És azt tudta, hogy Szombathelyen létesült az ország egyik első kórháza?

Keppel Csilla történész éveken keresztül kutatott, melynek eredményeként elkészült művét szerdán mutatták be a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

Teltházas közönség előtt mutatták be szerda késő délután Keppel Csilla történész új könyvét (ami a Test és lélek a Habsburgok árnyékában címet viseli), melyben Szombathely 19. századi kórháztörténetét írta le. A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban rendezett eseményen a szerző mellett megjelent László Győző alpolgármester, Fűzfa Balázs irodalomtörténész, valamint Horváth Boldizsár orvos, orvostörténeti kutató is.

A könyvbemutatóra Keppel több érdekességgel is készült, például bemutatta azokat a forrásokat, melyek sokban segítettek neki a könyv megírásában. Hozzátette, hogy nagy mennyiségű szakirodalmat, levéltári anyagot kellett átnéznie, ami több éven keresztül tartott.

A szerző több kulisszatitkot is elárult a bemutatón
Bonyhádi Zoltán

A bemutatkozás után Spiegler-Kutasi Nikoletta beszélgetett a meghívott vendégekkel és az íróval. Ennek keretében számos érdekesség is elhangzott az ország egyik első, pont kétszáz éve, Szombathelyen alapított (és a néhai Hegy utcában működő) kórházáról és azt ezt létrehozó társaságról, az Emberbaráti Egyletről is.

Az egykori kórház épülete
Balló László

A bemutatót tovább színesítette Káldy Márton , a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium zeneművészeti tagozatos növendékének hegedűjátéka, valamint Goda Máté , az ELTE Savaria Egyetemi Központ magyar-történelem szakos hallgatója, aki többször olvasott fel részleteket korabeli újságcikkekből, melyek az itteni kórházhoz kapcsolódtak.

A felolvasás mellett volt hegedűjáték is
Bonyhádi Zoltán

Az előadás végén kiderült, a könyv megjelenését többen is segítették, köztük magánszemélyek, a Schmidt Múzeum, az önkormányzat és a megye is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra