Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gyógyulóban a Vas megyei munkaerőpiac, de hosszú lesz az idei tél

És azt is tudjuk, hogy mennyi most megyénkben az átlagos álláskeresési járulék.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az már biztos, hogy nem volt igaza azoknak a közgazdászoknak, akik „V” alakú gazdasági válságot jósoltak a koronavírus-járvány következményeként.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A tavaszi nagy bezárások, bezárkózások és leállások A koronavírus-válság hatása Vas megye gazdaságára – A helyi iparkamara sem érti April 08. 15:37 után sem az európai, sem a magyar gazdaság nem állt vissza a korábbi szintre, és egy jó darabig még nem is fog.

A múlt hónap közepén a kormányközeli Századvég Gazdaságkutató szerint Kormányközeli kutatók is súlyos gazdasági visszaesést jósolnak September 14. 16:53 5 százalék felett lesz az idén a magyar gazdaság visszaesése, és még ennél is többet jósol az Európai Unió.

Ez nem túl jó hír, az viszont igen, hogy Magyarország az európai országok többségénél jobban vészelte át válságot, ráadásul már látszanak a gyógyulás jelei.

Látszanak a gyógyulás jelei, de hosszú lesz az idei tél
Pexels.com

Igaz, az egészségestől még nagyon messze vagyunk, és nagyon nehéz felmérni azt, mi is lesz a második hullám hozadéka.

Most nincsenek üzlet- és szolgáltatás bezárások, nem álltak le a cégek, de a betegség jelenléte folyamatosan és alattomosan ássa alá a gazdaság működését, a turizmus, a vendéglátás, a kulturális szféra problémái beszivárognak más ágazatokba, a beköszöntött rossz idő, a hosszabbodó sötétség, az általánosan nyomott hangulat sem ígér túl sok jót az elkövetkezendő hónapokra.

Halkan jegyezzük meg, hogy a múlt közgyűlésen A közgyűlés, ahol mindenki hajlandó volt engedni és együttműködni September 24. 08:38 nem volt túl optimista Nemény András szombathelyi polgármester sem, amikor a nagy cégek megrendeléseinek bizonytalanságairól beszélt.

Hosszú lesz az idei tél, mondhatni.

Hogy mennyi tartalék van még a rendszerben, azt nem tudni, mindenesetre az Innovációs és Technológiai Minisztérium adatai azt sugallják, hogy az első hullám nem küldte a padlóra Nyugat-Dunántúl gazdaságát.

A munkaerőpiac korrekciója nyáron még bizonytalannal és erőtlennek látszott, de azóta jobban azonosíthatók a kedvező tendenciák.

Vasban és mind a három szomszédos megyében augusztusban és szeptemberben folytatódott a munkanélküliség csökkenése , és ugyanez tapasztalható az összes Vas megyei járásban is.

Igaz, még mindig messze vannak 2020 elejének kedvező számai, de a legrosszabb forgatókönyvtől szerencsére nagyon messze vagyunk.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai között megtaláltuk az álláskeresési járadék (lánykori nevén: munkanélküli segély) átlagos összegeit is.

Ezek szerint Vas megyében ez az összeg most 132 ezer 380 forint, ami mellesleg a legmagasabb az országban! (Budapesten 125, Szabolcsban 110 ezer forint.)

Nem ünneprontásként, csak a tények kedvéért jegyezzük meg a végén, hogy a magyar munkanélküli segély európai viszonylatban kiemelkedően szűkmarkú, így egy esetleges tömeges munkanélküliség beláthatatlan következményekkel járna.

Ezért is számít jó hírnek a fenti grafikonok alakulása.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés