Tudta, hogy Szombathely "első" főispánját Safranko elvtársnak hívták?

És, hogy a Nyugat már 2011-ben megjósolta a főispánok visszatérését?

"Szombathely első főispánjának beiktatása - A pártok és a város egész lakossága bizalommal tekint Safranko elvtárs működése elé"

Ezzel a címmel jelent meg vezércikk a Magyar Kommunista Párt Szabad Vasvármegye című lapjában, 1946. október 18-án.

Szabad vasmegye achiv

A beiktatás fontosságát jelzi, hogy több cikk is foglalkozott az üggyel, egy pártlaphoz méltóan hosszan sorolták azt is, kik szólaltak fel.

Szabad vasmegye achiv

A címben szereplő "első" kifejezés természetesen nem azt jelentette, hogy Safranko főispán lett volna időrendben az első a megyében, pardon vármegyében, az "első" itt rangot jelent, mint a kommunista pártban az "első titkár" .

Hiszen ispánok, főispánok már a középkorban is voltak Magyarországon, a megyék első emberei kapták ezeket a tisztségeket. Rákosiék hatalomátvételével aztán szovjet mintára alakították át a közigazgatást, következett a községi, városi és megyei tanácsok korszaka. Most pedig előre megyünk, nem hátra, a II. világháború előtti korszakba.

A "Safrnako elvtárs" név egyébként Safrankó Emánuelt takarja, aki a Wikipédia szerint kommunista politikus volt. Főispáni feladatait nem sokáig, 1947-ig töltötte be. Szófiában, Pekingben, majd Berlinben volt nagykövet, utóbbi helyről ment nyugdíjba 1957-ben. Budapesten hunyt el 1965-ben.

Már 2011-ben megjósoltuk

Lapunk, a Nyugat.hu egyébként már 2011-ben megjósolta, hogy visszatérnek a főispánok. Annak az évnek az elején indultak el a kormányhivatalok, amelyek élére politikai tisztségként a kormánymegbízottakat nevezték ki.

A Vas megyei kormánymegbízott Harangozó Bertalan lett, aki egészen 2022. június 11-ig el is látta feladatát, amikor is nyugdíjba vonult. 2011 márciusában készítettünk vele interjút Szólíthatjuk főispánnak? – Interjú Harangozó Bertalannal, a Vas Megyei Kormányhivatal vezetőjével 2011. March 11. 06:52 , az első kérdésünk így szólt

"Szólíthatjuk főispánnak?"

Erre úgy válaszolt, hogy kormánymegbízott a hivatalos tisztsége. Majd megkérdeztük, lenne-e kifogása a főispán kifejezés ellen. Mire ő ezt mondta:

"A kormányhivatalokról szóló törvény a kormánymegbízotti tisztségről rendelkezik. A magyar közigazgatás történetében az egykori főispánoknak komoly szerepe volt, de az elmúlt évtizedek más irányba alakították az államigazgatást, és ezzel együtt a főispáni hivatal is megszűnt."

Most úgy tűnik, a legújabb kori főispánoknak is komoly szerepük lesz a magyar közigazgatásban, különösen a vármegyékben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet