Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szegény Eger!

A hazai labdarúgás mindenható döntéshozói vaskalapos szemlélettel, diszkriminatív módon büntették az Eger hazai szurkolóit és játékosait.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sajnálom az Eger NB. I-es labdarúgó csapatát. Nemcsak azért, mert éppen a Haladás „küldte haza” bemutatkozó mérkőzésén az újoncot 4-2-vel, de különösen azért, mert első hazai mérkőzését kénytelen volt albérletben lejátszani. Méghozzá nem is a szomszédban, hanem a csaknem 130 kilométerre lévő főváros egyik, finoman szólva is legjobban lerobbant stadionjában. De a körülmények nem számítanak, csak az, hogy legyen világítás még világosban is.

Mintha büntetésből semleges pályát jelöltek volna ki az egri csapat számára, pedig szurkolói semmi rendbontást nem követtek el. Nem is tehették, hiszen nem is játszottak otthon. Az ellenfél siófokiak pedig még jól is jöttek ki, hiszen kevesebb, mint fél utat kellett megtenniük ahhoz képest, mintha Egerben lett volna a mérkőzés. Az ok meglehetősen banális. Az MLSZ illetékesei meglehetősen értelmetlen és rosszindulatú módon úgy döntöttek, hogy nem engedik a csapatot bemutatkozni saját pályáján, mert még nincs készen a villanyvilágításuk.

Csak az a fránya világítás meglenne
Nyugat.hu

De nézzük a tényeket: Augusztus eleje a nyárnak azon időszaka, amikor este kilenc óra körül kezd sötétedni. Egy ötórai, fél hatos kezdéssel még borús, esőre hajló időben is biztosan világosban érhetne véget a találkozó. A nagy meleg ellenére a Pápa-Paks tévés mérkőzés kezdési időpontja 17 órára, a szintén a tévé által közvetített Újpest-Videoton mérkőzésé 15.30-ra, a Kecskemét-MTK mérkőzésé pedig szintén 17 órára lett kiírva.

Mindhárom találkozó tehát jóval sötétedés előtt érhetett véget, s mindhárom hazai csapatnak van villanyvilágítása. Annak az Egernek – papíron - hazai találkozóját, amelyiknek pályáján nincs villanyvilágítás, 19 órára tűzték ki a tévés meccsét, ami már valóban belóghatott sötétedési időbe. Egy kis odafigyeléssel, jóindulattal a kezdési időpontokat fel lehetett volna cserélni, s akkor az Eger hazai pályán fogadhatja ellenfelét, szinte biztosan nem néhány száz, hanem több ezer néző előtt. Azt már fel sem merem tételezni, hogy az MLSZ akkor is ragaszkodott volna a kandeláberek meglétéhez, ha a villanyvilágításra semmi szükség nem lett volna.

Csak mellékesen jegyzem meg, hogy több olyan csapat is volt és van az NB. I-ben, amelyek azért játszhatták bajnoki mérkőzéseiket kora délután, mert még nem volt villanyvilágítás a stadionjukban. Nekik lehetett, az Egernek nem. A kupamérkőzéseket az NB. I-es csapatok otthonában is hétköznap kora délután rendezhették, még akkor is, ha amúgy van világítás a pályájukon. A hazai labdarúgás mindenható döntéshozói vaskalapos szemlélettel, diszkriminatív módon büntették az Eger hazai szurkolóit, hiszen hosszú utazással, nagyobb költéséggel szurkolhattak csak a távoli helyszínen kedvenceiknek. (Nem véletlenül voltak elenyésző számban.)

Büntették az egri labdarúgókat is, hiszen idegenben, legtöbbjüknek ismeretlen pályán kellett játszaniuk, komolyabb szurkolói bíztatás nélkül, de büntették a tévénézőket is, mert egy hangulatában még a megyei I. osztály szintjét sem elérő meccset nézhettek. Arról már nem is beszélve, hogy a döntéssel komolyabb anyagi veszteséget is okoztak az érdekelteknek. De hát a magyar fociban a bevétel ugyebár sokadrendű, néhány csapatnál akár le is bonthatnák a lelátókat.

S, ha már a szabályok, előírások betartásánál tartunk. Míg idehaza szektorokat zárnak le, tartanak kihasználatlanul, hogy távol tartsák egymástól a szurkolótáborokat, addig a spanyol az angol vagy éppen a német bajnoki és kupamérkőzéseket telt ház előtt játsszák. Úgy látszik, ott más módon is biztosítani tudják a rendet. Míg nálunk magas kerítéseket kell húzni a pályák körül, addig Angliában szinte megfoghatja a néző a bedobást végző játékost.

Nálunk nem lehet lejátszani egy kupameccset olyan stadionban, amilyenben külföldön még lehet. Van, ahol be kell tartani a FIFA, UEFA előírásokat, van, ahol nem. Ennek a tükrében is nézhetjük az MLSZ villanyvilágításos döntését.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vélemény

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra