Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az EU egészségügyi bizottsága egyelőre nem foglalkozik a kevert oltások elfogadásával

Szombathelyen járt Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének a vezetője. Megragadtuk a lehetőséget, hogy tisztázzunk néhány kérdést.

A hét közepén a vasi megyeszékhelyen járt Zupkó Gábor. Lapunk lehetőséget kapott egy interjúra, és mi éltünk is vele. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének a vezetőjétől rákérdeztünk néhány aktuális ügyre.

Mivel foglalkozik az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete?

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat az Európai Bizottság kezdeményezéseiről, az uniós tagság előnyeiről. Emellett nyomon kísérjük a magyar gazdasági és politikai folyamatokat, segítjük a bizottság magyarországi programjainak a végrehajtását.

Hányan dolgoznak a budapesti irodában?

Huszonketten.

Ön miért van most Szombathelyen?

Az Európai Unió nem Brüsszelben van, hanem mindenütt a tagországokban, minden magyar polgár egyben uniós polgár, így a mi dolgunk az is, hogy járjuk az országot és tartjuk velük a kapcsolatot. Szombathelyen már többször is voltunk korábban, most a Vas megyei iparkamara hívott meg, hogy tájékoztassam a gazdaság helyi szereplőit, hogy az EB-nek milyen kezdeményezései és programjai vannak a koronavírus járvány által okozott gazdasági nehézségek leküzdésre.

Zupkó Gábor
Mészáros D. Zsolt

Az Európai Parlament tavaly decemberben megszavazta a megállapodást a Európa Tanáccsal, hogy bevezetnek egy olyan mechanizmust, amely lehetővé teszi az uniós kifizetések felfüggesztését a jogállamiságot megsértő tagállamok esetében. Elvileg ez már januártól érvényben van. Történt-e valami az elmúlt kilenc hónap alatt?

A jogállamiság közös európai érték, aminek az érvényesülését a bizottság már most folyamatosan nyomon kíséri, így annak esetleges megsértése nem kerüli el a figyelmét, emellett felkészülve az Ön által említett mechanizmus gyakorlati alkalmazására az intézményi folyamatok és szervezet előkészítése mellett iránymutatásokat dolgoz ki, arra az esetre ha ez valahol konzultációt, vizsgálatot vagy netán szankciókat igényel. Időközben két tagország (Magyarország, Lengyelország – a szerk.) az Európai Bírósághoz fordult, megkérdőjelezve a rendelkezésnek egyes elemeit. A bizottság majd beépíti iránymutatásába a bíróság álláspontját és az esetleges eljárások indítása ezután kezdődhet meg.

Minden nap olvashatunk róla valamit, de csak kevesen tudják, hogy összességében hogyan áll most a hosszú távú uniós költségvetés és a helyreállítási alap ügye magyar szempontból?

A hétéves, 2021-2027-as uniós költségvetést jóváhagyták, a különböző programok előkészítés alatt vannak. Az úgynevezett tradicionális országboríték Magyarország számára erre az időszakra több, mint 30 milliárd euró 2018-as árakon. A mostani kifizetések még a korábbi költségvetési ciklusból vannak, aminek a 68 százaléka érkezett meg az országba. Ami ezen felül a járvánnyal kapcsolatos helyreállítási alapot illeti: Magyarország benyújtotta a terveit és folyamatosak a konstruktív konzultációk. Ez a folyó áron 7,2 milliárd eurós, vissza nem térítendő csomag még jóváhagyásra vár.

Sok százezer magyar állampolgárt érdekel, hogy hogyan áll most az unióban a keleti vakcinák ügye. A közelmúltban sajtóhír volt Szputnyikosok és sinopharmosok: fény az alagút végén September 19. 11:50 , hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök azt közölte, hogy az Európai Unió egészségbiztonsági bizottsága megvitatja, azok a magyar állampolgárok, akik kínai vagy orosz oltást kaptak, de most harmadik oltásként egy európai engedéllyel bíró vakcinát is felvesznek, ugyanúgy megkaphassák az európai oltási igazolványt, és ne kelljen a jövőben utazási korlátozásokkal szembenézniük. Történt-e azóta a kérdésben valami?

Fontos hangsúlyozni, hogy a tagállamok – saját hatáskörben - a beutazáshoz most is elfogadhatják az Európai Gyógyszerügynökség által nem jóváhagyott vakcinákat is, és ezek adatai az uniós Covid-igazolványban is szerepelhetnek. Az egészségbiztonsági bizottság az információcsere fóruma - nem rendelkezik döntéshozatali hatáskörrel. A bizottságban folyó megbeszélések viszont elősegítik, hogy a tagállamok értesüljenek egymás lépéseiről az oltások elfogadása terén, illetve adott esetben megkönnyíthetik e lépések önkéntes összehangolását. Jelenleg technikai szintű egyeztetések zajlanak arról, hogy az uniós Covid-igazolványban a harmadik oltások pontosan milyen módon jelenjenek meg a jövőben. Ez a munka azonban egyelőre nem érinti a kevert oltások elfogadásának kérdését.

Mészáros D. Zsolt

Lapunk az utóbbi időben többször is foglalkozott „100 ezer lenne a mosógép javítása, kezicsókolom” - Na, itt csúszik el a környzetvédelem! February 17. 11:36 a javíthatóság problémájával. Jelenleg a mobiltelefonok legtöbbjén nem lehet akkumulátort cserélni, és a háztartási gépek egy része sem javítható gazdaságosan. Mindez ellentmond annak, hogy az Európai Unió előszeretettel hangsúlyozza elkötelezettségét a környezetvédelem iránt. Történik-e valami kézzelfogható ez ügyben?

Az egyszeri fogyasztásra épülő gazdasági modell valóban környezetszennyező és pazarló, az EU ehelyett az úgynevezett körkörös gazdaság megvalósítására törekszik. Ezzel összhangban a Bizottság jelenleg egy új kezdeményezésen dolgozik: a fenntartható termékekért elnevezésű kezdeményezésének célja az, hogy fenntarthatóbb, több ideig felhasználható, javíthatóbb, könnyebben újrafeldolgozható és energiahatékonyabb termékek kerüljenek forgalomba, ami a fogyasztók, a környezet és az éghajlat javát egyaránt szolgálja. A kezdeményezés vonatkozni fog – sok más termék mellett - az ön által említett mobiltelefon-akkumulátorokra is.

Mint minden fontos jogszabály előkészítésénél, itt is volt egy nyilvános konzultációs szakasz, ez nyáron zárult le. Az itt adott visszajelzéseket is beépítve a Bizottság jelenleg a kezdeményezés véglegesítésén dolgozik, amely ezt követően már belátható időn belül elfogadásra kerülhet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra