Mégiscsak megmenthető a szombathelyi Gothard-kastély?

Újabb vizsgálatok és egyeztetések kellenek, a másik lehetőség, hogy hagyják teljesen tönkremenni az épületet.

Tízmillió forintba kerülnek azok a szükséges vizsgálatok, amelyek megállapítják, milyen állagmegóvást kell elvégezni ahhoz, hogy ne romoljon tovább a Gothard-kastély állapota.

Röviden így lehet összefoglalni a csütörtöki közgyűlés elé kerülő anyagot. Bő egy hónapja, a decemberi közgyűlés kapcsán írtuk A szombathelyi önkormányzat fut még egy kört a Gothard-kastély megmentéséért 2021. December 19. 19:23 , hogy az önkormányzat fut még egy kört a kastély épületének megmentése érdekében.

szombathelyi Gothard-kastély
Galériánk tavaly májusban készült
Mészáros D. Zsolt

A szombathelyi közgyűlés akkor úgy döntött, megvizsgálják, milyen részleges állagmegóvást lehetne kivitelezni a rendelkezésre álló pénzből. Ami ahhoz kevés, hogy komolyabb munkáékat lehessen elvégezni, ahhoz viszont sok, hogy visszaadják a minisztériumnak.

76,5 millió forintról van szó, ami abból a 94,5 millióból maradt meg, amit az önkormányzat eredetileg a felújítás előkészítésére kapott.

2015-ben indult a történet

A kastély felújítása a 2015-ben bejelentett Modern Városok programjában szerepelt Sok mindent ígértek Szombathelynek a Modern Városok programban, de csak egy részére van pénz 2018. July 12. 08:06 , el is indult a tervezés, és 2017-ben kiköltöztették a kastély szociális bérlakásaiban élő utolsó lakókat is.

szombathelyi Gothard-kastély
Galériánk tavaly májusban készült
Mészáros D. Zsolt

Az előkészítés során aztán kiderült Egymilliárddal többe, nettó 2,7 milliárdba kerül a herényi Gothard-kastély felújítása 2018. December 05. 11:14 , hogy az előzetes koncepcióban szereplő bruttó 1,8 milliárd forint helyett nettó (áfa nélkül) 2 milliárd 718 millióba kerülne a herényi Gothard-kastély felújítása, a több mint egymilliárdos drágulást a folyamatos áremelkedésekkel indokolták.

Így abbamaradt a tervezés is, és az előkészítésre kapott 94,5 millióból megmaradt a már említett 76,5 millió forint. Némi egyeztetés után sikerült megegyezni a kormánnyal abban, hogy ezt a pénzt az önkormányzat a kastély állagmegóvására költheti Máma már nem rohad tovább - Ilyen állapotban van most a szombathelyi Gothard-kastély 2021. May 26. 19:00 . Az önkormányzat előzetes árajánlatot kért az eredeti állagmegóvási tervekben szereplő munkákra, a legolcsóbb ajánlat 102 millió forint volt.

A tavaly decemberi közgyűlés elé kerülő anyagban azt írták A szombathelyi önkormányzat fut még egy kört a Gothard-kastély megmentéséért 2021. December 19. 19:23 , így nem lehet nekiállni az állagmegóvásnak, a városnak a jelenlegi gazdasági helyzetben nincs lehetősége kipótolni a hiányzó összeget. Ezért a városvezetés azt javasolta, hogy a 76,5 millió forintot fizessék vissza a kormánynak, illetve próbálják meg elérni, hogy a város más célra használhassa fel az összeget.

Meg kell állítani a gombásodást

A közgyűlésen azonban nem várt konszenzus született, a képviselők egyhangúlag döntöttek úgy, hogy fussanak még egy kört az ügyben, és ha van némi esély, ne dobják oda az enyészetnek a kastélyt.

szombathelyi Gothard-kastély
Galériánk tavaly májusban készült
Mészáros D. Zsolt

A most csütörtöki közgyűlés előterjesztésében azt írják, a kormányhivatal örökségvédelmi osztálya szerint a legfontosabb, hogy eltávolítsák a veszélyes könnyező házigombával fertőzött szerkezeteket, és ezzel megállítsák a gombás fertőzést.

Az elvégzendő munkákat két ütemre bontották:

 • Gombamentesítési munkák elvégzése (könnyező házi gomba), továbbá a tetőszerkezeti beázások megszüntetése, a tető javítása csak azon helyeken, ahol a csapadékvíz károsodást okoz és a bejárat feletti erkély állagmegóvó tetővel történő védelme.
 • Az épület állagmegóvásához szükséges minden olyan építési tevékenység, ami az örökségvédelmi engedélyben meghatározottakból az I. ütem megvalósítása során kimaradt.
 • Az 1. ütemhez szükségesek újabb szakértői vizsgálatok, amelyek mintegy 10 millió forintba kerülnek. Ha a közgyűlés megszavazza, a városvezetés kérelmet nyújt be a Miniszterelnökséghez, hogy a megmaradt 76,5 millió forintból ezt kifizessék. Egyúttal azt is kérik, hogy a más projektre fel nem használt összegből a Gothard-kastély állagmegóvására pénzt csoportosíthassanak át.

  A szükséges engedélyek és válaszok beérkezése után az ügyet újra tárgyalja majd a közgyűlés.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet