Fazekas napok kezdődnek csütörtökön a Vas megyei Magyarszombatfán

Huszonegyedik alkalommal rendezik meg az őrségi fazekasok a Magyarszombatfai Fazekasnapokat, melynek idén is elmaradhatatlan része a szombaton 10 órakor megnyíló vásár

Fazekas termékek minősítésével kezdődik meg csütörtökön a XXI. Fazekasnapok rendezvénysorozata a Vas megyei Magyarszombatfán, pénteken pedig a magyar fazekasság jelenével és jövőjével foglalkozó konferenciát rendeznek az őrségi településen - közölte az MTI-vel a község polgármestere, aki maga is fazekas mester.

Albert Attila elmondta: nem véletlenül adták a "Biztos jövő vagy végjáték" címet a konferencia nyitóelőadásának, hiszen egy olyan hazai támogatási rendszer és szabályok bevezetésére lenne szükség, amely segíti a magyar népi fazekasság értékeinek megőrzését és megfelel uniós normáknak is.

Hozzátette: Magyarországon csaknem ezren foglalkoznak jelenleg fazekassággal, de csupán néhány százan lehetnek, akiknek a napi megélhetését is képes biztosítani ez a szakma.

Magyarszombatfa polgármestere kitért arra is, idén már huszonegyedik alkalommal rendezik meg az őrségi fazekasok a Magyarszombatfai Fazekasnapokat, melynek idén is elmaradhatatlan része a szombaton 10 órakor megnyíló vásár, illetve az azt kísérő vásári programok, kézműves bemutatók, a fazekas mesterek korongozó versenye, illetve a látványégetés.

A fazekas mesterek korongozó versenyének második fordulóját, majd eredményhirdetését vasárnap délelőtt tartják, délután népzenei és néptánc együttesek váltják egymást a színpadon, fellép például a Pannónia Citerazenekar és a Szökős Néptáncegyüttes, este pedig az Előretolt Helyőrség zenekar ad koncertet.

magyarszombatfa.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra