Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Fradi mindenek felett

Majd a kupaszereplés alatt kiderül, mennyire érdemli meg a Fradi, hogy sztárcsapaként kezeljék idehaza.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az új sportcsatorna, az M4 gondoskodott arról, hogy Magyarországon olyan szerepet töltsön be a Ferencváros labdarúgó csapata, mint Spanyolországban a Reál Madrid vagy a Barcelona. Abból kiindulva, hogy olyan óriási a népszerűsége és a szurkolótábora az országban, hogy szinte minden mérkőzését közvetíteni kell, akár van tétje, akár nincs, akár erősebb, akár harmatgyenge az ellenfele.

Bérelt hely a Fradinak
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Ha ezzel a szemlélettel Vitray Tamásék az 1960-as, 70-es években minden Fradi meccset közvetítenek, még talán olyan alapja lett volna, hogy a tévénézők nagy többsége mindig kíváncsi az FTC-re. Ugyanis annak idején szinte minden vidéki drukkernek volt egy kedvenc pesti csapata, akinek szorított. Nem véletlen, hiszen ezek váltogatták egymást a bajnoki cím megszerzésében, és ezekben játszottak azok a magyar sztárjátékosok, akik napjainkban már egészen biztos nem itthon rúgnák a bőrt. Ha a Fradi ellen játszott idehaza a Haladás, szinte biztos volt, hogy a szombathelyi szurkolók egy része – ha nem a nagyobb része – a Fradinak szorított. Nem is volt értelme vendégszektort kijelölni.

Csakhogy a „Királyi Televíziónál” megfeledkeztek arról, hogy – főleg a rendszerváltás óta – nagyot fordult a világ. Ma már inkább a fővárosi csapatok játszanak alárendelt szerepet a bajnoki címért folyó küzdelemben, így a vidéki drukkerek természetesen már saját csapatuk sikeréért szorítanak. Mindez, és a Ferencváros elmúlt évekbeli gyenge szereplése is azt eredményezte, hogy országosan igen jelentősen visszaesett a fradisták száma. (Hogy Pesten is, azt a nagyjából 23 ezres stadionban tapasztalható nézőszám is mutatja. Nagyobb stadion, kevesebb néző, mint évtizedekkel ezelőtt.)

Mikor volt és lesz ennyi néző?
magyarfutball.hu

Azt még meg lehet érteni, hogy a fővárosi zöld-fehérek egy-egy rangadó jellegű mérkőzését élőben adják, az azonban már gusztustalan, hogy a bajnoki cím biztos tudatában már jelentéktelen, „alibimeccseket” is képernyőre tűznek, csakhogy a Fradit láthassa az ország futballszerető közvéleménye. Közben a kupahelyezések szempontjából, vagy a kiesés elleni harcban létfontosságú, küzdelmes mérkőzések csak felvételről kerülhettek műsorba, ami ugyebár az eredmény tudatában már nem nagy szám.

Az, hogy a Puskás Akadémia és a Videoton a nyújtott teljesítményükhöz és helyezésükhöz képest aránytalanul sokat került élőben a képernyőre, talán nem szorul magyarázatra, de ilyen szempontból a Fradi meccsek nyomatása már kevésbé érthető. Persze – ahogy a mondás tartja – a puding próbája az evés. Azaz, majd a kupaszereplés idején kiderül, mennyire érdemli is meg a Fradi, hogy sztárcsapaként kezeljék idehaza, mert mondjuk meg őszintén, az elmúlt években az ilyen túlsztárolt csapataink sorra csődöt mondtak a nemzetközi kupaporondon.

S még valami. A szombat esti meccsek közvetítési idejét előszeretettel teszik fél kilenc, háromnegyed kilencre. Budapesten ez nem is lehet gond a szurkolóknak, de vidéken - a legnagyobb városokat kivéve - kösse fel a gatyáját, aki tömegközlekedési eszközzel fél tizenegy tájékán haza akar jutni, legyen az vonat, távolsági vagy helyi járatú autóbusz. Márpedig nem minden szurkoló tud vagy akar autóval közlekedni, már csak azért sem, mert mióta a világ világ, a szurkoló szívesen hangol egy-két fröccs-csel, korsó sörrel a mérkőzésre, és hasonlóan ünnepel vagy búsul hasonlóan a meccs után.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vélemény

Hirdetés