Fazekas Róbert – Berlinen át Londonig

Sajtótájékoztatóra voltunk hivatalosak. Ezen a múltról módjával, a jövőről annál inkább több szó esett: Berlinről, a most következő világbajnokságról, és persze Londonról is, ami – ugye – olimpia, 2012-es esedékességgel. Esetleg csúcsra jutással. „Fazék” nem adja fel. Most már fedett téren is dobálhat kedvére, nagyban csökkentve a sérülés lehetőségét, és – mint mondta – a felkészülés jelenlegi szakaszában jóval előrébb tart, mint Peking előtt.

Az a bizonyos egy centi

Ennyi kellett az olimpián a nyolcba kerüléshez. Ami megtörtént, megesett. Így lehetett, hogy a magyar atlétika akkoriban porrá zúzott embere a talpára állt. Esendő ember lévén segélykezeket elfogadva, mégis.

Pedig. Nos, Pál T. Gábor volt a mai sajtótájékoztató ceremóniamestere, hogy összegyűlvén tudjuk meg a jövőt.

Nem támogatott video formátum
Video: Fazekas Róbert sajtótájékoztató
A sajtó a videót forrás megjelölése nélkül is használhatja"]

Elsőként Dornbach Ildikó, a MASZ szövetségi kapitánya vette magához a szót, hangsúlyozva, mennyire fontos volt az a pekingi nyolcadik helyezés. Mintegy kárpótlásnak nevezte ezt, olyan, az élet folyását követő aktusnak, amely alkalmat kínált az – okkal ok nélkül – meghurcolt szombathelyi atlétának a folytatáshoz.

Szerinte ehhez a most esedékes VB csak állomás. Út a következő olimpiáig, amelyen, ahol Fazekas bizonyíthat ismét, s így ő: ehhez az újjáalakult szövetségtől minden támogatást megkap.

Helyben

Berlinen, a VB-n egy gáláns mozdulattal lépjünk túl. Szakítsuk meg a tudósítás megszokott rendjét, most szóljunk Szúnyog szavával, aki nem kertelt, s kimondta: nagyon nehéz az elitbe újra bekerülni, hiszen hemzsegnek ott a ’68-as dobók.

Ennyivel nyerni is lehet, meg kiesni vagy sokadiknak soroltatni sem szégyen. Mindegy, az első cél a berlini döntő. Ide kell bekerülni, s ha ez sikerül, akkor már látszik a végcél, London. Itt pedig jó lenne ismételni Athént, mármint a turbózott történések nélkül, s hivatalosan.

Ez persze messze van, hosszú az út odáig, de a kövezett út első kockái látszanak.

Fazekas Róbert sajtótájékoztató
Fazekas Róbert a szövetségi kapitány, Dornbach Ildikó társaságában. Tekintse meg galériánkat!
Horváth Balázs

Csarnokban

Hideg van manapság nagyon. Szabadtéren edzeni pedig kifejezetten nem jó. Meg sérülés-veszélyes is. Mára jutott el odáig a város, hogy egymillió forintos beruházással olyan körülményeket alakítson ki egyik kiemelt sportolójának, hogy ne az izomszakadás veszélyével kelljen készülnie feladataira. A Haladás munkacsarnokában tud edzeni.

Ezen a ponton jegyezte meg egyébként az egyesület elnöke, hogy a „munkacsarnokként” épített, 1971-ben emelt épület lassacskán arra szolgál, ami funkciója lett volna: dolgozzanak benne a sportolók. Dolgoznak is, eztán Fazekas is. Meg sok más sportág képviselői, ezt el ne feledjük, a mai prezentáció azonban elsősorban arról szólt, hogy a város felkarolja a múltban imádott, majd meghurcolt és újra felfedezett sportolóját.

A város, az ember, a jövő

Nem véletlenül vett részt dr. Czeglédy Csaba alpolgármester a sajtótájékoztatón. Kifejtette, hogy a Haladás labdarúgó csapata, a FALCO kosarasai után a HVSE szerepel kiemelt helyen, mint a köz által szponzorált egyesület.

Ahol érték teremtődik, oda illik áldozni. Ám az is kiderült – ami tán a köz számára eddig ismeretlen volt – az alpolgármester személyesen is támogatta a sportolót Athén után. Akkor, amikor mindenki feledni és megvetni volt készen. Nem így történt. Fazekas edz.

Fazekas edzője, Vida József szerint méterekkel tart elébb, mint egy évvel ezelőtt, s mindez sok jót ígér a jövőt fürkészve. Csodák azonban nincsenek, mint Szúnyog említette, tucatnyian tudnak hatvannyolc méter körül.

Ilyen eredménnyel pedig egy világversenyen lehet elsőnek, de nyolcadiknak is lenni. Az az egy centi, vagy párral több, nagyon sokat jelent. Jelenthet, ha ott, és akkor mérik. Mennyországot, poklot egyaránt. Ma út nyílt felfelé.

Fazekas Róbert még egy hétig használja a teremben lévő dobókört, hiszen március 1-től két hétig Splitben edzőtáborozik.

Fazekas Róbert teremedzése
Fazekas Róbert már teremben is tud diszkoszt dobni. Tekintse meg második galériánkat!
Tánczos Mihály

Stábtagok, támogatók

Fazekas Róbert támogatóinak köszönhetően komoly stábbal készülhet idén. Összegyűjtöttük, kik alkotják az Európa-bajnok diszkoszvető csapatát, és persze kiknek köszönhetően valósulhat meg mindez.

Klubja: HVSE
Vezetőedző: Vida József
Edző: Füzi Gábor, Annus Adrián
Gyúró: Búza Szabolcs
Streching edző: Sárai Gabriella
Személyi titkár, sajtófelelős: Pál T. Gábor
Szponzorok támogatók: dr. Czeglédy Csaba magánemberként, Nyugat Rádió, Nyugat.hu

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport