Belénk fojtaná a szót az Orbán-kormány?

Ma reggelre állítólag politikai okokból kirúgták az Origo főszerkesztőjét, miközben a nem kormányközeli befektetők által felvásárolt RTL Klubot reklámadókkal szorongatnák meg, a kommentekért pedig a híroldalakat tennék felelőssé. Alakul ez.

És ez csak három fideszes újítás rögtön a közelmúltból. Annak, aki lemaradt volna, egy gyors frissítés: a 444 írta meg tegnap késő este, hogy menesztették az egyik legnagyobb magyar hírportál, az Origo főszerkesztőjét, Sáling Gergőt, információik szerint a kormányt kellemetlenül érintő cikkek miatt. Állítólag a Lázár János kétmilliós hotelszámlájáról szóló tényfeltárás például nagyot lendített a döntésen. Meg az is, hogy az Origo szolidaritást vállalt néhány, a Fidesz választási rendezvényéről kitiltott sajtótermékkel (Cinktől a Magyar Narancsig), és úgy döntöttek, hogy ha így akadályozzák az újságírókat, akkor inkább ők sem mennek oda tudósítani.

Haladjunk tovább, mert van itt még látnivaló: egyéni képviselői indítvány formájában a Fidesz ma benyújtotta a reklámadóról szóló tervezetet, ami a médiapiac valamennyi szereplőjére kivetne, de az RTL Klub járna vele a legrosszabbul. Nekik 40 százalékot (!) kell majd adózniuk a reklámbevételeikből, konkrétan népszerű műsorokat kell majd várhatóan leállítaniuk. Csak szólunk, hogy a TV2 pedig nemrég Fidesz-közeli befektetők kezébe került . Az a TV2, ami mostanában ilyen pompás műsorokkal szórakoztat, ahol a nemzetgazdasági miniszter egyetlen tisztességesen kritikus kérdést nem kap a reggeli interjúban, viszont Orbán Viktor arca lassan többet szerepel, mint a közismerten részrehajló közmédiában.

És a harmadik csodálatos húzás: Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a tartalomszolgáltató is felelősséggel tartozik a cikkek alá írt hozzászólásokért. Magyarul bárki megfingathat egy hírportált két mondattal. Igaz, Lázár János már megfingatta korábban a Délmagyar.hu-t, ahol egy hozzászóló belegázolt a becsületébe, ő meg leakasztott a lapról félmillió forintot.

A szabad vélemény az új ellenség?

Hogy ezeket a történéseket már nem lehet elintézni annyival, hogy "megérdemelték, mert a rohadt balliberális snecik szekerét tolták", az egyre világosabb. Kőhülyének kell lenni ahhoz, hogy valaki ezt gondolja. Vagy menthetetlenül elvakult orbánistának, akinek álnemezetieskedéssel és a rezsit nem is csökkentő rezsicsökkentéssel szúrták ki a szemét.

Hogy itt valami súlyos, mármint nem csak ilyen politikusi kikacsintva odabokszolósan súlyos, hanem tényleg nehézsúlyú dolog zajlik, arra bizonyíték, hogy még a kormány médiaholdudvarába tartozó Magyar Nemzet is képes volt mai vezércikkében egy olyat leírni, hogy

a kétharmad most valóban rá akar lépni a sajtószabadság torkára.

Ilyet sem mostanában olvastunk ezeken a hasábokon. (Vajon már aláírták az újságíró felmondólevelét?)

Csak az a baj, hogy míg az Európai Unió ellen csupán arrogáns szájkaratét vetett be Orbán, új ellenségképei, a civilek és a szabad vélemény ellen mintha már tevőlegesen is háborút kezdeményezne. Ki lesz a következő? A sarki boltos, a kedvenc fodrász, vagy mi magunk, csak mert elmondjuk hangosan a véleményünket (vagy mert pert nyerünk egy politikus ellen , akinek ez nem tetszik)? Egyébként meg hol is láttunk ilyet? Ja, Oroszországban ? Ja, Iránban ?

Vagy ezt jelentené a keleti nyitás? Mert akkor mindent értünk - elfogadni viszont nem fogjuk. És ezt akár készpénznek is veheted, Lázár! Figyelni fogunk. Jobb, ha odafigyelsz. Mert az újságírók bebörtönzéséig nem hagyunk elmenni, ha nem gond.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény