Jön az erőművek éjszakája – Szombathelyen az ország egyik legnagyobb gázmotorját is meg lehet nézni

Gázmotor, szennyvíztisztító, vízműtörténeti múzeum és vízmű gépház is kinyitja kapuit október 28-án az Erőművek Éjszakája Vas megyei helyszínei között. Az idei országos rendezvényen összesen 68 erőmű fogadja a látogatókat, köztük 4 Vas megyei helyszín is megmutatja magát.

Immár harmadik alkalommal rendezik meg az Erőművek Éjszakáját, az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényét, idén október 28-án. Az érdeklődők ezen a napon betekinthetnek az erőművekben, a fűtőművekben és – idén először – a közműszolgáltatóknál zajló munka kulisszatitkaiba is.

A főszervező Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfőbb célja, hogy az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes tudatosan bánni erőforrásainkkal.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az egyes helyszínekre a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon lehet regisztrálni. Érdemes követni a MEKH Facebook-oldalát is, ahol a szervezők további érdekességeket osztanak meg.

Erőművek Éjszakája

Az erőművek és a fűtőművek idén új helyszínekkel is kiegészülnek. Megnyitnak a víziközmű-szolgáltatók és a hulladékgazdálkodók telephelyei is, így bepillanthatunk egy vízmű vagy egy víztározó működésébe; kiderül, hogyan lesz a szennyvízből tiszta víz, és azt is megtudhatjuk, hogy mi van egy víztorony belsejében.

A hulladékfeldolgozással foglalkozó üzemekben megnézhetjük, hogy hogyan lesz a hulladékból újra felhasználható, vagy energetikailag újrahasznosítható alapanyag, és bemutatják azt is: mi hogyan segíthetjük hatékonyan ezt a folyamatot.

Szombathelyen igencsak különleges helyre is be lehet kukkantani

Az ország egyik legnagyobb gázmotorját nézhetik meg azok, akik az ingyenes rendezvényen előzetesen regisztrálva az E.ON Szombathelyi Erőművének gázmotoros telephelyére látogatnak el ezen a napon. Az érdeklődők megismerkedhetnek a hő- és villamosenergia termelés alapjaival és fontosságával, valamint meghallgathatnak egy 18 hengeres, 8321 LE motort működés közben.

A szombathelyi szennyvíztisztító is fogadja a látogatókat az Erőművek Éjszakáján. Itt az érdeklődők megnézhetik, hogyan és milyen úton halad végig naponta 45 ezer köbméter szennyvíz a tisztítórendszereken, míg a folyamat végén ismét természetes vizekbe kerülhet vissza.

Horváth Balázs

Emellett megtudhatják azt is, a tisztítás részeként miként keletkezik villamosenergia, melyet aztán a víztisztítás további folyamataiban használnak fel.

Azok, akik a Sárdéri Vízmű gépházat választják, megtudhatják, hogyan képes egy ilyen rendszer a megfelelő víznyomást biztosítani annak érdekében, hogy minden környékbeli ház csapjából megfelelő intenzitással folyhasson a víz.

Az Erőművek Éjszakáján megnézhetik a víztároló medencéket, az átemelő gépházakban lévő szivattyúkat és aggregátorokat, a technológiai vezetékeket és még a diszpécser központ felügyeleti rendszerébe is betekinthetnek.

A szombathelyi víztörténeti múzeum sem marad ki az erőművek éjszakájából: a több mint százhúsz éves épületben az érdeklődők hiteles információkat és érdekes tapasztalatokat szerezhetnek a római kori Savaria víznyerésétől kezdve egészen a napjainkban alkalmazott technológiákig, víziközmű szolgáltatásig.

Az Erőművek Éjszakája 2021-ben több mint 3000 látogatót vonzott; a szervezők idén is telt házra készülnek. Ezen a napon országszerte csaknem 70 izgalmas helyszínen látják vendégül a látogatókat, akiket számos érdekes programmal, közelről is megtekinthető, gigantikus berendezésekkel és szakértő idegenvezetéssel várnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech