Ezüstéremmel tért haza a két szombathelyi diák az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyének világdöntőjéről

Pesti Patrik és Kalocsai Zoltán most érettségiztek.

Július 17. és 22. között Temesváron rendezték meg az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyét (International Young Physisists’ Tournament, IYPT), ami az egyik legrangosabb nemzetközi fizikaverseny a középiskolások számára. A 35. IYPT-re 17 fizikai kutatási témakörből kellett felkészülniük a csapatoknak.

Maga a verseny egy angol nyelven folytatott tudományos vita. Az ifjú fizikusok hazai több fordulós versenyéről 3 budapesti gimnazista, Bodor Emma (Fazekas Mihály Gimnázium), Czehlár Gergely (Veres Péter Gimnázium) és Simon Tamás (Német Iskola) mellett két szombathelyi diák, Kalocsai Zoltán (Nagy Lajos Gimnázium) és Pesti Patrik (Bolyai) jutott be a magyar csapatba, és képviselhette Magyarországot a Bánát központjában, Temesváron.

Az ezüstérmes magyar csapat, balról jobbra: Martin Plesch (IYPT elnöke) Penc Patrik (BME-hallgató, felkészítő), Kalocsai Zoltán, Bodor Emma, Czehlár Gergely, Pesti Patrik, Dr. Jenei Péter (ELTE TTK Anyagfizikai Tanszék, csapatvezető, felkészítő), Simon Tamás (Budapesti Német Iskola, Budapest, Temesvári Egyetem Fizika Intézetének vezetője).
IYPT

A többfordulós hazai megmérettetés során egyénileg versenyeztek a diákok, a világversenyen már csapatban. A magyar csapat felkészítését az ELTE budapesti Fizikai Intézetének munkatársai és hallgatói végezték.

A magyar csapat szereplését sajnos megnehezítette, hogy az érkezéskor az egyik csapattag tünetmentesen pozitív Covid-tesztet produkált, ezért őt elkülönítették, a megmérettetés első felében nem versenyezhetett. Így rohamtempóban kellett a többieknek az általa elsajátított fizikai problémakörökből felkészülniük.

Interjú a csapattal.

A rangos világversenyen a résztvevő 25 országból a magyar csapat a 8. helyen végzett és a nemzetközi zsűri döntése alapján ezüstéremmel térhetett haza.

A két szombathelyi fiatal, Patrik és Zoltán most érettségiztek, a siker számos felkészítőtanár és segítő háttérmunkájának is köszönhető.

Pillanatkép a versenyről.
IYPT
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech