Fényírók kultúrsokkja, metál-megőrülés, felolvashow - Programkavalkád

Sűrű napok elé nézünk, a Mediawave csütörtök délutántól számtalan koncerttel és filmmel jelentkezik Szombathelyen. Közben csütörtökön a városban szerteszét az Ünnepi könyvheti felolvashowja zajlik. Részletek...

Ünnepi könyvheti felolvashow (június 2. csütörtök)

A 82. Ünnepi Könyvhét alkalmából, uniós pályázat keretében Ünnepi könyvheti felolvashowt tartanak, amelyet prof. dr. Gadányi Károly elnök-rektorhelyettes nyit meg a SEK aulájában június 2-án, 9.10-kor. A NymE SEK Könyvtárában és a város több pontján olvasópontokon (Weöres Sándor szobor, Berzsenyi Dániel Könyvtár, Cafe Frei, Smile, az angol nyelviskola, az evangélikus templom, Oladi ÁMK Könyvtára) idézhetünk kedvenc könyveinkből, a kortárs szerzők műveiből. Az Irodalmi gyalog galopp a belvárosban egy kb. 45 perces séta, az emlékhelyekhez kapcsolódó kérdésekkel, az út végén online totó kitöltésével. Ugyancsak az irodalom a témája a forráshasználatot kívánó Virtuális digitális erőd játéknak, melyhez 200 számítógép áll rendelkezésre. Az aulában és a Cafe Freiben Scrabble bajnokság várja a játékos kedvűeket, továbbá K'NEX legóval lehet kipróbálni a kreativitást.

A helyijáratú körforgalmú autóbuszon ünnepi könyvheti szolgáltatásként felolvasással nyújtanak irodalmi élményt a Vasi Volánnal utazóknak. A Smile - az angol nyelviskola értékes nyelvtanfolyamainak felajánlásával pedig pontgyűjtő versenyt hirdet.

A program része az ünnepi könyvheti megnyitó, amely Szombathely Fő terén 14 órakor a Nyitra Utcai ÁMK Írisz Majorette Táncegyüttesének bemutatójával veszi kezdetét. Ezt követően dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város Polgármestere mond ünnepi köszöntőt. Utána dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész és Szabó Tibor színművész várja a közönséget, majd az iskolák kedvenc könyveik bemutatásával vonják játékba a megjelenteket.

16.05 perckor flash mobot hirdetnek a Fő téri szökőkút környékére. Az egyetemi könyvtárban délután Kálmánchelyi Zoltán, a Weöres Sándor Színház színművésze a Tanár úr kérem c. mű rejtelmeibe kívánja bevonni a közönséget. Kiss Mari és ifjú színésztársai Zenei szerelem címmel nyújtanak irodalomközeli szórakozást. Ezt követően az informatikus könyvtáros hallgatók népszerű tévés Beugró játéka következik. Az estét a Cafe Freiben zárják olvasással. Bővebb információkat olvashatunk az alábbi weboldalon.


Rackajames Mediawave-nyitány (június 02. csütörtök)

Szombathely Fő terén 17 órától a Living Room zenél (AUT/SWI) majd 20.15-től a rock mentalitást a népivel szintetizáló muzsikus és zeneszerző Ferenczi György & Rackajam muzsikál.


Pitti Katalinnal „Szombathelyiek a Szombathelyiekért” (június 03. péntek 19.30)

A Savaria Szimfonikus Zenekar jótékonysági Gálaestet tart a Bartók teremben az OMSZ Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezet Szombathelyi Mentőállomása javára. A programban Mozart, Puccini, Verdi, Bizet operáiból, valamint Offenbach, Lehár, Strauss, Kálmán Imre operettjeiből hallhatunk részleteket. Közreműködnek: Czeller Krisztina, Falusi Anikó, Farkas Erzsébet, Iván Ildikó, Magyar Szilvia, Pitti Katalin, Soskó András
Vezényel: Gál Tamás (Jegyár: 1.500.- Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak 500.- Ft)


Fatima Spar a Mediawave-en(június 03. péntek)

A pénteki szombathelyi Fő téri rendezvények sorából 21.30-tól az elbűvölő, török származású énekesnő Fatima Spar, és csapatának koncertjét emelnénk ki. A bécsi zenekar laza szvingbe oltott világzenéje, charlestonnal kevert klezmer-muzsikája felhőtlen és igazán táncos szórakozást ígér.


Country dzsembori Felsőcsatáron

Június 3-án és 4-én rendezik meg először Magyarországon a programot, melynek fővédnöke Bródy János. Fellép többek között az Új Bojtorján és a 100 Folk Celsius együttes, valamint a kanadai Pear Band is. A program a felsőcsatári focipályán lesz, ahol a zene mellett a country zenéhez kapcsolódó line dance csoportok is bemutatják tudásukat. Lesz rodeóbika, de az ország legnagyobb felfújható csúszdája és pónilovaglás is várja a legkisebbeket.


Császárok kora : Septimus Severus (Mediawave társrendezvény) (június 03. péntek 19.00)

Kr. u. 193-ban a sokak által gyűlölt Julianus került Róma „trónjára”. Ellenfelei mindeközben Carnuntumban császárrá kiáltották ki az afrikai származású hadvezért, Septimius Severust. A senatus azonnal közellenséggé nyilvánította az új katonacsászárt, aki erre seregével – ugyancsak azonnal – Rómába indult. A pannon vidék lakossága, köztük Savaria előkelőségei behódoltak a kolónián átvonuló afrikainak. A merész vállalkozás kétes sikere miatt azonban félelem és reszketés lett úrrá a térségen. Okkal tartottak attól, hogy elkötelezettségükkel kivívják Róma haragját. Nehéz idők voltak. Az evésről persze legnagyobb félelmeik közepette sem feledkeztek meg. Vendég: Dr. Katona Attila történész
Házigazda: Jordán Tamás
Szerkesztők: Duró Győző, Barták Balázs
Jegyár: 2.000 Ft
Helyszín: Krúdy Klub, Weöres Sándor Színház, Szombathely


Újabb metal megőrülés Oladon (június 04. szombat 20.00)

Június 4-én, szombaton ismét alapos elkényeztetésben részesülnek a thras/death metal zene rajongói. A nagy sikerű áprilisi Vulva Throne buli után ezúttal négy remek banda lép a Savaria Ifjúsági Centrum (Olad) színpadára.
Érkezik a 2002 óta old school death metal stílusban nyomuló Age of Agony, akiknek nemrég jelent meg legújabb, Machinery Of Hatred címet viselő nagylemeze. Jön a magyar zenészekből és skót énekesből álló, intenzív koncertjeiről és humoros című kiadványairól elhíresült, mocskos thrash banda, a Black Sister, a grindcore/metal műfaját űző Boz Cordolla Budapestről, valamint a többek közt ex-Sear Bliss, ex-Dalriada, ex-Hayseed tagokból 2010-ben alakult doom metalban utazó Verilun.
Kapunyitás este 8-kor, a belépő 1.300.- Ft.


Gyimesi csángók lepik el a Fő teret (június 04. szombat)

Szombaton a Mediawave-en 16 órától a Fényírók fesztiváljának kísérő rendezvényeként Gyimesi délutánt tartanak a Fő téren, majd 18.30-tól Apoe Folk Underground zenél. 20 órától a Both Miklós zenekara, a Napra muzsikál.


Művészek a Művészekért - Árverés (június 05. vasárnap 16.00)

A szombathelyi MMIK jótékonysági aukcióján műtermi árakon juthatunk hozzá az alkotásokhoz. Árverésre kerülnek 5000Ft-300 000Ft ig a munkák, így mindenki megtalálhatja a pénztárcájának és ízlésének megfelelő alkotást.
Közreműködik: Peltzer Géza - nagybőgő, Horváth Meggie –ének /
Közreműködő művészek:
Bakucz András, Balogh Szabolcs, Farkas Ferenc, Farkas Imre, Farda András, Ferkovics József, Fischer György, Foky Éva, Frimmel Gyula, Grubánovits Attila, Gyarmati András, Hegedűs Adrián, Kaczmarski Ágnes, Kántor Sándor, Masszi Ferenc, Mészáros György, Mészáros Zsolt, Miklósi-Hosszú Ilka, Nagy Klaudia, Nagy Szilvia, Navratil Judit, Oroszy Csaba, S. Horváth Ildikó, Rasperger Dávid, Stekovics Gáspár, Szántó István, Torjay Valter, Tóth Csaba, Tóth Lívia, Tóth Norbert, T.Takáts Tibor


Talán – Németh Judit önálló estje (Mediawave társrendezvény) június 05. vasárnap 20.00)

Németh Judit kiváló színész és nagyszerű énekes. Minden létező énekes szerepet szeretne eljátszani. Ha a világ valamennyi dalának eléneklésére nem is kerülhet sor ezen az esten, de a kedvencekére igen.

A fikciós keretjáték egy szerződtetési tárgyalás. Jordán Tamás igazgató hallgatja Németh Judit színésznőt. A téma, hogy mit szeretne játszani a soron következő évadban. A színésznő tele van vággyal, ambícióval. Ezt is szeretné elénekelni, azt is és talán amazt is. Meg is mutatja, el is énekli a dalokat, hiszen a színház zenei munkatársa Müller Péter ott ül a zongoránál. Ebből áll össze az est: kedvenc dalok mellett megismerkedünk a színésznő és az igazgató szerződések idejére eső problémáival.
Jegyár: 1.500 Ft
Helyszín: Krúdy Klub, Weöres Sándor Színház, Szombathely

Németh Judit a 9700-ban
Mészáros Zsolt

Szombathelyi szálak a Mediawave-en (június 05. vasárnap)

Vasárnap a Fő téren 15 órától a Fuzzbox, majd az Irie Rocktrio, este nyolctól pedig a helyi Voler Mouche zenél. 21:30-tól a Zsinagóga Udvarán a Chen, majd Dj Vidaotone zenél.


Mobilretro - Nagy Ákos Balázs fotókiállítása(2011. június 6., 18.00)

Nagy Ákos Balázs 1975-ben született Budapesten. Budapesten és Szombathelyen él, dolgozik. 1993 óta fotóz. Elvégezte a Stalter-ASA Fotó Stúdiót, valamint a Tripont Light Academyt. Több nyomtatott újságnak és internetes oldalnak fotózott, állandó munkatársa lapunknak, a nyugat.hu-nak is.

MOBILRETRO
-

A kiállításról:

Ahogy a mobiltelefon megváltoztatta a kommunikációt, úgy változtatta meg a mobiltelefonnal való fényképezés a fotózást. A 60-as évek box gépein 24 kocka állt rendelkezésre, hogy megörökítsen egy teljes nyaralást, esküvőt. Ma mindenki fotózhat a mobiltelefonjával, dokumentálhatja élete minden pillanatát. Ezeknek a képeknek nagy része örökre a telefonban marad. Nagy Akos Balázs most megmutatja mobiltelefonja képeit. Mégpedig úgy, hogy átkonvertálja őket a 60- as évek retro világába. A fotók kicsit szemcsés, túlhívott, túlszínezett retro látványáról ezúttal a modern technika gondoskodik.Mobillal retrót. RetroMobil.

Megnyitja: Dallos László fotóművész
Helyszín: Cafe Frei, Szombathely, Uránia udvar (régi Premier helyén)
Megtekinthető: 2011. július 3-ig


Kommentszínház (Mediawave társrendezvény) (június 06. hétfő 17.00)

Az interneten, a fórum rovatokban, időnként megjelennek mocskolódó bejegyzések. Álnév mögé rejtőzve írják a légből kapott információkra alapozott gyalázkodásaikat. Nincs fegyverünk velük szemben, ki vagyunk szolgáltatva. Ebben a helyzetben némi elégtételt szerezhetünk azzal, hogy a közönség szórakoztatására a nyílt színen elképzeljük, hogy milyenek lehetnek ezek az alakok. És ha sikerült elképzelni, akkor meg is mutatjuk őket. Természetesen a szerepeket az irónia és szatíra gyilkos erejű fegyverével szereljük fel. Reméljük, jó szórakozást jelent ez majd színésznek nézőnek egyaránt.
Játsszák: a WSSZ társulata
Jegyár: 1.000 Ft
Helyszín: Stúdiószínpad, Weöres Sándor Színház, Szombathely


Kamaszkorom legszebb nyara – a GNM Kontúr Fizikai Színház előadása (MEDIAWAVE társrendezvény) (június 08. szerda 19.00)

A gyermekkortól a kamaszkoron át a felnőtté válás majd minden konfliktusát, líráját, drámáját és boldogságát mutatjuk be humorral, tánccal, a fizikai színház eszközeivel kortárs jazz zenére, 45 percben.
Szereplők: Sinkó Réka, Pataky Ádám, Varga Ádám, Kurkó József, Barosán Eszter, Pintér Szilvia, Juhász Richárd, Seres Dániel, Figeczky Bence, Pohánka Gerda, Csikász Ágnes, Holczinger Szandra, Cap Júlia, Kálmán Heni, Kiss Szandra
Rendező – Tanár: Gyöngyösi Tamás
Jegyár: 1.000 Ft
Helyszín: Márkus Emília terem, Weöres Sándor Színház, Szombathely


József Attila-est (Mediawave társrendezvény) (június 08. szerda 19.00)

Előadja: Jordán Tamás és Sebő Ferenc

Az előadók 15 éve járják az országot József Attila-estjükkel. Ez az előadás, mint ahogy Jordán Tamás a bevezetőjében szokta volt mondani, tulajdonképpen egy beszélgetés a hallgatóság és az előadók között - még akkor is párbeszéd, ha a közönség (feltételezhetően) nem mond semmit. József Attila gondolatait tolmácsolják prózában és dalban az előadók, olyan hangvétellel, amely szokatlan a pódiumon, itt nem "szavalásról" van szó, a többnyire halk, bensőséges tónus azt érzékelteti a nézővel, hogy személyesen őt szólították meg.
Jegyár: 1.500 Ft
Helyszín: Stúdiószínpad, Weöres Sándor Színház, Szombathely


A hét rendezvényeiért és a részletekért kattintson programajánlónkra

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

„Vágjuk ki a rezet, ne csak a 21-et!” - Mediawave 2011.

A Fényírók Fesztiválja június 2-11. között harminc közhelymentes világzenei élménnyel, megannyi nívós versenyfilmmel rukkol elő. Helyszín újra Szombathely. – A stáb ma tartotta első tájékoztatását, részletekkel.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Programajánló