Még több koncert, kertmozi és gyerekprogram – augusztusban is érezhetjük Szombathelyt

Ingyenes programokkal jubilál a Kalandváros, jönnek a musicalsztárok és Szekeres Adrienn is.

Általában Szombathelyen a nyár vége tartogatja az izgalmas programokat – gondoljunk csak az augusztus végi karneválra. Erre pedig most külön ráerősít a város, legalábbis ezt ígérték a szervezők hétfőn kora délután a Kalandvárosban tartott sajtótájékoztatón. A várható programokról Horváth Soma kultúráért is felelős alpolgármester, Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit kft. ügyvezetője, Kovács Cecília, a SZOVA Nonprofit zrt. vezérigazgatója, Horváth Zoltán, az AGORA Kulturális és Médiaközpont Nonprofit kft. ügyvezetője és Járfás Ádám, a szombathelyi egyházmegye papnövendéke, az Egyházmegyei Karitász önkéntese beszélt.

Az alpolgármester mindenekelőtt kiemelte: az Érezd Szombathelyt!-programsorozat hatalmas népszerűségnek örvend, amit jól mutat az, hogy a Nyitott Városháza-program teraszkoncertjein 2500 ember akart részt venni, de ennyi embernek nem tudtak helyet biztosítani, így már gondolkodnak azon, hogy hogyan lehet ezt bővíteni. Emellett nagy sikernek örvend a kertmozi is, illetve a többi ingyenes programra is szívesen mennek az emberek, ezért jövőre is szeretnék folytatni a sorozatot.

Ezután kitért arra is, hogy idén 20 éves a Kalandváros, amit egy kétnapos programsorozattal ünnepel majd az „óriás” játszótér. Erre egy különleges „szelfi fal” is készült, melyen a két legnépszerűbb játék mellett sárkányok láthatók. Ennek azért van jelentősége, mert eredetileg a Kalandváros mintázata úgy nézett ki a magasból, mint egy sárkány.

Érezd Szombathelyt
A szelfifal a Fő téren lesz egy darabig.
Mészáros D. Zsolt

Gürnwald Stefánia ezután emlékeztetett: ezt a programsorozatot a Covid szülte, emiatt a koncepció az volt, hogy nagyrészt szabadtéri, kis létszámú programokat szervezzenek, melyek mostanra a szombathelyiek életének részévé váltak, így nem meglepő, hogy egyre több vendéglátó egység is szeretne csatlakozni ehhez a programsorozathoz.

Érezd Szombathelyt
Horváth Soma elmondta, a jövőben is folytatják a programsorozatot.
Mészáros D. Zsolt

Kiemelte továbbá, 1 éve, hogy átvették a Történelmi Témapark irányítását és az ide szervezett kisebb-nagyobb programokkal szeretnék odaszoktatni az embereket. Ezek közül talán az egyik legnépszerűbb a nemrég megrendezett piknikkoncert volt, amit hamarosan folytatnak, de addig is most pénteken lesz itt egy Hot Jazz Band -koncert is. E kapcsán Grünwald Stefánia elmondta, még lehet regisztrálni, ezt eddig nagyjából 630-an tették meg, így a 850 főt befogadó koncertre még van hely.

Ezután Kovács Cecília tért ki a Kalandvárosban tartandó programokra. Kiemelte, igazán színes programokkal várják majd augusztus 12-én és 13-án, délután 4-től a gyerekeket. Lesz táncház, óriási buborékshow, és fellép több zenekar is. Szombaton aztán már délelőttől lesznek programok, például sorverseny, arcfestés, kézműves foglalkozások, és még sok más. A programok felnőtteknek és a gyerekeknek is ingyenesek lesznek.

Érezd Szombathelyt
A Témapark is bővelkedik programokban.
Mészáros D. Zsolt

Majd Horváth Zoltán beszélt az AGORA-s programokról, melyek közül talán a legnépszerűbb a kertmozi, amely a jövő héttől dupla dózisban folytatódik. 12-én, jövő pénteken a Mamma Mia első és második részét vetítik le, melyet 13-án az István a Király rockopera és a Pink Floyd – The Wall című filmmusical követ majd. A filmek vetítése nagyjából 20:20kor indul, rossz idő esetén vasárnap tartják meg az elmaradt vetítéseke.

A kertmozik mellett jövő hétvégén lesz a Zöld Sziget is a Csónakázótó szigetén, amely szintén inkább a gyerekes családoknak kedvez. Itt többek közt ökojátékokkal, sportfoglalkozásokkal és színpadi előadásokkal várják majd a kilátogatókat.

Érezd Szombathelyt
Egymás után két film is lesz a kertmoziban.
Mészáros D. Zsolt

Végül Járfás Ádám beszélt a várható egyházmegyei programokról, melyek kapcsán elmondta, ismét megrendezik a Vár a Püspökvár -koncertsorozatot a Püspöki Palota kertjében. Ide érkezik majd többek között Szekeres Adrienn énekesnő augusztus 22-én 19 órakor, valamint egy különleges zenés darab, a Lordok és Miladyk keretében Dolhai Attila, Polyák Lilla, Nagy Sándor és Nádasi Veronika is fellép augusztus 25-én 21 órakor, valamint a Kormorán együttes is augusztus 26-án 21 órakor.

A Vár a Püspökvár-sorozat programjai nem ingyenesek, 3500 forintos támogatói jegyet kell venni, ezzel pedig a jövő évi Karitász tábort fogja támogatni az egyházmegye, mivel 3 heti étkeztetés majdnem 2 millió forintba kerül. A jegy megvásárolható a jegy.hu-n, a Karitász kávézójában és a Castellum Teaházban is.

Emellett bepótolják az elmaradt Életforrás Családi Fesztivál-programokat is: így augusztus 23-án 19 órától a Soltész Lajos Színház Szerencés Mária című előadását lehet megtekinteni, 24-én 19 órától pedig Eperjes Károly önálló irodalmi estjét tartják meg a Brenner János Kollégium udvarában.

Emellett továbbra is nyitva lesz az egyházmegyei gyűjtemény és a Székesegyház toronykilátója is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra