Furcsa rádiókat hall? Ne lepődjön meg

Ma délelőtt érdekes jelenséget lehetett tapasztalni térségünkben is, már ami a rádiós vételt illeti. Megjelent számtalan arab, francia, spanyol nyelvű rádió, amik gyakran olyan erővel voltak foghatóak, mintha a szomszéd adótoronyról adnának. De miről is van szó?

Nem, nem migránsok szállták meg a környéket, és nem, nem a kultúránkat akarják megsemmisíteni. Egy természetes jelenségről van szó, mely főleg késő tavasztól kora őszig tapasztalható, ez pedig az úgynevezett szporadikus terjedés.

A ciprusi 2-es program vétele Sopronban.
Keszei László

A lényeg tulajdonképpen az, hogy bizonyos időjárási körülmények között az ionoszférában (80+ kilométerrel felettünk) olyan erősen ionizált tartományok jelenhetnek meg, amelyek az ultrarövidhullámokat is képesek visszaverni.

Ezeket a helyenként megjelenő „ionizációs felhőket” nevezik szórványos E-rétegnek, Sporadic-E-nek, vagy röviden ES-nek. Hogy a rétegek keletkezését mi okozza, az a kutatók számára sem teljesen tisztázott, ami viszont biztos, az az, hogy ez a visszaverő felület folyamatosan változtatja alakját és helyzetét.

Az algír 3-as program vétele Sopronban.
Keszei László

Na de mit is jelent ez számunkra?

Leginkább azt, hogy a visszaverődésnek köszönhetően hosszabb-rövidebb ideig akár több ezer kilométerre található rádiók is foghatóak lesznek az ultrarövidhullámon, azaz az FM-sávon. Így fordulhat elő, hogy például Franciaországból, Spanyolországból, Algériából, Tunéziából, Ciprusról, Törökországból, Oroszországból, Finnországból, vagy akár az Egyesült Királyságból is hallgathatunk rádiót itt Nyugat-Magyarországon akár autóban, akár otthoni hifin. És ez oda-vissza igaz, tehát az említett országok lakói meg a magyar és osztrák rádiókat hallgathatják ezidőtájt.

Radio Chlef egyenesen Algériából.
Keszei László
Radyo Özgür Törökországból.
Keszei László
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Tech