Az alacsony képzettség fogja vissza a gazdasági fejlődést?

Az Egyensúly Intézet csapata pénteken járt Szombathelyen.

A magyar gazdaság egyik legfőbb problémája a munkavállalók alacsony képzettsége - mondta lapunknak Boros Tamás, az Egyensúly Intézet igazgatója. Feltevésünkre, hogy Magyarországot összeszerelő-országként emlegetik, és az összeszereléshez nem kell magas képzettség, az igazgató azt mondta, sokaknál hiányoznak az alapvető készségek.

Legalább a kezelési utasításokat kellene értelmezni, tudni kellene csapatban dolgozni, és némi digitális készségre is szükség lenne - mondta az igazgató. Hozzátette, szükség lenne arra, hogy a közoktatásban alapvető készségeket tanuljanak a gyerekek.

Pixabay.com

Az Egyensúly Intézet tavaly szeptemberben lépett színre, az ország fejlődését szolgáló, vonzó és megvalósítható jövőkép megalkotásán dolgoznak, és ennek érdekében szigorúan szakmai alapú közpolitikai javaslatokat dolgoznak ki.

A vállalkozások képzettebb munkaerőt szeretnének

Az elkészült tanulmányokat és a kidolgozott javaslatokat oldalukon közzéteszik. De azért, hogy munkájuk eredménye ne csak a fővárosban hasznosuljon, most novemberben és decemberben tíz nagyvárosban gazdasági és politikai szereplőivel: polgármesterekkel, helyi képviselőkkel, kis- és közepes vállalkozások vezetőivel találkoznak.

Péntek délelőtt Szombathelyen járt az intézet csapata, Boros Tamás igazgató, Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója és Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research Intézet igazgatója találkozott a helyi vállalatvezetőkkel.

Boros Tamás a megbeszélés után lapunknak azt mondta, a menedzserek fogalmazták meg, hogy túlságosan alacsony képzettségű a munkaerő, és az emberek többsége nem hajlandó továbbtanulni sem. Ez már a gazdaság fejlődését akadályozza.

A munkaerőpiaccal kapcsolatban arról is beszéltek, hogy Magyarország most érdekes helyzetben van, egyszerre van jelen a munkaerőhiány és a munkanélküliség. Az ország nyugati felében munkaerőből van hiány, keleten pedig munkahelyből.

Az országon belüli munkaerő-vándorlás erre ad némi megoldást, de az alacsony képzettség jelent gondot. Az Intézet ezért azt javasolja a döntéshozóknak, hogy a közoktatásban alapképességeket oktassanak.

A szakemberek bemutatták javaslataikat a gazdaság növekedésének dinamizálására, valamint a munkanélküliség és a munkaerőhiány együttes kezelésére. Az átláthatóság kedvéért ezeket táblázatba is foglalták.

Forrás: Egyensúly Intézet
Forrás: Egyensúly Intézet
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság