Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Felgyorsították a Fertő tavi beruházást, mert félnek az állatoktól

Azért keresnek gyorsított eljárásban kivitelezőt, mert félő, hogy ha nem haladnak, „az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja” a Natura 2000-es területet.

Az Átlátszó írja, hogy a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. gyorsított eljárásban, december 17-éig várja a jelentkezéseket arra a tenderre, amelynek keretében megvalósulnak majd a vízi telepre tervezett épületek. A kiírás szerint azért kell sietni, mert ha egy kicsit is szünetel az építkezés a Natura 2000 besorolású területen, akkor „az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja”.

Az alábbi dolgok megépítésére keresnek kivitelezőt:

 • két motel, az egyik 1490 m², a másik 1593 m² hasznos alapterülettel
 • 682 m² hasznos alapterületű vízisport épület
 • 3638 m² alapterületű és 2556 m² vízfelületű medencék
 • egyszintes fürdőház 131 m² hasznos alapterülettel
 • egyenként 72 m² hasznos alapterületű strandpavilonok összesen 12 117 m² hasznos alapterülettel (ez 168,29 darabra jön ki, ami elég furcsa)
 • a kemping területén 1 db 1014 m² hasznos alapterületű fogadóépület, 1 db 1224 m² hasznos alapterületű kiszolgáló épület és 37 db bungaló
 • vitorlás klub rendeltetésű építmény 1951 m² hasznos alapterülettel
 • egy 1501 m² hasznos alapterületű sportközpont és hozzá 2 db üzemi épület
 • 26 üdülőház 3419,93 m² hasznos alapterülettel
 • ökocentrum összesen 2298 m² hasznos alapterülettel és 299 fő maximális látogatói létszám befogadására alkalmas módon, 1394 m² zöldtetővel
 • monolit vasbeton szálloda 6734,75 m² hasznos alapterülettel, 95 szobával és 300 adagos főzőkonyhával
 • strand (kültéri fitnesszel) és kiszolgáló, valamint szolgáltató, vendéglátó rendeltetésű szabadonálló beépítésű építmény, ideértve 200 fő befogadására alkalmas, 300 adagos főzőkonyhával rendelkező étterem és látogatóközpont
 • bekötőút, feltáróút, autóbusz-megállóhely, kerékpárút, járda, parkolóhelyek, gyalogos és közúti híd, közművek.
 • Az Átlátszó cikke szerint az SFTFN 2021. november 25-én adta fel a hirdetményt, és az ma, november 30-án jelent meg az EU-s közbeszerzési értesítőben. A tender nyílt, tehát elvileg bárki jelentkezhet rá, aki megfelel a műszaki és gazdasági követelményeknek. Viszont nincs sok idő pályázni, mert gyorsított eljárásban keresik a kivitelezőt, és csupán 2021. december 17-ig lehet benyújtani az ajánlatokat.

  A leírás szerint az állatok miatt kell sietni: „a természetvédelmi és Natura 2000 oltalom alatt álló fejlesztési terület jelenlegi, mélyépítési üteme a szerződés szerint 2022. április 17-én zárul, de egyes területrészek már a nyár végétől végleges állapotba kerültek. A természetvédelmi szakmai állásfoglalások szerint kiemelten fontos a munkavégzés, továbbá a fejlesztés folyamatosságának biztosítása, valamint a szünetmentesség lehetővé tétele a kivitelezési ütemek között, továbbá a végleges állapotba került területek továbbépítése során. Elsősorban az állatvilág védelme szempontjából szükséges lenne a folyamatos jelenlét, tevékenység, munkavégzés az egész fejlesztési területen, ugyanis 2021 év tapasztalatai alapján, ha valamely részterületen a munkavégzés időlegesen, akár egy-két hétre is szünetel, azt az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja, birtokba veszi.”

  (Átlátszó)

  Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet