Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy raklapnyi rossz hír érkezett a magyar gazdaságról

Infláció, ipari termelés, turizmus, forint árfolyam.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

2020. júniusban a fogyasztói árak átlagosan 2,9%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben – közölte szerdán a KSH.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az élelmiszerek ára 7,8%-kal nőtt, ezen belül a párizsi, kolbászé 20,5, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 18,1, a sertéshúsé 17,0, a cukoré 14,2, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 10,8%-kal lett magasabb.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 6,7, ezen belül a dohányáruké 11,1%-kal emelkedett.

Az üzemanyagok ára viszont 11,6%-kal csökkent.

Májusban még mindig mélyponton volt az ipari termelés

2020 májusában az ipari termelés volumene 30,7%-kal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól.

„A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban is jelentős volt” – írja a KSH.

A feldolgozóipari alágak mindegyikében csökkent a termelés volumene. Kiugró visszaesés volt a legnagyobb súlyú járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent.

Májusban gyakorlatilag megállt a turizmus

2020. májusban a koronavírus okozta járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 98, a belföldi vendégek által eltöltötteké 86%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest.

A vendégéjszakák száma Budapesten és a Balaton régióban az előző év májusi értékének 1%-át sem érte el.

A június már minden bizonnyal sokkal szebb számokat hoz.

Forint árfolyama

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben a bankközi piacon szerda reggel a kedd esti szintekhez képest – közölte az MTI.

Reggel hét órakor az euró 354,67 forintra erősödött a kedd esti 353,83 forintról. A svájci frank árfolyama 332,86 forintról 333,78 forintra nőtt, a dolláré pedig 313,39 forintról 314,50 forintra emelkedett.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés