Itt a rezsicsökkentés újabb áldozata, összeomolhat a vízközmű szolgáltatás

A nyomott hatósági árak miatt nincs pénz a karbantartásra és a javításokra.

Pár héttel ezelőtt robbant a hulladékbomba, mikor kiderült, hogy a hulladékszállítás központosítása miatt összeomlott egy hulladékszállító cég 116 településen leáll péntektől a hulladékszállítás, az állami központ nem fizeti ki az elvégzett munkát 2018. October 26. 07:39 . A gond nem egyedi, a többségében önkormányzati kézben lévő szolgáltatók a lakossági befizetések egy részét kapják csak vissza 15 milliárd is lehet a kukaholding hiánya, ezért vannak bajban az önkormányzati cégek 2018. September 18. 14:55 , ami nem elég ahhoz, hogy a gépeket karbantarthassák, javítsák, esetleg fejlesszenek.

Önköltségnél alacsonyabb bevételük van

Szombathelyen például 900 milliós bevételkiesést 900 milliós hiányt hozott a SZOVÁ-nak a hulladékgazdálkodás központosítása 2018. September 12. 19:52 hozott a SZOVA-nak a központosítás és az elvégzett munka ellenértékének késedelmes és nem elégséges megfizetése. A rezsicsökkentés jegyében létrehozott állami hulladékkezelő NHKV Zrt-t nemrég 26 milliárd forinttal segítette ki 26,4 milliárd forintot ad a kormány a hulladékkáosz megoldására 2018. October 31. 10:56 a kormány. Ne legyenek kétségeink, ez is közpénzből ment.

De nem csak a hulladékszállítás van bajban. Az Átlátszó a kormányközeli Századvég tanulmányára hivatkozva azt írja , állami beavatkozás nélkül néhány éven belül összeomolhat a víziközmű szolgáltatás előbb több magyarországi kistérségben, majd mindenütt.

Az ok a rezsicsökkentés jelszavával bevezetett hatósági ár, ami mára már az önköltséget sem termeli meg a szolgáltatóknak. És ezt a kormány pontosan tudja, a Századvég a nyáron tette le az erről szóló tanulmányt az asztalra.

A rezsicsökkentés okozta veszélyek:

 • A csökkenő bevételek miatt elmenekülnek a szakemberek, a dolgozók átlagbére 7,5 százalékkal alacsonyabb az ipari munkavállalók átlagbérénél.
 • Veszélyesen elöregszik a vízhálózat, a következő 20 évben a legóvatosabb becslés szerint is 40 ezer kilométer cső cseréje elkerülhetetlen. Vagyis évente 2000 kilométernyi hálózat megújítása lenne indokolt, ezzel szemben jelenleg évi 350 kilométer cső cseréjére nyújt pénzügyi fedezetet a cégek bevétele.
 • A csökkenő bevételek miatt az elmúlt években elmaradtak a felújítások, karbantartások, tavaly több mint dupla annyi csőtörést kellett elhárítani, mint öt évvel korábban. 2012-ben kilométerenként 0,61 eset történt, 2017-ben már 1,34.
 • Az okok

 • A kormány 2012-ben befagyasztotta a vízdíjakat, majd 2013-ban az ágazatot is elérte a rezsicsökkentés, ami 10 százalékkal mérsékelte a lakosság befizetését. Azóta nem változott az vízdíj, miközben a szolgáltató cégek számára – az infláció miatt – minden beszerzés drágult.
 • A működtetett hálózat nagysága után 2013 óta közműadót kell fizetnie a cégeknek, ennek éves összege 14,1 milliárd forint.
 • Ha mindezeket figyelembe vesszük, akkor a lakossági vízdíjnak tavaly 71,2 százalékkal kellett volna meghaladnia a 2012-es, vagyis a rezsicsökkentés előtti szintet.
 • A jelentés szerint ahhoz, hogy a vízműrendszer ne omoljon össze, a következő 15 esztendőben évente 103 milliárd forintot kellene fordítani a vízműcégek által használt csőrendszer megújítására.

  Akkor lehetne megelőzni a vízközmű cégek összeomlását, ha a cégek összesen 250 milliós árbevétele felmenne 353 milliárdra. Csakhogy ez azt jelentené, hogy

  a vízdíjakat 40 százalékkal emelni kellene.

  Ez viszont szembemenne a kormány politikai szándékaival, a Századvég nem is tesz ilyen javaslatot. Csak azt, hogy a kormány engedje el a közműadót és csökkentse az áfát. Ez viszont csupán évi 23 milliárd megtakarítást hozna a vízközmű cégeknek, miközben 103 milliárd hiányzik.

  Megoldás egyelőre nem látszik, a kormány ragaszkodik a hatósági árhoz és a rezsicsökkentés jelszavához. Könnyen lehet, hogy itt is az önkormányzatok lesznek kénytelenek beavatkozni, a vízközmű cégek önkormányzati illetve állami tulajdonban vannak.

  Szombathelyen még bírják a közszolgáltató cégek

  Szombathelyen és Vas megyében a Vasivíz Zrt. a szolgáltató, a cég többségi tulajdona a szombathelyi önkormányzaté, Vas megyei önkormányzatok osztoznak a többi tulajdonrészen. A cég a 2017-es évet pozitív szaldóval zárta a szombathelyi közgyűlésnek elküldött beszámolója szerint.

  De a jelentés hangsúlyozza, hogy ehhez szükség volt az egyéb tevékenységből (építőipari tevékenység, eszközök bérbeadása, laborvizsgálatok) származó bevételekre. Viszont a felújított és kibővített uszoda bővítése évi 212 milliós veszteséget hoz a Vasivíznek, ebből 100 milliót az önkormányzat vállal, így 112 milliót ki kell termelnie pluszban a cégnek.

  Szombathelyen még nincs nagy probléma, hiszen a Vasivíz egyelőre képes kipótolni a hiányt, éppúgy, ahogyan a SZOVA a hulladékszállítási veszteségeit, de a veszély a fejük felett lebeg.

  Miközben a rezsicsökkentés pár ezer forint megtakarítást jelentett a háztartásoknak évente, a másik oldalon tönkreteszi az önkormányzati cégeket, és egyre több közpénzt szippant magába.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet