900 millióból telepítették át az evangélikusok a hajléktalanszállót és az idősgondozást Szombathelyen

Vannak még hiányosságok, de azt ígérik, év végére minden a helyére kerül.

Csütörtök délután számtalan vendég, egyházi méltóság és politikus jelenlétében járhatták be a sajtó munkatársai a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központban azt az épületrészt, ami már átvette a Kolozsvár utcai hajléktalanszálló funkcióit.

Az ünnepségen megjelent többek között Nemény András polgármester, Horváth Attila alpolgármester, Gregersen-Labossa György lelkész és Kondor Péter evangélikus püspök is.

Istentisztelettel indult az ünnepség
Bonyhádi Zoltán

900 millióból valósult meg a projekt

Szabó Miklós intézményvezető köszöntötte a jelenlévőket, aki elmondta: 2020 év végén jött az önkormányzat megkeresése, amiből néhány hónap alatt megállapodás is született. E szerint az új létesítményhez 550 millió forintot adott az önkormányzat, amelyhez további 70 millió forintot tett hozzá a Falco Zrt. is (ehhez további 20 millió forint is társult, amit bútorlapok formájában kaptak meg).

Ezek után az intézményvezető elmondta: saját részről 230 millió forintot tettek a projektbe, amit a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány további 30-30 millió forinttal támogatott, így jöhetett létre az új szárny.

Nagyjából 900 millióba került az új épületrész
Bonyhádi Zoltán

Elhangzott az is, hogy az épület egyik új, 1100 négyzetméteres részében a Kolozsvár utcából átköltöző fogyatékos lakók élnek majd, ami teljes mértékben alkalmas arra, hogy ellássák őket. Ők egyébként – a hajléktalanszállóval együtt – idén szeptemberben át is költöztek ide.

Vannak még nehézségek

Szabó Miklós kifejtette: a Pozsony utcai idősotthon lakói is hamarosan költöznek, de a csúszások miatt ők csak később vehetik birtokba az új részt, mert az még nem készült el teljesen. Mivel azonban vállalták, hogy év végéig átveszik ennek a kezelését is, azt ígérik, ágyakat tartanak fent számukra, ahová december közepén minden bizonnyal be is költözhetnek a lakók.

Kézenfekvő megoldás volt az evangélikus egyház

Ezek után Nemény András polgármester szólt a jelenlévőkhöz, aki elmondta, Szombathely egy erős vár, már csak azért is, mert olyan erős bástyái vannak, mint az evangélikus egyház, amely eddig is sokat tett a városért szociális és oktatási téren is.

A polgármester is kitért arra, hogy külső körülmények miatt már nem volt alkalmas a két korábbi épület az ellátásra, ezután próbáltak partnereket keresni az új létesítmény megtalálásához.

Az új hely alkalmas arra, hogy rendesen ellássák a rászorulókat
Bonyhádi Zoltán

Elmondta, kézenfekvő megoldás volt az evangélikusokat választani, akik mindig a kompromisszumra törekedtek, ami meg is valósult. Végezetül kifejtette, nem az a lényeg, hogy ki a fenntartó, hanem az, hogy a rászorulók tisztelettudó, méltó és minőségi ellátást kapjanak.

Ezután Kovács Tamás a Falco Zrt. képviseletében arról beszélt, hogy fontos köszönetet mondani azoknak, akik segítettek a célokat elérni, és amiért együtt örülhet mindenki.

Bonyhádi Zoltán

A sort Gregersen-Labossa György zárta, aki kiemelte, a támogatók mellett fontos szerepe van a kormányzatnak is, amely hozzájárult ahhoz, hogy "kapacitást" nyerjenek el, így minden férőhely után állami támogatást is kapnak. Ezután kifejtette, reméli, hogy a kapcsolat a támogatókkal ezután sem szűnik meg, sőt, bízik abban, hogy sikerül szorosabbra fűzni azokat.

A fogyatékkal élők és a hajléktalanok már beköltöztek.
Bonyhádi Zoltán

A köszöntők végén bemutatták az új épületrészek minden szegletét, melyekben azt is megnézhettük, milyen az itt élők élete, akik mindvégig lelkesen fogadták a „vendégsereget”.

Előzmények

Ahogy arról tavaly nyáron beszámoltunk Az evangélikus egyház 550 milliót kap, hogy átvegye a szombathelyi idősek és hajléktalanok gondozását 2021. July 30. 07:40 , a fent említett épületbe telepítik át a Kolozsvár és a Pozsony utcából a hajléktalanszállót és az idősgondozást. Erre azért volt szükség, mert a Falco-gyár melletti sportpályát – ahol a hajléktalanszálló is működött – 750 millió forintért eladta az önkormányzat.

Mint akkor is írtuk, hogy a vételi árból 550 millió forintot kap az evangélikus egyház arra, hogy a Johanneum területén új épületrészt húzzanak fel, és átvegyék a hajléktalanok, valamint az idősek gondozását. Ez az új szárny készült most el, nagyjából 900 millió forintból.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet