Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kormányközeli kutatók is súlyos gazdasági visszaesést jósolnak

Európában valószínűleg nálunk a legmagasabb az infláció.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megszoktuk, hogy a kormány környékétől mindig és mindenről jó hírek érkeznek, és ha vannak is nehézségek, azokat a kormány mindig magabiztosan győzi le.

Ennek tükrében különösen figyelemre méltó a Századvég Gazdaságkutató ma megjelent elemzése, mely szerint a magyar gazdaság visszaesése az idén

"kismértékben 5 százalék felett lehet,"

a 2019-es szintjét csak 2022-ben érheti el. A vírushelyzet alakulása azonban továbbra is jelentős kockázatot jelent az előrejelzés szempontjából.

A fogyasztás válság előtti bővülése, majd visszazuhanása, illetőleg korábbi szintre való visszatérése után a kutató arra számít, hogy a háztartások fogyasztási kiadásának volumene 2020-ban stagnálhat, míg 2021-ben mintegy 4 százalékkal nőhet.

"A beruházásokat a bizonytalanabbá váló gazdasági jövőkép, illetve az anyagi források beszűkülése miatt a vállalkozások és az állami, valamint önkormányzati szereplők egyaránt visszafoghatják" - írjak.

A munkaerőpiacon a korlátozások elrendelésekor a foglalkoztatás több mint 100 ezerrel csökkent.

A gazdaság újranyitásakor a munkahelyek egy része is újra megnyílt, így a munkanélkülivé válók egy része is munkába tudott állni. Tekintettel azonban egyes ágazatok lassabb újraindulására, a korábbi magas foglalkoztatási szint is csak lassan áll majd helyre , így idén a munkanélküliségi ráta 4,2, jövőre pedig 3,7 százalék lehet éves átlagban.

Elszabadult infláció

Az infláció az elmúlt időszakban a jegybanki célsáv teteje körül alakult, a maginfláció érdemben át is lépte azt. A pénzromlás ütemének emelkedéséhez az élelmiszerárak növekedése és a gyenge forintárfolyam járult hozzá, míg az üzemanyagárak alakulása visszahúzta azt. Az infláció idén 3,7, jövőre pedig 4,1 százalék körül alakulhat éves átlagban , feltételezve, hogy a forint érdemben nem gyengül tovább - állapította meg a Századvég Gazdaságkutató.

Deficit

A költségvetésben a járvány elleni védekezés, valamint a gazdasági teljesítmény visszaesése eredőjeképp idén 7,3 százalékos GDP-arányos deficitet prognosztizálnak, amely jövőre 3,5 százalékra mérséklődhet. Ennek eredményeképp az államadósság 2020-ban a GDP 75,6 százalékát teheti ki, ahonnan 2021-ben 73,3 százalékig csökkenhet feltéve, hogy jövőre a költségvetési fegyelem erősödik - olvasható a prognózisban.

Rosszabb is lehet

A kormányközeli Századvégénél sötétebben látja a helyzetet az Európai Unió.

Egy nyáron kiadott prognózisban 7 százalékos idei zuhanást jósolnak a magyar gazdaságnak, amit jövőre 6 százalékos bővülés követ.

Ezzel egyébként nem állunk annyira rosszul, ugyanis az EU átlagban 8,3 százalékkal teljesít rosszabbul, mint tavaly. A legnehezebb helyzetben - nem nagy meglepetés - Olaszország lehet (-11,2%), míg a legjobb állapotban a lengyel gazdaság vészeli át az idei évet (-4,6%).

Abban viszont egyetért az Európai Bizottság, hogy a magyar infláció lesz a legmagasabb az idén unióban, még ha ők nem is 3,7, hanem "csak" 3,5 százalékkal számolnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés