwald Stefánia, Nemény András és Horváth Soma.

Horváth Soma alpolgármester arról beszélt, hogy régóta megy már arról az értekezés, hogy Szombathely tavaszi, nyári, kora őszi kulturális kínálata egyfajta frissítésre, megújításra szorul. Az alapötletet egyébként a Szombathelyi Tavaszi Fesztivál adta, aminek még 2010 környékén lett vége.

„Azt hiszem, hogy igenis van arra komoly igény a városban, hogy a karneválon túl legyen a városnak egy új fesztiválja, egy új rendezvénysorozata” – tette hozzá az alpolgármester.

Most is sok régi és új program bukkan fel a rendezvénysorozatban, például a Bloomsday, a Lamantin Jazz Fesztivál, a városi gyermeknap, vagy a Szentivánéj. Ismét lesz kertmozi az Emlékműnél, de lesz virágvásár, illetve több különböző könnyűzenei és gasztro-esemény is, valamint lesz egy háromnapos fesztivál is a színházban.

Szabó Tibor színházigazgató elmondta, hogy ezenkívül lesznek még koncertek és kiállítások is a színházban, például Stekovics Gáspár és S. Horváth Ildikó munkáiból, illetve az Ungaresca is fellép majd. Elárulta azt is, hogy a karneválszínházra idén két neves művészt, Hernádi Juditot és Kern Andrást kérték fel, a programsorozat záróhétvégéjén pedig a Holdbeli Csónakos díjátadó gálával teszik fel a pontot az i-re.

Horváth Zoltán, az AGORA igazgatója elmondta, hogy ismét lesz Szombathelyen Quadrille fesztivál, vagyis a ballagó diákok tiszteletére egy rövid kis performansz a Fő téren. Készülnek temérdek komolyzenei és könnyűzenei koncerttel is, köztük a Koprive-vel, Csorba Lóciva és az Elefánttal.

És persze a gyerekprogramok sem maradhatnak el, lesz kalandsziget és zöldsziget a Csónakázótónál, nagyszabású családi nap a Víztoronynál és a már említett zenés kertmozi az Emlékműnél, ahol például Mamma Miát, a Hairt, a Jézus Krisztus Szupersztárt és a Pink Floyd Fal című klasszikusát is meg lehet nézni.

Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus NKft. ügyvezetője kiemelte, hogy ők azoknak a programoknak lesznek a gazdái, amelyek valamilyen módon a város turizmusához, a vendégfogadáshoz kapcsolódnak.

Hozzátette, hogy bár valószínűleg kevesen tudják, de tavaly nyáron vették át a sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló Történelmi Témaparkot, ami sajnos eléggé le volt amortizálódva, így azóta is folyamatosan dolgoznak rajta és próbálnak minél több programot behozni ide is: például lesz virágvásár, különféle gyerekprogramok, koncertek és egy Kutyajó Nap is.

Érezd Szombathelyt! sajtótájékoztató
Még több képért kattints!

A teljes program itt érhető el!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Programajánló