„Vágjuk ki a rezet, ne csak a 21-et!” –Szombathelyi Mediawave, 2. évad

A „Fényírók Fesztiválja” immár a 21. alkalomra készül. Június 2-11. között harminc közhelymentes világzenei élménnyel, megannyi nívós versenyfilmmel rukkolnak elő. Helyszín újra Szombathely. – A stáb ma tartotta első tájékoztatását, részletekkel.

A helyszín 19 év Győr, majd a tavalyi sikeres debütálás után ismét Szombathely lesz, ám kis változásra számíthatunk: okulva a tavalyi májusi kezdésből idén a Fényírók fesztiválját két hétvégére összpontosítva június 2-11. között rendezik meg. A Mediawave-es szervezők – hangzott el a beharangozó sajtótájékoztatón - az egyre szűkösebb büdzsé ellenére is az elmúlt évek egyik legjobb nemzetközi filmtermésével rukkolnak elő, mellé pedig számtalan kísérőrendezvényt és újfent unikális koncertek sorát hozzák. „Vágjuk ki a rezet, ne csak a 21-et!”– köszöntötte találóan a fesztivált újfent Szombathelyen a város kulturális bizottságának elnöke, Sági József is.

Tíz nap alatt harminc közhelymentes koncert-élmény

A fesztivál zenei programja – mutatta be a fesztivál zenei „producere”, Pusker Péter - a választékot és a minőséget tekintve mit sem változott. Tíz nap alatt harminc különleges koncertélményben lehet részünk. A zenei programok struktúrája viszont átalakult, elsősorban a két hétvégére koncentrálódik a kínálat. Az első hétvégén főként szabadtéren, a második hétvégén új helyszínen, a Weöres Sándor Színházban jelentkeznek.

Hagyomány és modernség jegyében nemzetközi sztárokkal épp úgy találkozhatunk majd, mint ismert és ismeretlen hazai fellépőkkel. A fesztivál ebben az évben is előnyben részesíti azokat a produkciókat, melyek egymással is rokonságban állnak, helyben születnek, vagy speciálisan csak a rendezvény alatt kerülnek bemutatásra. Ezek közül az isztambuli, kultikus oriental dub formáció, a BaBa ZuLa koncertje az egyik legfigyelemreméltóbb, a török zenészek magyar közreműködőkkel az Egri Csillagok filmváltozatára fognak szabadtéri nagykoncertet adni. (A koncert előtörténete: a török zenei formáció a tavalyi fellépés után a szervezőktől kapott egy ajándék DVD-t, rajta az Egri csillagokkal. Képzelhetjük, a törökök szétröhögték magukat a filmen…)

A zenekar az Egri Csillagokra tombol majd

Öt napig fog Szombathelyen formálódni egy különleges jazz produkció, ismert hazai és francia, német illetve amerikai zenészek sajátos reggae lemezt készítenek, a produkció a fesztivál zárónapján kerül bemutatásra. Ferenczi György és Both Miklós szintén műhelymunkában fog fiatalokkal együtt alkotni, ők saját zenekaraikkal a Rackajammel és a Naprával is színpadra állnak. Saját programjával és magyar zenészekkel együttműködve is bemutatkozik a svájci-osztrák Living Room duo, melynek egyik tagja, Manu Delago a fesztivál után Björkkel vonul stúdióba.

Június 4-én, a nemzeti összetartozás napján népzenészek és néptáncosok érkeznek a régióból, a Felvidékről és a Gyimesből, hogy zenéjük és táncaik bemutatása mellett ételkóstolókkal, filmvetítésekkel valamint táncházzal szórakoztassák a közönséget. Június 5-én, a főtéri programok zárásaként, a város és a környék zenekaraira fókuszálva újra megrendezik a Thanks Jimi Napot. A fellépők a közönség csatlakozását is várják a közös gitározásra, házigazda Zsoldos Báró Zoltán és zenekara lesz.

A két hétvégét összekötő hétköznapokon olyan szárnyukat bontogató formációk mutatkoznak be, melyek eddig is értékes produkciókat mutattak fel, és a jövő karakteres előadói közülük kerülhetnek ki. Bemutatkozik a szombathelyi Easies, a budapesti free rock Dorota, egy közös estén adnak koncertet az Irie Maffia két frontemeberének, Senának és Busa Pistának különleges, jazz és hiphop ötvözéséből létrejött formációi.

A második hétvége programja újra sűrűnek és tartalmasnak ígérkezik. Hosszú idő után lép fel újra hazánkban a Párizsban élő, vajdasági improvizatív zongorista, Stevan Kovacs Tickmayer. Londonból érkezik a fesztivál egyik kiemelt fellépője, Andreya Triana, a fiatal soul- downtempo énekesnő a Bonobo frontembereként vált ismerté a fiatalok körében, saját zenekarával most először mutatkozik be hazánkban. Igazi MEDIAWAVE bandaként emlegetik már most sokan a cseh DVA zenekart, 25 éves jubileumát koncerttel, kiállítással, könyv és filmbemutatóval ünnepli a Tudósok. A fesztivál zárásaként fellép a Shukar Collective, melyben roma énekesek és táncosok bukaresti dj-kkel álltak össze, együttműködésünkről film készült, melyet szintén megismerhet a fesztivál közönsége.

Új magyar gaszto-csoda van készülőben: a Desca Hungarica!

A nyitónapon debütál, majd az egész első hétvégén megízlelhető speciális gasztronómiai fesztivál-találmány (melynek szülőatyja a szombathelyi gyökerekkel bíró filmes, Buzás Mihály) a Desca Hungarica! Azaz a zsíros kenyér, amely szalvétába csomagolva várja majd az ínyenceket.
A Fő tér ad helyet Bor és Pálinka fesztiválnak, melyhez kapcsolódva szabad színpadot állítanak a hangulat fokozására. Itt szárnyukat bontogató helyi fiatalok, utcazenészek és profik egyaránt bemutathatják tudásukat.

A Képtárban Sinai Varga Gizella Iránban élő magyar festőnő kiállítása lesz látható, a megnyitóhoz performance is kapcsolódik. A Weöres Sándor Színház különleges, alkalmi előadásokkal csatlakozik a fesztivál programjához, a Bartók Terem udvara ad otthont az első hétvége éjszakai programjainak.

1276 filmnevezés érkezett 85 országból

Az idei - "TEREMTŐ NŐ", illetve "VESZÉLYEZTETETT (mű)FAJOK" tematikákkal tarkított - fesztiválra 1276 filmnevezés érkezett 85 országból, ebből az előzsűri 73 filmet válogatott a fesztivál rendkívül színes verseny-palettájába (9 játékfilm - 17 kisjátékfilm - 24 animációs film - 9 kísérleti film - 14 dokumentumfilm). A magyar filmeket nemzetközi szakemberek válogatták. A filmes program továbbra is az AGORA - Savaria Filmszínház felújított épületében kerül bemutatásra.

A nagyjátékfilmek közt szerepel Isabelle Hupert legújabb filmje, a Különleges bánásmód, melyben a francia színésznő ismét a jellemábrázolások mesterének bizonyul. Ezúttal luxusprostituáltat alakít, aki igazán különleges bánásmódban részesíti pácienseit. A tavalyi, illetve idei nagy fesztiválok sokszoros díjnyertese, közönségdíjasa, a Testvér arra a kérdésre keres választ, hogy a kemény venezuelai valóságban létezik-e út a sztárfocisták világába egy hétköznapi testvérpár számára.

A játék- és kisjátékfilmek többsége jól ábrázolja a TEREMTŐ NŐt, azaz a nők sokszínű, központi szerepét a társadalom civil és hivatalos szférájában. A legnagyobb filmszámmal jelen lévő animációs filmverseny a klasszikus meseformától a szürreális világmegformálásig 24 színt villant fel a jelenből.

A versenyprogramban Hajdú Szabolcs filmje

A dokumentumfilmek idén is kihagyhatatlannak bizonyulnak. Sokak számára ismeretlen helyzetekbe, sorsokba, helyekre engednek bepillantást. Találkozhatunk száműzött szamaritánussal, roma zenészekből és DJ-ből álló drum&bass bandával, sztárból drogos prostituálttá vált énekessel, és megtudhatjuk a felrobbant ’56-os gulyáságyú melléktermékeként, hogy mennyi hozzávalóból kell ételt készíteni egy második világháborús hadsereg számára. De neves filmrendezőink mesélnek el nem készült filmjeikről, vagy megismerhetjük a meglehetősen szatirikus „kis román Dacia” történetét, továbbá a kirgiz jakpásztorok életét.

A versenyprogram mellett nemzetközi panoráma programot is vetítenek, mely egyrészt áll a nevezések alapján különböző szempontok szerint válogatott, főként európai filmekből, másrészt pedig Belső világok címmel bemutatnak olyan alkotásokat, melyek hűen tükrözik a különböző - főként a keleti - kultúrák, szubkultúrák mai helyzetét, melyek sem nem kategorizálnak, sem nem megrendelésre készültek, hanem pusztán a mindennapi életet mutatják be a maga realitásában.

Két speciális filmprogram is vár. A Sufferosa: interaktív mozi, különböző befejezési lehetőségekkel, melyeket a helyszínen vágnak össze, valamint Kaffka: Átváltozás – címmel egy 360 fokos kamerával felvett film.

A fesztiválon a közönség személyesen is találkozhat és beszélgethet több versenyprogramos filmrendezővel is, majd’ húsz rendező személyesen is képviselteti magát a rendezvényen.

Nem semmi, román romák hiphopja

Kísérőként megannyi konferencia és pályázat

A 2. MEDIAWAVE Film Fórum az eredményesen lezajlott tavalyi konferencia további nemzetközi filmszakmai szereplőkkel kibővített folytatása lesz. A háromnapos rendezvény a fesztivál kiemelt tematikájára épül: VESZÉLYEZTETT (mű)FAJOK – A film, mint közösségi élmény megújulási lehetőségei a XXI. században. A konferencia fő célja, hogy a magyar filmszakmának közvetlen kapcsolatteremtési alkalmat adjon a környező nemzetközi régió filmszakmai szereplőihez, ezzel segítse a koprodukciós, illetve egyéb együttműködési partnerség kialakulását a filmgyártásban.

Kísérő programként „Kémek, ügynökök, besúgók 1. – Az ókortól Mata Hariig” címmel rendez izgalmas konferenciát június 3-án a Vas Megyei Levéltár is.

A fényírók bekapcsolódnak a NymE Savaria Egyetemi Központ ünnepi könyvheti felolvasó show-jába is, amely június 2-án kerül megrendezésre. A város számos pontján nyilvános felolvasásokra számíthatunk, terveznek flash mobot az olvasás népszerűsítésére. Kipróbálhatjuk magunkat irodalmi gyalog galoppon, virtuális erőd-játékban és scrabble-ben is.

A Mediawave és a NyME kommunikációs tanszéke közös projektet is indított, amelyben arra biztatják a fiatalokat, hogy forgassák le saját rövidfilmjeiket bármilyen videofelvételre alkalmas eszközzel (mobiltelefon, videokamera, fényképezőgép, webkamera). Korhatár nincs, a kisfilmek hossza minimum 30 másodperc, maximum 1 perc lehet. A pályázatra beérkezett filmek közül a 10 legjobb filmet díjazzák, valamint az 50 legjobb film bemutatásra kerül a Mediawave fesztiválon. ( További részletekért érdemes ide kattintani… )

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Minden színész drogos és alkoholista?! – Ilyen a kommentszínház

Üdítő fél órával lehetett gazdagabb az, aki ma a szombathelyi színház klubjában pogácsázott. A jövő évadot bemutató sajtótájékoztatón műfajteremtő performance-nak lehettünk szemtanúi.

Rúzs a zombin - a Messer Chups koncertje

A Mediawave szerdán sem vonzott sokakat, pedig ez az este is öt csillaggal zárult. Az örömzenélő Chent újra hallani már megérte, az orosz horror-szörfzenekar viszont konkrétan legyalulta a szenzorainkat.

Pogány zsoltárok kísértenek

A lecsupaszított térben, a fekete függöny előtt két férfi: Jordán Tamás és Joós Tamás ült. Élő hangszerként, a szó és a dal erejével modernkori erdélyi balladákat idéztek meg – érzések, gondolatok kísértettek.

Gil Scott-Heronék is megőrültek a magyar Qualitonsra

A Mediawave-re érkezett a hip hop ihletőjeként emlegetett öregúr, aki szépeket mondott a délutáni sajtóösszejövetelen, de sokkal beszédesebb volt, hogy üde leányokat kértek fel táncolni a legjobb magyar zenekar koncertje alatt.

Mediawave-átjáró: utcai filmműhely Dömötör Tamással

Utcai filmműhely nyílt az Agora- Savaria mozinál, a textilekkel, gyeppel, függő-ágyakkal otthonossá tett átjáróban. Ízig-vérig Mediawave-hangulatban: csináld meg, vidd haza!

Könyörtelen kijózanodás: Volkova Sisters a Mediawave-en

Ha dilettáns szombathelyi vendáglátósok el is lehetetlenítik a rétegműfajok kibontakozását, azért akad olyan történés, ami lökést adhat nekik. Ez a koncert pont ilyen volt.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Mediawave 2011