Győzött a Falco-gyár, sikerült sikernek nevezni azt, ami ellen a lakossági tiltakozás elindult

A gyár meghátrálásnak, Hende Csaba győzelemnek nevezi a Falco legújabb ajánlatát. Pedig csak visszaléptek másfél évet.

Győzelemnek nevezte a Vas Népének adott nyilatkozatában Hende Csaba országgyűlési képviselő a szombathelyi Falco-gyár fizetett hirdetésben közzétett ajánlatát. Pedig akinek jó a memóriája, az tudja, hogy éppen ez ellen az alku ellen indult el másfél éve a tiltakozás.

Hendét dicséri a gyár

A megyei napilapban megjelent fizetett hirdetésben a gyár először tesz egy gesztust Hende Csaba felé, és kijelenti, hogy az általa indított petíció Hende Csaba aláírásgyűjtéssel támad a Falco-gyár ellen 2015. October 09. 16:43 miatt gondolták meg magukat. Aztán leírják, hogy fejleszteni szeretnének, de ehhez szükségük van a környezetvédelmi engedélyre (IPPC), és kérik, hogy az azt megfellebbezők, így az önkormányzat és a lakók is vonják vissza a fellebbezésüket.

Megígérik, ha megkapják a engedélyt, akkor kiépítik a sokat vitatott szűrőberendezéseket, és az azonnali adatokat szolgáltató mérőműszereket.

A gyár fizetett hirdetésa a Vas Népében
Nyugat.hu

Viszont éppen ettől a megállapodástól indult az egész vita, és éppen ez ellen kezdett el aláírásokat gyűjteni Hende Csaba Hende Csaba aláírásgyűjtéssel támad a Falco-gyár ellen 2015. October 09. 16:43 . A gyár vezetői ezt a megoldást már a tavaly őszi lakossági fórumon is felvetették, ahol politikai haszonszerzési szándékkal is megvádolták Hende Csabát. Aki akkor ezt a megállapodást elfogadhatatlannak nevezte.

Szabad kezet kap a gyár

A tiltakozók és Hende is azt az álláspontot képviselték, hogy a gyár szerelje fel a szűrőket és a mérőműszereket, és ezt ne kössék semmiféle feltételhez, ez legyen az első lépés. A mostani, Hende által győzelemnek nevezett elképzelésben azonban benne van a feltétel, az, hogy mindenki vonja vissza a fellebbezést, és így a gyár megkaphatja az általános környezetvédelmi engedélyt (IPCC).

Falco-gyár március 15-én
BZ

Ami azt is jelenti - és ez a lényeg -, hogy a gyár ettől kezdve minden tervezett beruházását akadály nélkül meg tudja valósítani. Pedig ezt akarták megelőzni a tiltakozók. Ők minden egyes bővítési, fejlesztési elemet külön szerettek volna megvizsgálni, és annak eredményétől függővé tenni az engedélyezést. Ha most visszavonják a fellebbezéseket, akkor ennek vége, nem kell külön engedélyeztetni a fejlesztés részeit, az egész egyben megkapja az engedélyt. Vagyis, egy üres, biankó szerződést írna alá az önkormányzat és a tiltakozó lakosság.

Információink szerint a most győzelemként bejelentett elképzelésen dolgozott másfél évvel ezelőtt a Falco-gyár és az önkormányzat, de miután Hende Csaba észrevette, hogy füstöl a gyár kéménye Hende Csaba észrevette, hogy füstöl a szombathelyi Falco-gyár kéménye 2015. October 08. 16:00 , a folyamat megszakadt. És ez ellen a megállapodás ellen gyűjtötte az aláírásokat Hende, amit most a petíció sikerének nevez.

Aki tovább tiltakozik, az a megoldás ellensége lesz

Amúgy az önkormányzatnak most nem nagyon van más lehetősége, mint hogy visszavonja a fellebbezést. Innentől kezdve ugyanis mindenkit, aki a megállapodást akadályozza, a megoldás ellenségeinek nevezhetnek. Mivel a közgyűlés fideszes többségére hatalmas befolyása van Hendének, ott szinte biztos, hogy átmegy az ügy. A tiltakozó lakók pedig a megoldás akadályozói, ellenségei lesznek, legalábbis a politikai kommunikációban.

Jelenet a tavaly őszi lakossági fórumról
Bonyhádi Zoltán

Politikailag egyébként ügyes húzás, de látni kell, hogy itt nem a gyár engedett és lépett vissza, hanem a petíció aláíróit vitték bele a hintába. Most nekik kell örülniük annak, ami ellen korábban tiltakoztak.

És még egy dolog, a jelenleg is a hatóságok előtt lévő zajterhelési ügyet Halkabban kell dolgoznia éjszaka a szombathelyi Falco-gyárnak 2016. August 01. 07:59 ez az egész nem befolyásolja és nem oldja meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet