Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Véget ért a kint is vagyok, bent is vagyok szappanopera, Orbán Viktor és az Európai Néppárt is megkönnyebbült

A Fidesz kilépése akár el is jelentéktelenítheti a Néppártot, hacsak nem a szélsőjobbon keresnek partnereket.

Mint egy hosszú, kínkeserves, egymást gyilkoló kapcsolat végén, Orbán Viktor és az Európai Néppárt vezetői is hátradőlnek, töltenek egy italt és - esetleg - nagyot szívnak a szivarból.

Jó ideje ment már ez felemás kapcsolat, és akárhonnan nézzük, minkét fél nyert és veszített is a szakítással.

Orbánnak régóta szűk volt már a kabát, hiszen a Néppárt többsége olyan politikusokból áll, akiknek fontosak a demokratikus és jogállami játékszabályok. Nem is azért, mert annyira elkötelezettek lennének ezek iránt, inkább azért, mert a választóik ezt várják el tőlük. De közben, persze, politikusok is, akiknek fontos a jó és jól fizető pozíció, a tényleges vagy annak vélt hatalom mámora.

A szappanopera igazából a Sargentini-jelentéssel Bizony megszavazták: kétharmadot kapott az EP-ben a Sargentini-jelentés 2018. September 12. 13:52 kezdődött, emlékszik még rá valaki? A jelentés komoly kritikákat fogalmazott meg Mennyire valós a Sargentini-jelentés, mi az, amire oda kell figyelnie az EU-nak? 2018. September 23. 20:51 a magyar demokrácia állapotáról, és a dokumentumot a Néppárt frakciójának sok tagja is megszavazta.

Manfred Weber és Orbán Viktor
Forrás: atv.hu

A kapcsolat ettől kezdve csak romlott, míg 2019 márciusának elején felfüggesztették Az Európai Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát 2019. March 20. 19:02 a Fidesz néppárti tagságát, amit itthon Orbán Viktor világraszóló győzelemként Így lesz világraszóló győzelmi jelentés a gyalázatból 2019. March 23. 11:46 adott el.

Belülről akarta megváltoztatni a Néppártot

Orbán nem bírja elviselni, ha játékszabályokat kell betartania, így hosszú ideig azért dolgozott, hogy a Néppártot belülről változtassa meg. Közben volt egy kis kiruccanása az európai szélsőjobb felé, talán mond valamit ez a három név: Le Pen, Salvini, Strache. A francia, az olasz és az osztrák szélsőjobb vezetőiről van szó, velük próbálta meg átvenni az Európai Parlament irányítását, de az a 2019-es tavaszi EP-választásokon meghiúsult Elmaradt a populista áttörés, feljöttek a liberálisok és a zöldek az Európai Parlamentben 2019. May 27. 17:42 .

Orbán így kénytelen volt visszatérni Orbán Viktor hirtelen több ügyben is meghátrált, most már szakítana az európai szélsőjobbal 2019. May 30. 19:16 a Néppárthoz, ahol Manfred Weber EP-frakcióvezető hangosan ellenezte, hogy a Fideszt vegyék ki a karanténból, az északi országok tagpártjai pedig egyre hevesebben követelték a Fidesz kizárását.

A Néppárt némileg veszített súlyából az EP-választásokon, de a legnagyobb frakció maradt, és ők vezetik az EU kormányának számító Európai Bizottságot is. Ami a néppárti politikusok számára jól fizető pozíciókat és a valós vagy remélt hatalmat jelenti. Ehhez azért szükségük volt a Fidesz 13 szavazatára.

A Néppárt is megszavazta a jogállamisági kritériumokat

A Fideszt és a Néppártot összetartó hídból a következő tégla tavaly év elején esett ki, amikor az EP megszavazta, hogy a jogállamiság tiszteletben tartásához kötik az uniós támogatások felhasználását, és a néppárti frakció is igennel szavazott.

Valószínűleg itt véget is ért volna Weber Orbánnak: már kizárták volna a Fideszt, ha nincs a járvány 2020. November 22. 13:41 az agónia, de közbeszólt a járvány, ami gyakorlatilag befagyasztotta a meglévő állapotokat. Közben, persze, történtek érdekes dolgok, mint például az, hogy Deutsch Tamást minden jogától megfosztották Jogfosztott lett Deutsch Tamás a néppárti frakcióban 2020. December 16. 21:47 a parlamentben egy kijelentése miatt.

Aztán idén februárban a Néppárt módosította a belső szabályzatát, ennek következtében a Fidesz távozását követelő tagpártoknak nagyobb súlyuk lett, és a kizárásra is könnyű jogi lehetőség nyílt. A szavazás egyébként jelezte azt is, hogy a gazdasági okokból (magyarországi német autógyárak) eddig a Fidesz mellett álló németek is belenyugodtak, hogy el kell engedniük a Fidesz kezét. Orbán a szavazás előtt jelezte Orbán Viktor levelet írt Manfred Webernek: kiléphet a Fidesz a Néppárt frakciójából February 28. 18:45 , hogy ha elfogadják a módosítást, akkor a Fidesz kilép.

Így aztán Orbán a kizárás előtt bejelentette Orbán Viktor levelet írt Manfred Webernek: kiléphet a Fidesz a Néppárt frakciójából February 28. 18:45 , hogy a Fidesz távozik a Néppártból, ezzel ismét úgy alakítva a helyzetet, mintha ők döntöttek volna a távozásról.

Az Európai Néppárt megkönnyebbült, és egészen biztosan így érzett Orbán is, hiszen vége van annak a több évig tartó harcnak, aminek során őt akarták folyamatosan korlátozni. De mit hoz a jövő?

Megroggyanó Néppárt vagy szélsőjobbos szövetség?

Könnyen lehet, hogy más pártok is távoznak a Néppártból, hiszen végig voltak olyanok, akik semmi kivetnivalót nem találtak a Fidesz tevékenységében, és most fel vannak háborodva. Az egyik lehetséges folytatás, hogy lesznek kilépők, és velük alakít új frakciót a Fidesz, persze, ha ehhez elegen lesznek.

A másik lehetőség, hogy a Fidesz visszatér a szélsőjobbos partnerekhez, de ez is nehéz. A szélsőjobbosoknak ugyanis nincs európai gyűjtőpártjuk, az ő EP-képviselőik hivatalosan a függetlenek között ülnek. Amiből nem sok előny származik.

A lényeg, hogy a Fidesz súlya mindenképpen csökken az európai politikában, igaz, eddig sem volt túlságosan erős.

De a magyar belpolitikában Orbán ezzel ismét nagyot szakíthat hívei körében, hiszen kiszabadult az őt - a Fidesz megfogalmazásában - a migráció elutasítása miatt támadó nyugati szorításból.

De a legfontosabb kérdés, hogy a jogállamisági problémák miatt megnyirbálják-e vagy késleltetik-e a Magyarországnak szánt uniós támogatásokat. Mert az már zsebre megy.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény

Tovább az oldalra