Az Európa Tanács korrupcióellenes csoportja elég borúsan látja a magyar helyzetet

Jelentést tettek közzé.

Az Európa Tanács Korrupció Elleni Államcsoportja (GRECO) legújabb jelentésében határozott intézkedések meghozatalára szólít fel a magyarországi korrupció visszaszorítására - közölte lapunkkal a tanács kommunikációs csoportja.

A jelentés középpontjában a felsővezetői tisztséget betöltő személyek, köztük a miniszterelnök, a miniszterek, biztosok, politikai államtitkárok, politikai tanácsadók, miniszterelnöki megbízottak, valamint a rendőrség és nemzetvédelem munkatársai állnak.

Az Európa Tanács épülete Strasbourgban
Wikipédia

A GRECO jelentése megjegyzi, hogy a közigazgatás és a rendvédelmi szervek közös jellemzője Magyarországon, hogy a legtöbb feddhetetlenségi és korrupció-megelőzési intézkedés az alacsony és középszintű tisztségviselőket célozza meg. Ugyanakkor a felsővezetői tisztséget betöltő személyekre vonatkozó szabályozás nagyon gyenge, a rendőrség és a nemzetvédelem felsővezetőinek kinevezési gyakorlata pedig átpolitizálódás kockázatát hordozza.

A GRECO hozzáteszi, hogy a felsővezetői tisztséget betöltő személyekre nem vonatkoznak magatartási kódex előírásai, nem szabályozott a lobbitevékenység vagy az ajándékok és meghívások elfogadása, a munkaviszony megszűnése utáni korlátozások.

A GRECO megállapítja az átláthatóság hiányát

 • a miniszteri kabinetek összetétele,
 • tagjaik szerepe és javadalmazása,
 • a miniszterek és politikai tanácsadók napirendje és ülése,
 • a miniszterelnöki megbízottak foglalkoztatása,
 • a felsővezetői tisztséget betöltő személyek bérrendszere terén,
 • valamint megemlíti

 • a nyilvános információkhoz való hozzáférés problémáját és
 • a jogalkotási folyamatban való részvétel nehézségeit.
 • A Magyarországnak címzett ajánlások végrehajtását a GRECO 2024-ben értékeli.

  A jelentés magyar nyelven itt olvasható.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet