Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az alacsony képzettség fogja vissza a gazdasági fejlődést?

Az Egyensúly Intézet csapata pénteken járt Szombathelyen.

A magyar gazdaság egyik legfőbb problémája a munkavállalók alacsony képzettsége - mondta lapunknak Boros Tamás, az Egyensúly Intézet igazgatója. Feltevésünkre, hogy Magyarországot összeszerelő-országként emlegetik, és az összeszereléshez nem kell magas képzettség, az igazgató azt mondta, sokaknál hiányoznak az alapvető készségek.

Legalább a kezelési utasításokat kellene értelmezni, tudni kellene csapatban dolgozni, és némi digitális készségre is szükség lenne - mondta az igazgató. Hozzátette, szükség lenne arra, hogy a közoktatásban alapvető készségeket tanuljanak a gyerekek.

Pixabay.com

Az Egyensúly Intézet tavaly szeptemberben lépett színre, az ország fejlődését szolgáló, vonzó és megvalósítható jövőkép megalkotásán dolgoznak, és ennek érdekében szigorúan szakmai alapú közpolitikai javaslatokat dolgoznak ki.

A vállalkozások képzettebb munkaerőt szeretnének

Az elkészült tanulmányokat és a kidolgozott javaslatokat oldalukon közzéteszik. De azért, hogy munkájuk eredménye ne csak a fővárosban hasznosuljon, most novemberben és decemberben tíz nagyvárosban gazdasági és politikai szereplőivel: polgármesterekkel, helyi képviselőkkel, kis- és közepes vállalkozások vezetőivel találkoznak.

Péntek délelőtt Szombathelyen járt az intézet csapata, Boros Tamás igazgató, Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója és Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research Intézet igazgatója találkozott a helyi vállalatvezetőkkel.

Boros Tamás a megbeszélés után lapunknak azt mondta, a menedzserek fogalmazták meg, hogy túlságosan alacsony képzettségű a munkaerő, és az emberek többsége nem hajlandó továbbtanulni sem. Ez már a gazdaság fejlődését akadályozza.

A munkaerőpiaccal kapcsolatban arról is beszéltek, hogy Magyarország most érdekes helyzetben van, egyszerre van jelen a munkaerőhiány és a munkanélküliség. Az ország nyugati felében munkaerőből van hiány, keleten pedig munkahelyből.

Az országon belüli munkaerő-vándorlás erre ad némi megoldást, de az alacsony képzettség jelent gondot. Az Intézet ezért azt javasolja a döntéshozóknak, hogy a közoktatásban alapképességeket oktassanak.

A szakemberek bemutatták javaslataikat a gazdaság növekedésének dinamizálására, valamint a munkanélküliség és a munkaerőhiány együttes kezelésére. Az átláthatóság kedvéért ezeket táblázatba is foglalták.

Forrás: Egyensúly Intézet
Forrás: Egyensúly Intézet

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság