A felső középmezőnyben végzett Szombathely egy 29 magyar önkormányzatot érintő átláthatósági vizsgálaton

Van még mit javítani, de összességében nem rossz az eredmény. Nemény András polgármester reagált a megállapításokra.

Az Ez a Minimum! nevű programban 29 magyar önkormányzatot vizsgáltak meg átláthatóság szempontjából. A települések átlagos eredménye 62,7 százalék volt.

Szombathely a 9. helyre futott be 72,5 százalékkal, ami egyben a 3. legjobb vidéki eredményt jelenti.

K-Monitor

Az első négy helyen budapesti kerületek végeztek, ugyanakkor a lista legalján is egy fővárosi kerület, az 5. (belváros) szerepel az elégtelen bizonyítványt jelentő 30 százalékkal*.

De mi volt ez a vizsgálat?

Az Átlátszó.hu, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország 2019-ben hirdette meg az Ez a Minimum! névre hallgató programját, amely hat témában foglalta össze a helyi döntéshozatal átláthatóságának a törvényi előírásokon alapuló és azt kiegészítő alapkövetelményeit.

 • Nyilvános működés
 • Közérdekű adatigénylések
 • Átlátható költségvetési gazdálkodás
 • Nyilvános szerződések, közbeszerzések
 • Önkormányzati tulajdonú vállalatok
 • Elszámoltatható döntéshozók
 • A kezdeményezéshez egyaránt csatlakoztak vidéki és fővárosi polgármester- és képviselőjelöltek, akik vállalták, hogy a ciklus végéig megvalósítják a kitűzött célokat.

  A kezdeményezést elindító három szervezet először az önkormányzati ciklus közepén értékelte a legnagyobb önkormányzatok közzétételi gyakorlatát, most pedig cikluszáró értékelést végeztek.

  Összesen ezres nagyságrendű közérdekű adat és közzétételi forma meglétét vagy hiányát ellenőrizték a felmérésbe bevont 29 önkormányzat esetében.

  A vizsgálat készítői szerint a 80 százalék feletti eredmény kiválónak, míg a 70 százalék feletti jónak mondható.

  A módszertan részleteit itt tudja elolvasni.

  Szombathely

  A felmérés készítői azt is közölték, hogy egyes önkormányzatok esetében milyen konkrét javaslatokat fogalmaztak meg az átláthatóság javítására.

  Ezek Szombathely esetében az alábbiak:

 • Javasoljuk, hogy a jegyzőkönyvben vagy külön menüpontban tüntessék fel a képviselő-testületi szavazások név szerinti eredményét.
 • Javasoljuk a korábbi pályázati felhívások egységes elérhetővé tételét, valamint az adott pályázati fordulók eredményének a közzétételét.
 • Javasoljuk, hogy a közérdekű adatigényléseket az azokra adott anonimizált válaszokkal, az elutasított adatigényléseket pedig az elutasítás indoklásával együtt tegyék elérhetővé a honlapon.
 • Polgármesteri reagálás

  A K-Monitor megosztotta lapunkkal azt a levelet is, amellyel Nemény András reagált a vizsgálat megállapításaira.

  A szombathelyi polgármester közli, hogy időközben elvégeztek néhány pótlást, illetve az is kiderült, hogy néhány esetben a vizsgálat készítői egyszerűen nem találták meg a nehezen átlátható honlapon a keresett információt.

  Ezzel, illetve az egész vizsgálattal kapcsolatban a városvezető azt is közli, hogy:

  "Városunk hivatalos honlapja 2023. őszén megújult. Az új honlap tartalmaz minden olyan adatot, ami a jogszabályok alapján kötelezően közzéteendő és a korábbi felületen szerepelt. A honlapot akadálymentessé tettük, a cél pontosan az információkhoz történő egyszerűbb hozzáférés volt, álláspontunk szerint ez sikerrel megvalósult. Megújult a testületi ülések anyagait nyilvántartó, a honlapra elektronikusan kihelyező rendszer is."

  Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a honlap folyamatos felülvizsgálat alatt, adattartalma folyamatos fejlesztés alatt áll, és hogy rendkívül sok adattal kell dolgozni, ami megnehezíti a feladatot. Mindenesetre igyekeznek “minden, közérdeklődést kiszolgáló, tájékoztató híranyagot eljuttatni a szombathelyi polgárokhoz.”

  * A szombathelyi önkormányzat arra hívta fel a figyelmet, hogy a megyeszékhelyek közül Szombathely szerepelt a legjobban a felmérésben.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet