„Fejezzed be”, Péter!

Már nem vitatkoznak velük, győzködik őket, hanem azt mondják nekik, nem érdekelsz.

„Fejezzed be…” – Így inti belga kollégáját meghunyászkodásra Szijjártó külügyesünk. Hogy mit "fejezzed be" , arról még beszélünk. Most csak ragadjuk meg ezt a nyelvi pillanatot, amelyben Szijjártó külügyesünk mint Vargáné materializálódik előttünk, aki épp káposztát főz, a kontya alá üt a gőz, és a fazoka mellől, kezében fakanállal inti az urát (Varga urat), miszerint fejezzed be az ivást, vagy letépem a füledet.

Más látomásunkban Szijjártó külügyes Győzikeként, zebrás jachton óbégat Beja asszonynak, hogy fejezzed be a kárálást má’. Mindegy is tán, csak a nyelvi közeget föstöttem le ekkép, ami nem a diplomácia nyelve, és még csak nem is úri budoároké, hanem a futsalé vagy a sarki ivóé keverttel a kupicában a sörfoltos abroszon.

Szijjártó külügyes zaklatottnak tűnik, amit jó szívünk miatt megértünk, hiszen érzelemdús héten vagyunk túl. Úgy is mondhatnánk Mocsai módján, hogy magas hőfokú volt ez a mi hetünk nekünk. Mert emlékszünk még a Fidesz rektorának kézilabda-kapitányi időszakára, amikor vereségek után ordítástól eltűnt hanggal nyilatkozott rend szerint magas hőfokokról, szakmáról viszont soha.

Nála a mérkőzés szimfónia volt, fortissimo meg andante, viszont meccselni nem tudott. Ezért lett rektor, holott nem lehetett volna. De ez mellékszál, csak Szájer, Deutsch, Orbán, vétó, lengyelek, Weber és a többi miatt jutott eszembe, bemutatva, hogy a Fidesz vesztésre áll, amitől, mint Mocsai hangja, ezeknek az esze kezd elmenni. És itt tartanak, hogy fejezzed be .

Didier Reyndersnek híják a belgát, akinek annyi volt a bűne, hogy azt mondta, ha a magyarok és a lengyelek szarakodnak, vétózgatnak, „úgy Magyarország és Lengyelország nélkül kell tovább haladni" . Ezt fejezzed be Szijjártó szerint, mert, s itt bővebben mutatom: „…engedd figyelmedbe ajánlanom a tényt, hogy mi, lengyelek és magyarok biztosan harcoltunk annyit diktatúrák ellen a szabadságunkért és tettünk annyit Európa egységéért, mint a Téged az Európai Bizottságba delegáló ország.

Kérlek, fejezzed be a lengyelek és magyarok lenézését, sértegetését!”

– Az első kérdés ezzel kapcsolatban a he, meg a mi a rosseb. A másik pedig az a tátott szájú elcsodálkozás, hogyan kerül a disznószaros csizma az asztalra, a kistányér mellé.

Szijjártó fejébe kellene látni, hogyan csúszik egybe abban az, hogyha a magyarok – lengyelek – ki akarnak maradni a buliból akkor kihagyják őket, így egyszerűen, ami sértés a taraj alatti ködben. Nem mondják nekik útszélien, hogy be is kaphatják, csak annyit: szevasztok, s mennek el. Fejezzed be a lenézését, sértegetését, mondja Szijjártó, aki már nemcsak mimagyarok, hanem milengyelek is, pedig valószínűleg nem kérték rá, és tán már szégyellik is, hogy ilyen egyszerű cimborájuk van.

Bizonyára lefordítják ennek a belgának az édes anyanyelvére Szijjártó habzását, ám ezt a fejezzed be formulát valószínűleg nem lehet. De az is mindegy, anélkül is elég kínos, ahogyan kitartóan veri a habot. Ő, Varga, Novák, Kovács és Orbán, mint a legfőbb habverők. A Fidesz élcsapata.

Meg fogják unni őket. Ahogyan Deutsch fideszistával ez már meg is esett. Peter van Dalen, holland néppárti képviselő azt üzente a mi Tominknak: „Kedves uram, kérem vegyen le a levelezőlistájáról. Túl gyakran küld propagandát, nem érdekel." – Ilyen finoman még senkit nem küldtek el az anyjába. Nem ám fejezzed be – bár nem tudom ez hollandul hogyan van vagy lenne –, és ennél nagyobb szégyen nincsen.

Már nem vitatkoznak velük, győzködik őket, hanem azt mondják nekik, nem érdekelsz. Orbántól már eddig is úgy húzódtak el, mint a leprástól, de most már a többi is büdös. Mind az összes. Nem kis teljesítmény ez röpke tíz év alatt, de nekik sikerült. Magyarország jobban teljesít, tudjuk. És most már látjuk is, érezzük is. Tehát abba lehetne fejezni valószínűleg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény