Még a japán nádtetőkészítő mesterek is a Fertő tavi cölöpházak csodájára jártak

Szerencsére még időben. Most már ugyanis hűlt helyük.

„Ilyenek voltak egykor a gondozatlan, a gazdátlan, a leromlott állapotú fertőrákosi cölöpházak. Bárki bármit mondhat ma Magyarországon, így én azt mondom, hogy ennek a helynek világviszonylatban is összehasonlíthatatlan kisugárzása, megjelenése, atmoszférája volt” – írja az Emlékoldal a Fertő-tavi cölöpházakhoz nevezetű Facebook-oldalon Varga Szabolcs nádtetőkészítő.

Mint mondja, mindenkinek mást jelentett ez a hely. Valakinek kikapcsolódást, őt és még jó néhány embert viszont a munka kötötte ide. Kollégáival ugyanis szinte mindegyik cölöpház tetőjén dolgoztak az elmúlt évek alatt – egészen addig, amíg le nem bontották az igazi különlegességnek számító épületeket.

Olvasó

Bejegyzéséből kiderül, hogy még a távoli Japánból is érdeklődtek és azzal keresték meg őket, hogy az ottani nádtetőkészítő mesterek nagyon szívesen eljönnének megcsodálni ezt az épületegyüttest. És bizony jöttek is, szerencsére még időben. Most már ugyanis hűlt helyük a cölöpházaknak.

„Most ott tartunk, hogy Közép-Európa legnagyobb összefüggő nádasa szívében semmi nem fog nádból létesülni. (...) Még lehet a mostani fejlesztés szép is, jó is, de ezt a helyet, annak kisugárzását semmi más nem pótolhatja! Több nádtetőt, kevesebb betont a Fertő-tó partjára!” – zárta a posztot.

Mi is történt?

2017 júniusában hatalmas tűz ütött ki a Fertő-tavon, Videó: Hatalmas tűz a Fertő tónál, csónakházak gyulladtak ki 2017. June 28. 17:33 egy felújítás alatt álló csónakházból terjedt el. Először az épület nádteteje gyulladt ki, majd dominó módjára a többi ház is lángra kapott. Rengeteg tűzoltó küzdött a lángokkal, még Ausztriából is érkeztek egységek.

Végül tíz nádfedeles ház semmisült meg, kárszakértők szerint 2 milliárd forintos kár keletkezett Két milliárd forintos kár keletkezett a Fertő tavi tűzvészben 2017. June 30. 21:22 a tűzvészben. A látvány igazán lehangoló volt, sok helyen csak az üres cölöpök álltak, aztán 2018 decemberében elkezdődött itt az ország legnagyobb turisztikai beruházása, Sopronnál épül az ország legnagyobb turisztikai beruházása: 30 milliárdot költenek a Fertő-tóra 2019. January 11. 15:56 ami akár reményre is okot adhatott volna. De nem így lett.

Olvasó

Egy 30 milliárdos projektről van szó, melynek keretében a felismerhetetlenségig megújul a valóban kissé ramaty állapotban levő terület. Lecserélik a komplett infrastruktúrát, lesz új strand, csónak- és vitorláskikötő, éttermek, szálláshelyek, sportpályák és egy négycsillagos szálloda is.

Mindez a nemzeti park területén, ráadásul Mészáros Lőrinc cége vezényli a beruházást, amely ellen hiába tiltakoztak helyiek, Civilek tiltakoznak a kikötő beépítése miatt a Fertőn 2020. December 08. 16:01 politikusok és környezetvédők Nyílt levélben kéri a Greenpeace Orbán Viktort, ne hagyja, hogy kormánya elpusztítsa vizes élőhelyeinket, nagy tavainkat 2021. July 22. 15:25 is, 2020 decemberében kiderült, Nem kérdés többé: lebontják a Fertőtavi cölöpházakat 2020. December 29. 17:46 hogy a cölöpházakat lebontják.

A projekt fejlesztési terveiben ugyanis nem szerepeltek nádtetős épületek, mivel a katasztrófavédelem tűzvédelmi szempontból nem engedélyezi ezt a területen és a jelenlegi elhelyezési megoldást a helyi építési szabályzat sem teszi lehetővé.

2014 nyarán mi is jártunk Fertőrákoson.
Garai Antal Atom

A 24.hu arra is kitér, hogy Farkas Ciprián fideszes polgármester azt írta: „a mederhasználati szerződések mindig határozatlan idejű, rövid felmondási idővel megszüntethető szerződések voltak, melyet a vízterület kezelője bármikor jogosult felmondani.”

Az egyik cölöpház bérlőjétől tudjuk, hogy korábban 99 éves – lényegében örökbérleti – szerződésük volt a cölöpházasoknak. 2016-ban azonban egyoldalúan szerződést módosított az állam: a kvázi örökbérletet kihúzták belőle, a helyére azonnali felmondási lehetőséget írtak.

Idén aztán fel is vonultak a gépek a nemzeti parkba, egy természetvédelmi területre, hogy ott szállodát, apartmanházakat, sportközpontot és efféléket építsenek. Mindezt állami pénzből, úgy, hogy azt sem tudni, ki üzemelteti majd ezeket a szolgáltatásokat. Sőt, ahhoz, hogy ezt megtehessék, mások partmenti házait egyszerűen elbontatják, a tulajdonosok saját költségére – írta a 444 még májusban, amikor videót is forgattak a helyszínen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek