A Fidesz egy kibővített szélsőjobbos frakcióhoz csatlakozik az Európai parlamentben

Két lengyel és egy spanyol párttal közösen lépnek be a Identitás és Demokrácia nevű frakcióba.

Megalakul Salvini, Kaczinsky és Orbán új szélsőjobboldali európai frakciója - írja a 444.hu . A lap úgy tudja, hogy a blépést szombaton jelentik be hivatalosan.

A Fidesz európai parlamenti képviselői az Európai Néppártból történt távozása Véget ért a kint is vagyok, bent is vagyok szappanopera, Orbán Viktor és az Európai Néppárt is megkönnyebbült 2021. March 03. 18:50 óta a függetlenek között ülnek az EP-ben, a magyar kormánypárt pedig nem tartozik egyik európai gyűjtőpártba sem.

Orbán Viktor és Matteo Salvini
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Már régóta látható, hogy Orbán Viktor a szélsőjobbosok és a populisták között keresi új szövetségeseit, most úgy tűnik, alakulóban van egy nagyobb, szélsőjobbos frakció az Európai Parlamentben.

A 444.hu információi szerint a tervezett lépés a 2019-ben alakult, szélsőjobbos-euroszkeptikus Identitás és Demokrácia frakció kibővítését jelenti. Ehhez a frakcióhoz csatlakozik a Fidesz 12 képviselője, a Kaczinsky-féle lengyel Jog és Igazságosság (PIS) párt 24 és a szintén lengyel Partia Republikanska három politikusa, valamint a spanyol Vox párt négy képviselője.

A két lengyel és a spanyol párt eddig az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjában ült, ennek a frakciónak a létszáma így a három párt kilépésével 63 főről 32-re csökken.

Az Identitás és Demokrácia frakciót jelenleg a Matteo Salvini féle olasz Liga, az osztrák Szabadságpárt, Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése és a német AfD képviselői alkotják. A négy új párt, köztük a Fidesz belépése után a szélsőjobbos frakció létszáma 113 fő lesz, ezzel az Európai Parlament harmadik legerősebb csoportját alkotják majd az Európai Néppárt és a szociáldemokraták után.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet