Véget ért a kint is vagyok, bent is vagyok szappanopera, Orbán Viktor és az Európai Néppárt is megkönnyebbült

A Fidesz kilépése akár el is jelentéktelenítheti a Néppártot, hacsak nem a szélsőjobbon keresnek partnereket.

Mint egy hosszú, kínkeserves, egymást gyilkoló kapcsolat végén, Orbán Viktor és az Európai Néppárt vezetői is hátradőlnek, töltenek egy italt és - esetleg - nagyot szívnak a szivarból.

Jó ideje ment már ez felemás kapcsolat, és akárhonnan nézzük, minkét fél nyert és veszített is a szakítással.

Orbánnak régóta szűk volt már a kabát, hiszen a Néppárt többsége olyan politikusokból áll, akiknek fontosak a demokratikus és jogállami játékszabályok. Nem is azért, mert annyira elkötelezettek lennének ezek iránt, inkább azért, mert a választóik ezt várják el tőlük. De közben, persze, politikusok is, akiknek fontos a jó és jól fizető pozíció, a tényleges vagy annak vélt hatalom mámora.

A szappanopera igazából a Sargentini-jelentéssel Bizony megszavazták: kétharmadot kapott az EP-ben a Sargentini-jelentés 2018. September 12. 13:52 kezdődött, emlékszik még rá valaki? A jelentés komoly kritikákat fogalmazott meg Mennyire valós a Sargentini-jelentés, mi az, amire oda kell figyelnie az EU-nak? 2018. September 23. 20:51 a magyar demokrácia állapotáról, és a dokumentumot a Néppárt frakciójának sok tagja is megszavazta.

Manfred Weber és Orbán Viktor
Forrás: atv.hu

A kapcsolat ettől kezdve csak romlott, míg 2019 márciusának elején felfüggesztették Az Európai Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát 2019. March 20. 19:02 a Fidesz néppárti tagságát, amit itthon Orbán Viktor világraszóló győzelemként Így lesz világraszóló győzelmi jelentés a gyalázatból 2019. March 23. 11:46 adott el.

Belülről akarta megváltoztatni a Néppártot

Orbán nem bírja elviselni, ha játékszabályokat kell betartania, így hosszú ideig azért dolgozott, hogy a Néppártot belülről változtassa meg. Közben volt egy kis kiruccanása az európai szélsőjobb felé, talán mond valamit ez a három név: Le Pen, Salvini, Strache. A francia, az olasz és az osztrák szélsőjobb vezetőiről van szó, velük próbálta meg átvenni az Európai Parlament irányítását, de az a 2019-es tavaszi EP-választásokon meghiúsult Elmaradt a populista áttörés, feljöttek a liberálisok és a zöldek az Európai Parlamentben 2019. May 27. 17:42 .

Orbán így kénytelen volt visszatérni Orbán Viktor hirtelen több ügyben is meghátrált, most már szakítana az európai szélsőjobbal 2019. May 30. 19:16 a Néppárthoz, ahol Manfred Weber EP-frakcióvezető hangosan ellenezte, hogy a Fideszt vegyék ki a karanténból, az északi országok tagpártjai pedig egyre hevesebben követelték a Fidesz kizárását.

A Néppárt némileg veszített súlyából az EP-választásokon, de a legnagyobb frakció maradt, és ők vezetik az EU kormányának számító Európai Bizottságot is. Ami a néppárti politikusok számára jól fizető pozíciókat és a valós vagy remélt hatalmat jelenti. Ehhez azért szükségük volt a Fidesz 13 szavazatára.

A Néppárt is megszavazta a jogállamisági kritériumokat

A Fideszt és a Néppártot összetartó hídból a következő tégla tavaly év elején esett ki, amikor az EP megszavazta, hogy a jogállamiság tiszteletben tartásához kötik az uniós támogatások felhasználását, és a néppárti frakció is igennel szavazott.

Valószínűleg itt véget is ért volna Weber Orbánnak: már kizárták volna a Fideszt, ha nincs a járvány 2020. November 22. 13:41 az agónia, de közbeszólt a járvány, ami gyakorlatilag befagyasztotta a meglévő állapotokat. Közben, persze, történtek érdekes dolgok, mint például az, hogy Deutsch Tamást minden jogától megfosztották Jogfosztott lett Deutsch Tamás a néppárti frakcióban 2020. December 16. 21:47 a parlamentben egy kijelentése miatt.

Aztán idén februárban a Néppárt módosította a belső szabályzatát, ennek következtében a Fidesz távozását követelő tagpártoknak nagyobb súlyuk lett, és a kizárásra is könnyű jogi lehetőség nyílt. A szavazás egyébként jelezte azt is, hogy a gazdasági okokból (magyarországi német autógyárak) eddig a Fidesz mellett álló németek is belenyugodtak, hogy el kell engedniük a Fidesz kezét. Orbán a szavazás előtt jelezte Orbán Viktor levelet írt Manfred Webernek: kiléphet a Fidesz a Néppárt frakciójából 2021. February 28. 18:45 , hogy ha elfogadják a módosítást, akkor a Fidesz kilép.

Így aztán Orbán a kizárás előtt bejelentette Orbán Viktor levelet írt Manfred Webernek: kiléphet a Fidesz a Néppárt frakciójából 2021. February 28. 18:45 , hogy a Fidesz távozik a Néppártból, ezzel ismét úgy alakítva a helyzetet, mintha ők döntöttek volna a távozásról.

Az Európai Néppárt megkönnyebbült, és egészen biztosan így érzett Orbán is, hiszen vége van annak a több évig tartó harcnak, aminek során őt akarták folyamatosan korlátozni. De mit hoz a jövő?

Megroggyanó Néppárt vagy szélsőjobbos szövetség?

Könnyen lehet, hogy más pártok is távoznak a Néppártból, hiszen végig voltak olyanok, akik semmi kivetnivalót nem találtak a Fidesz tevékenységében, és most fel vannak háborodva. Az egyik lehetséges folytatás, hogy lesznek kilépők, és velük alakít új frakciót a Fidesz, persze, ha ehhez elegen lesznek.

A másik lehetőség, hogy a Fidesz visszatér a szélsőjobbos partnerekhez, de ez is nehéz. A szélsőjobbosoknak ugyanis nincs európai gyűjtőpártjuk, az ő EP-képviselőik hivatalosan a függetlenek között ülnek. Amiből nem sok előny származik.

A lényeg, hogy a Fidesz súlya mindenképpen csökken az európai politikában, igaz, eddig sem volt túlságosan erős.

De a magyar belpolitikában Orbán ezzel ismét nagyot szakíthat hívei körében, hiszen kiszabadult az őt - a Fidesz megfogalmazásában - a migráció elutasítása miatt támadó nyugati szorításból.

De a legfontosabb kérdés, hogy a jogállamisági problémák miatt megnyirbálják-e vagy késleltetik-e a Magyarországnak szánt uniós támogatásokat. Mert az már zsebre megy.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény