Fejre állt BMW-sek, Zanati úti Niki Laudák és verekedő igazságtevők: Tényleg ilyenek vagyunk Szombathelyen?

Hihetetlen eseménysorozatot produkált városunk. Az elmúlt néhány napban négyszer sikerült bekerülnünk az országos médiába, és egyikre sem lehetünk túl büszkék. Vagy van más olvasata is a történteknek?

Szombathely nyugodt, kissé magába forduló város, ahol hamar leszáll az este és ahol nehéz olyan helyet találni, ami nyitva van este 10 után. Lakói békések, talán nincs több pénzük, mint a máshol élőknek, de a porták takarosabbak, az ablakokban virágok, az árokparton le van nyírva a fű, és ahol a politikai pártok egymástól öt méterre gyűjtik az aláírásokat Nyugat.hu 2015 hirdetés magnum,ad,szalag cikk + magnum,ad adverticum 2016. May 12. 11:34 . Talán még a tollakat is kölcsönadva egymásnak.

És ennek a jámbor – ha úgy tetszik unalmas - városnak most sikerült sorozatban is bekerülnie az országos médiába, és nem is akármilyen ügyekkel.

Az első Oszlopot, táblát és kerítést döntött egy BMW Szombathelyen 2018. September 01. 07:38 a sorban egy BMW volt, amelynek sofőrje szombat hajnalban elvesztette uralmát a jármű fölött a 11-es huszár úton, áttért a másik sávba, felugratott a járdára is kissé leamortizálta a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. környékét. A BMW megtört kissé, de szerencsére az autó utasai – egy fiatal férfi vezető és a mellette ülő lány - kisebb sérülésektől eltekintve – megúszták a kalandot.

Oszlopot, táblát és kerítést döntött egy BMW Szombathelyen
Tánczos Mihály

Hogy pontosan miért következett be a baleset, azt egyelőre nem lehet tudni, de talán nem járunk messze az igazságtól, ha felelőtlenségre gyanakszunk. A vélhető egyéb okok sorát mindenki maga egészítheti ki.

Szintén nem tudni, miért borult fel Nyugat.hu 2015 hirdetés magnum,ad,szalag cikk + magnum,ad adverticum 2016. May 12. 11:34 egy nappal később egy szintén BMW a város határában. Mindenestre a 86-os út egy viszonylag jól belátható, alig kanyarodó szakaszáról van szó. Itt tért át a szembejövő sávba majd az árokba az autó, hogy aztán feje tetején álljon meg és kerüljön be az országos hírekbe. A vezető itt is sérülés nélkül úszta meg a balesetet.

Árokba hajtott, majd felborult egy BMW Szombathely közelében
Tánczos Mihály

Szerencsések voltak azok a srácok is, akik a Zanati úton játszottak Forma-1-et. A videón az látszik, hogy a fiúk feldobott hangulatban kipróbálják a vezetési tudásukat és a szerencséjüket.

Az utóbbinak igazoltan birtokában is vannak, baj nem történt, igaz, ez részben a szembejövő autó vezetőjének a reflexén is múlt.

És amikor már azt hittük, ennyi volt a sorozat, tegnap a 444.hu-n felbukkant egy videó, amelyen megnézhetjük, hogy egy szombathelyi csoport vegzál egy skót orvost és magyar barátját, mert azok lesodorták Fiatjuk visszapillantóját. A nagy igazságtételbe beletartozott egy kis migránsozás és néhány ütés is.

Mondani is felesleges, mind a négy eset felkorbácsolta az érzelmeket és hozzászólásözönt váltott ki mind a helyi, mind az országos médiában, és könnyen azt a benyomást kelti, hogy Szombathelyen megpattant valami, kizökkentek a helyükről a dolgok, a nyugalom városában valami nagyon nincs rendben: egy ilyen sorozat nem lehet a véletlen műve.

És ismerjük el, tényleg furcsa ez így együtt.

De van másik olvasata is az ügyeknek.

Egyrészt nézzük meg közelebbről – és most mondom gyorsan, hogy nem leszek népszerű – valóban akkora horderejű ügyekről van-e szó, mint amennyit az indulatok, érzelmek és internetes hozzászólások sugallnak.

A BMW-s baleseteknél nem tudjuk pontosan, mi is történt. Igen, lehetséges, hogy felelőtlenség, felesleges bizonyítani vágyás, imponálni akarás vagy akár tudatmódosító szerek vannak a háttérben, de ugyanígy nem zárható ki a műszaki probléma vagy hirtelen egészségügyi rosszullét. Az előítéletekről csak annyit: ugyanazt gondolnánk-e a balesetekről, ha azokban Suzuki Swiftek törtek volna össze?

Látszólag egyértelműbb a Zanati úti fiúk ügye, de szerencsére nem történt baj. Az ember fiatalon bizony csinál hülyeségeket, kicsiket és nagyokat. A videón látottak kétségkívül a nagy hülyeség kategóriába esnek, de ettől még célszerű a helyén kezelni a látottakat, bízva abban, hogy a rendőrség és az igazságszolgáltatás majd teszi a dolgát, illetve hogy mindez jó tanulság a két srácnak, és mindenkinek, aki megnézi a videót, amely akár középiskolák osztályfőnöki órájának kötelező eleme is lehetne.

A 444.hu videóján látottakat és két részre osztanám. Az erőszakra, fenyegetésre, önbíráskodásra nincs mentség. Ahogy megírtuk, megtörtént a feljelentés, a rendőrség már nyomozza Garázdaság miatt indított eljárást a rendőrség a migránsozó, verekedő társaság ügyében 2018. September 04. 18:33 , mi is történt. Ugyanakkor - minden látszat ellenére – én sem vagyok biztos abban, hogy itt gyűlöletbűncselekmény történt. Az elkövetőknek egyszerűen eldurrant az agyuk, nevetségesen, szomorúan és felháborítóan túlreagáltak egy vacak visszapillantótükröt, de a reakció minden bizonnyal ugyanaz lett volna, ha nem egy sötétebb bőrű skót orvos ül a kormány mögött. A „migráns” szó láthatóan és hallhatóan nem mint rasszizmus, hanem mint szitokszó tódult fel az agyba, ami legalább annyira minősíti a kormányzati kommunikációt, mint az ordibálót.

És még valami.

Mi van akkor, hogyha ezek az esetek csak azért verték ki a biztosítékot Szombathelyen, mert éppen hogy nem jellemzőek.

Mi van akkor, ha máshol mindennapos eseménynek számítanak az ilyenek és hasonlók, csak arrafelé senki nem kapja fel a fejét?

Mi van akkor, ha a felháborodás, indulatok és kommentek valójában nem mások, mint egy jóravaló város önvédelmi reflexei?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény