A CDU-n múlik a Fidesz kizárása az Európai Néppártból, a német kormánypárt még nem döntött

A Fidesz már arra készül, hogy távozniuk kell.

A német CDU, Angela Merkel és Manfred Weber pártja a legerősebb az Európai Néppártban, gyakorlatilag rajtuk múlik, hogy a március 20-i politikai közgyűlésen kizárják-e a Fideszt.

Manfred Weber és Orbán Viktor
Forrás: atv.hu

Az látszik, hogy a CDU (a német kereszténydemokrata kormánypárt) vezetői egyre hevesebben ítélik el a Fidesz és ezen belül főleg Orbán Viktor politikáját. Manfred Weber, a CDU csúcsjelöltje, vagyis a Néppárt győzelme esetén az Európai Bizottság elnöki székének a várományosa a héten ultimátumot intézett A Fidesz előkészíti kilépését az Európai Néppártból 2019. March 07. 11:43 Orbánhoz. Ezt három pontban foglalta össze:

 • Az első feltétel az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke

  azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát

  .
 • A második feltétel az, hogy bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól.
 • A harmadik feltétel az, hogy biztosítja

  a Soros György által támogatott

  Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten, és azt is, hogy az intézmény

  ismét ki tud adni amerikai diplomákat

  a magyar fővárosban.
 • Nem valószínű, hogy Orbán Viktor bármelyik feltételt hajlandó lenne teljesíteni, erre utal az is, hogy a Politico információi szerint a Fidesz egy szélsőjobbos pártcsaláddal tárgyal Politico: Szélsőjobbos pártcsaláddal tárgyal a Fidesz a csatlakozásról 2019. March 06. 11:14 az esetleges csatlakozásról.

  Orbán Viktor és Matteo Salvini
  Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

  A 444.hu szedte össze , hogy jelenleg hogyan áll a Néppártban a Fidesz. Mint írják, a Néppártban összesen 262 tagnak van szavazata, az, hogy egy-egy tagpárt hány szavazattal rendelkezik, sok mindentől függ.

  Főleg attól, hogy az adott pártból van-e valakinek magasabb funkciója az Európai Parlamentben vagy valamelyik EU-intézményben. Van olyan tagpárt, amelyiknek csak 2 szavazata van, de van amelyiknek több mint 10. A legtöbb szavazata, 19 voksa a CDU-nak van.

  A 444.hu úgy számol, hogy

  a 262-ből eddig 58 szavazat várható a Fidesz ellen, és 48 a Fidesz mellett. 160 szavazó szándéka egyelőre csak találgatni lehetnem ismert.

  De a 19 szavazattal rendelkező CDU, a 15 szavazatot adó lengyel PO szándéka még nem ismert, de rendszeres Orbán.kritikájuk miatt inkább a kizárás mellett lehetnek. A spanyol néppárt (14 szavazat) viszont várhatóan a Fidesz mellett voksol majd.

  A szavazás egyébként titkos, utólag azt sem lehet megtudni, melyik párt hogyan szavazott. Azok között, akiknek ismert az pontjuk, kismértékű többségben vannak a Fidesz kizárása mellett lévők.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet