Még javában felfelé tartanak az ingatlanárak Szombathelyen, és nem lehet tudni, hol a vég

A belvárosi lakások négyzetméterára már 400 ezer forint felett van. A népszerű környékek viszont változatlanok.

Néhány hónappal ezelőtt arról szóltak a hírek, hogy Szombathely szembemegy a trendekkel, és amíg Budapesten meredeken emelkednek az ingatlanok árai, addig a vasi megyeszékhely a kifulladás tüneteit mutatja.

Nos, ha volt is ilyen, az minden bizonnyal csak ideiglenes volt.

“Mi nem érezzük úgy, hogy megtorpanás lenne. Ha a két-három évvel ezelőtti dinamika már nincs is meg, azaz a lakótelepi lakások árai már nem ugranak egymilliót felfelé egy hónap alatt, de a kereslet által generált áremelkedés továbbra is tart Szombathelyen” - mondta megkeresésünkre Janzsó Zoltán, a 9700.hu Ingatlaniroda ügyvezetője.

A drágulás igaz mind a lakásokra, mind a családi házakra, azzal a különbséggel, hogy az utóbbiak mérsékeltebb áremelkedést produkálnak. Ez viszont nem új jelenség.

“Az a lakás, ami a Derkovits-városrészen 6 milliót ért a válság évei alatt, az mára felfutott 14 millióra, de az a családi ház, ami akkor 30 milliót ért, az most nem 80 millió” - jellemezte a különbségeket a szakember.

A lakások ára Szombathelyen jobban emelkedett, mint a házaké
Józing Antal

Jelen pillanatban a szombathelyi lakások négyzetméterárai 250-450 ezer forint között mozognak, elhelyezkedéstől és állapottól függően. A legdrágábbak továbbra is a belvárosi lakások, amelyeket még ilyen áron - átlagosan 20-25 millió forintért - is viszonylag könnyű értékesíteni.

Az új építésű ingatlanoknál a jellemző négyzetméterár már 400-500 ezer forint körül van, az építők és értékesítők láthatóan igyekeznek elmenni a fizetőképes kereslet határáig. És el is tudnak, hiszen ezek az új lakások leginkább a belvárosban vagy a belvároshoz közeli helyszíneken épülnek meg.

Nagyobb árskálán mozognak szombathelyi családi házak - tudtuk meg. Itt az ingatlan nagyságán kívül sok minden más is befolyásolja az árat, például a környék, kert vagy a fűtés típusa. A legkapósabbak a kétezer után épült, önálló telken álló 100 négyzetméter körüli, jó állapotú, jól szigetelt ingatlanok.

Hogy hol lesz az áremelkedés vége, mikor fordul meg a trend, azt nehéz megjósolni - mondta Janzsó Zoltán. Amíg megvan az állami támogatás, amíg emelkednek a fizetések, a bankok pedig olcsó hitellel látják a vásárlókat, addig nagy változás nem várható, mint ahogy nagy változást az sem hozott, amikor a kormány a kormány a közelmúltban bejelentette: már meglévő építési engedélyek birtokában 2023-ig kitolja a lakóingatlanra alkalmazott kedvezményes áfát.

Ami a területi különbségeket illetei: 2004-2005 környékén hirtelen felkapott lett ugyan a Parkerdő Lakópark vagy az Erdei Iskola környéke, de néhány ilyen kivételtől eltekintve Szombathely konzervatívnak számít a tekintetben, hogy a népszerű (értsd drágább) környékek gyakorlatilag évtizedek óta változatlanok.

Ez azt jelenti, hogy a belváros töretlenül tartja a pozícióját, illetve az északi, északnyugati övezetek (Kámon, Herény stb.) valamennyivel értékállóbb fefektetésnek számítanak, mint a keleti és délkeleti városrészek, és egyelőre nem látszik nyoma, hogy ez változni készülne. Annak ellenére, hogy ez utóbbiakban is akadnak remek helyszínek.

Ami a Szombathely környéki településeket illeti, még ott is tart az áremelkedés, de a görbe jellemzően jóval laposabb, mint a megyeszékhelyen - közölte lapunkkal a szakember.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság