Autók és fák akadályozzák a tűzoltókat a Derkovitson (videóval)

Tűzoltók, rendőrök és közterület-felügyelők járják a napokban a város lakótelepeit, a középmagas épületek környékét ellenőrzik tűzvédelmi szempontból. Az első nap mi is elkísértük őket. Az eredmény nem ad okot derűre.

Felmérték a terepet

Két tűzoltóautó gurult be tegnap délután Szombathelyen a Derkovits lakótelep tíz és kilenc emeletes épületeihez, mögöttük rendőrségi furgon haladt rendőrökkel és közterület-felügyelőkkel. A tűzoltóság tervezett bejárást tartott, hogy felmérjék, tűz esetén milyen akadályokkal kell szembenézniük a lakótelepen.

Mint kiderült, a Rohonci utca Haladás pálya felőli oldalán nem lenne egyszerű dolguk a lánglovagoknak, ha hasonló tűz pusztítana, mint a 70-es években. Akkor még a mainál lényegesen egyszerűbb technika volt az egyetlen hátráltató tényező a tűzoltásban, ma viszont hiába a legmodernebb magasból mentő jármű, ha nem tudja megközelíteni az épületet.

Nem egyszerű a betolatás a szűk helyre
Nem egyszerű a betolatás a szűk helyre
Tánczos Mihály

Autók vs. Magasból mentő

Az ún. középmagas épületek azokat az építményeket takarják, amelyek legfelső építményszintje 13,65 és 30 méter között van. A Derkovits lakótelepen akad ezekből bőven.

A közelmúltban egy több halálesetet követelő miskolci paneltűztől volt hangos a sajtó és hasonló eset bárhol megismétlődhet, ahol ilyen házak vannak. Ennek ellenére sok a felelőtlen ember, aki egyszerűen beparkol a tűzoltóság számára kijelölt felvonulási területre, vagy a kereszteződésben hagyja autóját, hiszen - a sofőr szerint - bőven elférnek mellette.

Valóban, egy személyautóval nem okoz gondot ellavírozni az így leszűkített úton, de mi a helyzet a 11 méter hosszú, 22,8 tonnás magasból mentővel? Mint videónkból kiderül, „békeidőben” is csak többszöri tolatás után tudott bevenni egy kanyart az ott hagyott autók miatt. De vajon az így elvesztegetett fél percek számítanak? A kérdés költői, hiszen a bajbajutott embereknek minden egyes másodperc szinte az örökkévalósággal ér fel, nem beszélve arról, hogy a tomboló tűzben életek múlhatnak ezen.

Bejárás a lakótelepen - Autók és fák nehezíthetik az oltást

A beszélgetés során kiderült, hogy éles helyzetben azért kicsit másabb a helyzet. Ilyenkor a lánglovagok adrenalinszintje is megugrik, így nem biztos, hogy az időrabló milliméteres lavírozást választják a tilosban parkoló autókkal szemben, hanem kihasználják a közel 23 tonnás monstrum elejét és arrébb nyomják a mentés megkezdését akadályozó járművet. Az emberéletnek ugyanis mindig prioritása van a „vassal” szemben és ilyenkor az sem érdekes, hogy 100 ezer forintos Ladát, vagy 10 milliós BMW-t kell arrébb lökni.

Büntettek is

A tűzoltókkal együtt érkező hatósági emberek ezúttal büntettek is. A felfestett területen parkoló autókról felvétel készült, ami súlyos ezresekkel rövidíti meg a felelőtlen autótulajdonosokat. Egy idősebb úr felfigyelt arra, hogy az autója körül nagy a mozgolódás és lement megnézni, mi történik. Elkeseredve vette tudomásul, hogy megbüntették.

A lakók érdekében büntetnek - tűz esetén nincs idő az autók elszállítására
A lakók érdekében büntetnek - tűz esetén nincs idő az autók elszállítására
Tánczos Mihály

- Láttam én a felfestést, de nem gondoltam bele soha, miért van az. Azért álltam ide, mert nehezen mozgok és a ház bejáratának közelében egyszerűen soha nincs üres parkolóhely. Az elmúlt években egyre több embernek van autója, sőt, a mi lépcsőházunkban több olyan család él, akinek kettő, vagy három autója is van. A parkolók száma viszont nem nőtt ennek megfelelően. Én azt nem értem, hogy azok, akik csak hetente egyszer használják a kocsit, miért nem tudnak messzebb megállni? Mondjuk akkor meg félnének, hogy feltörik azokat. Nem egyszerű dolog ez. Befizetem a büntetést, mást nem tudok tenni, de nem hiányzott ez a kiadás. A tűzoltókra nem haragszom, hiszen minden elismerést megérdemel, amit csinálnak, de remélem, felénk nem kell jönniük mostanában - meséli.

Megnőttek a csemeték

Amikor bő 30 évvel ezelőtt facsemetéket ültettek a kilencemeletes házsor mellé, akkor az volt a cél, hogy élhetőbbé varázsolják a panel környezetét. A fák azonban sok helyen már a hatodik emeletig érnek.

Szabó András tűzoltó őrnagy, szolgálatparancsnok nem csak a felvonulási területeket, de a házak másik oldalát is ellenőrizte, hiszen a tűznek nem lehet megszabni, melyik oldala égjen egy háznak. „Nem egyszerű, de megoldjuk” – vonta össze a szemöldökét, látva a magas fasort, ami egy járdányira van a háztól. Azt is megtudtuk, hogy ha kell, akkor a nagy fákat egy-két perc alatt precízen kidöntik a munkatársai. Még azt is nagy pontossággal be tudják lőni, hova dőljön a fa.

A magasból mentő itt "felejtős"
A magasból mentő itt "felejtős"
Tánczos Mihály

A növényzet sorsa nagyon kényes kérdés. Sokan panaszkodnak, hogy allergiásak a virágporra, zavarja őket a falevél, vagy az, hogy árnyékot ad a lombkorona. A fák védelmében szólók viszont ez utóbbit előnynek veszik. Az egyre melegebb nyaraknál enyhítő árnyat adnak a fák az aszfalton közlekedőknek, madaraknak, mókusoknak adnak otthont az ágak és sokan szívesebben néznek ki egy fa lombkoronájára, mint a szembelévő panel konyhájába. A fák védelmében szólók azt is hangsúlyozzák, hogy nagyon meg kell becsülni minden növényt, ami kibírja a városi „klímát”, nem beszélve arról, hogy a most ültetett csemeték közül rengeteg az erős suhancok áldozata lesz, akik inkább a fákba kötnek bele, mert azok nem ütnek vissza.

Folytatódik a bejárás

A következő napokban Szombathely mindegyik lakótelepén számíthatnak bejárásra az autósok, a szabálytalanul parkolók ráadásul egy méregdrága fényképre is. A tűzoltók bíznak abban, hogy az ott lakók megértik, nem ellenük, hanem értük zajlik ez az egész. Korábban szórólapokat helyeztek ki az útban állók szélvédőjére, de annak az akciónak nem igazán volt látványos eredménye. Most a házak faliújságjára tűztek ki plakátokat, amelyeken hasznos tanácsok is olvashatók, mi a teendő tűz esetén.

Mit csinálunk pánikhelyzetben?

- Nagyon fontos, hogy a pánikhelyzeteket megelőzzük. Vészhelyzetben sok ember egyszerűen nem tudja, mit csinál. Sokszor voltam olyan szituációban, amikor a tulajdonos minden áron vissza akart menni az égő lakásba, úgy kellett ellökködni. Erre később sokan nem is emlékeznek vissza, kiesik az emlékezetükből. Előfordul, hogy drasztikusabb módszereket kell bevetnünk olyankor is, amikor valaki nem akar kijönni a lángokban álló szobájából.

Arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a tűzre összegyűlő civilek lehetőleg ne adjanak tanácsokat az erkélyen, vagy ablakban álló kétségbeesett embereknek. Volt olyan esetünk, amikor már rohantunk fel a lépcsőházban a tűzhöz, amikor valaki lentről felkiabált az erkélyen füstben álló embernek,, hogy „Ugorj!” Pánikhelyzetben kiszámíthatatlan a reakció – mondta a szolgálatparancsnok.

Paneltűz Szombathelyen, a Derkovits ltp-en (1977., v. 1978.)
Galéria
A Szombathelyi Tűzoltóság szíves engedélyével

Kiégett a lakás

A 70-es évek végén (1977-ben, vagy 1978-ban) a Rohonci út kilencemeletes sorházának legfelső emeletén tombolt a tűz. Egy szemközti oldalon lakó férfi alapos munkát végzett. Már a tűzoltók megérkezése előtt fényképfelvételeket készített és így harminckét évvel később nyomon követhetjük, hogyan zajlott az oltás, sőt, az épülő lakótelepbe és a közlekedésbe is kapunk egy kicsike bepillantást.

A fotókat a Szombathelyi Tűzoltóság szíves hozzájárulásával közöljük, de ezúton is köszönetet mondunk az ismeretlen fotósnak a remek fotóriporteri teljesítményért.

Örömmel vennénk, ha az eset szemtanúi pontosítanák az itt látható tűz dátumát, vagy megosztanák velünk emlékeiket akár erről az esetről, akár az oladi gázrobbanásról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Négyszer tárcsázta a segélyhívót – Elnézést kér a BMW-s

Háromszor tárcsázta a tűzoltóság segélyhívóját és egyszer a rendőrségét egy férfi Szombathelyen, de hiába kért segítséget. Az volt a problémája, hogy vizes lett a BMW-je kereke a tűzoltóktól. Nem viccelünk.

Nyolcadikon égő törölköző okozott riadalmat (Videóval)

Nagy erőkkel vonultak a szombathelyi tűzoltók az oladi lakótelepre, mert egy nyolcadik emeleti lakás ablakából füst szivárog és a lépcsőházban is füstszagot éreztek.

Tűzoltók megmérettetése – vízből, füstből mentés és szlalom, videóval

Négy település tűzoltói mérték össze ügyességüket, felkészültségüket és némiképpen a szerencséjüket is Szombathelyen. Képek és videó az eseményről.

Tűzriadó a Bolyai Gimnáziumban – Két perc alatt kiürítették a sulit

Több mint ezren hagyták el az iskolát, amikor tanítás közben megszólalt a tűzriadót jelző csengő. Hamarosan tűzoltók lepték el az épületet.

Osztrák-magyar tűzoltógyakorlat Szombathelyen

A rohonci, oberwarti és szombathelyi tűzoltók vonultak fel nagy erőkkel a Petőfi telepen található gyakorlópályára. A kánikulában lángoló konténerlakással és autóroncsokkal kellett megküzdeniük...

Nem lehet parkolni a szombathelyi tízemeletesek mellett

Az utóbbi hónapokban beszigorított a közterületfelügyelet és a rendőrség: sorra bírságolják a lakótelepi tilosban parkolókat. Kiderült, tűzvédelmi okai vannak a szigornak.

Két tűz között

Mit tegyünk, ha egyszer nekünk is menekülnünk kell egy felrobbant, kigyulladt háztömb emeletéről? A válasz kézenfekvő: irány a vészkijárat! Csakhogy ez az út ma legtöbbször csapda.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló