Az Európa Tanács korrupcióellenes csoportja elég borúsan látja a magyar helyzetet

Jelentést tettek közzé.

Az Európa Tanács Korrupció Elleni Államcsoportja (GRECO) legújabb jelentésében határozott intézkedések meghozatalára szólít fel a magyarországi korrupció visszaszorítására - közölte lapunkkal a tanács kommunikációs csoportja.

A jelentés középpontjában a felsővezetői tisztséget betöltő személyek, köztük a miniszterelnök, a miniszterek, biztosok, politikai államtitkárok, politikai tanácsadók, miniszterelnöki megbízottak, valamint a rendőrség és nemzetvédelem munkatársai állnak.

Az Európa Tanács épülete Strasbourgban
Wikipédia

A GRECO jelentése megjegyzi, hogy a közigazgatás és a rendvédelmi szervek közös jellemzője Magyarországon, hogy a legtöbb feddhetetlenségi és korrupció-megelőzési intézkedés az alacsony és középszintű tisztségviselőket célozza meg . Ugyanakkor a felsővezetői tisztséget betöltő személyekre vonatkozó szabályozás nagyon gyenge, a rendőrség és a nemzetvédelem felsővezetőinek kinevezési gyakorlata pedig átpolitizálódás kockázatát hordozza.

A GRECO hozzáteszi, hogy a felsővezetői tisztséget betöltő személyekre nem vonatkoznak magatartási kódex előírásai, nem szabályozott a lobbitevékenység vagy az ajándékok és meghívások elfogadása, a munkaviszony megszűnése utáni korlátozások.

A GRECO megállapítja az átláthatóság hiányát

 • a miniszteri kabinetek összetétele,
 • tagjaik szerepe és javadalmazása,
 • a miniszterek és politikai tanácsadók napirendje és ülése,
 • a miniszterelnöki megbízottak foglalkoztatása,
 • a felsővezetői tisztséget betöltő személyek bérrendszere terén,
 • valamint megemlíti

 • a nyilvános információkhoz való hozzáférés problémáját és
 • a jogalkotási folyamatban való részvétel nehézségeit.
 • A Magyarországnak címzett ajánlások végrehajtását a GRECO 2024-ben értékeli.

  A jelentés magyar nyelven itt olvasható .

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet