Ez új: napvihar miatt adtak ki figyelmeztetést

A műholdas navigációs rendszerekben és a rádióadásokban is zavarok léphetnek fel.

Hatalmas napvihar érte el bolygónkat egy napkitörés következtében, közölték a kérdéssel foglalkozó tudósok. A mostani órákban észlelt erős geomágneses viharok miatt az Egyesült Államok Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatala (NOAA) figyelmeztetést adott ki.

A G3-as erősségű mágneses vihar komoly problémákat okozhat az áramellátó rendszerekben, de a műholdakra és az űrben tartózkodó asztronauták egészségére is hatással lehet. A műholdas navigációs rendszerekben és a rádióadásokban is zavarok léphetnek fel, írta meg az Independent nyomán az Index .

Valószínűleg látványos északi fényt is láthatunk majd, de a vonuló állatok tájékozódása is megzavarodhat. A napviharok skáláján a G5 a legmagasabb szint. Ilyen esetben az elektromos hálózatok és a műholdak teljesen tönkremehetnek, az északi fény pedig nemcsak a sarkokon, hanem világszerte látható lehet.

A napviharokat az okozza, amikor a napkoronából jelentős tömegű anyag csapódik ki. A napkitörések hatása két nap elmúltával éri el a Földet, és először még csak kis mértékben észrevehető. A NOAA az éjszaka folyamán már erős geomágneses viharokat észlelt, a figyelmeztetés vasárnap reggelig marad életben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech