Verbális öklözés Szombathelyen - Legyőzték a Jobbikot

Négyszer többen voltak a Gyöngyösi Márton látogatása ellen tiltakozók, mint a jobbikosok. Pedig utóbbiak az egész megyéből érkeztek.

Gyöngyösi Márton kényszeredett mosollyal érkezett Balassa Péter városi képviselő társaságában a Savaria mozi bejáratához. A járda túloldalán mintegy kétszázan tiltakoztak a látogatás ellen, komoly rendőri erő állta el a teret a két csoport között, de csak verbális csata zajlott. És ebben az ellendemonstrálók győztek. De menjünk sorjában.

Külföldről is tiltakoztak

Gyöngyösi Márton, jobbikos országgyűlési képviselő decemberben szólított fel a parlamentben arra, hogy listát kell készíteni a kormány és az országgyűlés zsidó származású tagjairól. A felszólalás után 30 ország 150 politikusa írt levelet a magyar kormánynak Harminc ország képviselője akarja betiltatni a Jobbikot 2012. December 15. 12:29 , azzal a kéréssel, hogy vizsgálják felül a Jobbik alapelveit és iránymutatását.

Tüntetés Gyöngyösi Márton szereplése ellen
Jobbikosok a bejáratnál
Garai Antal Atom

Mindezek után aztán a Jobbik szervezésében Gyöngyösi országjárásba kezdett, a múlt hét elején derült ki, hogy Szombathelyre is ellátogat. A csütörtöki közgyűlésen Sok vita után példaértékű egyetértés 2013. February 28. 08:47 aztán a közgyűlés politikai pártjai – persze a Jobbik kivételével – egyhangúlag ítélték el Gyöngyösi látogatását, és bejelentették, hogy részt vesznek az erre szervezett ellendemonstráción. Az esemény szóba került a másnapi sajtótájékoztatókon is.

A szervezés főként a Facebookon zajlott, ahol civilek hozták létre a Riadólánc Mozgalmat, és néhány nap alatt több mint kétszázan jelezték, hogy részt vesznek a demonstráción. A kezdeményezéshez több szombathelyi kulturális és közéleti civil szervezet is csatlakozott, közte a szombathelyi zsidó hitközség és a roma kisebbségi önkormányzat is.

Az élő bizonyíték

És ma eljött a demonstráció ideje is, Gyöngyösi előadása fél hétkor kezdődött, a demonstráció előtte háromnegyed órával. A mozi előtt egy lead fal állt, rajta képek peregtek. A résztvevő szervezetekről, aztán Gyöngyösi felszólalásáról, a leghatásosabb egy rövidfilm volt.

Tüntetés Gyöngyösi Márton szereplése ellen
A túloldal
Garai Antal Atom

Ebben látjuk, ahogyan hajtják végig a sárgacsillagot viselő zsidókat Pest utcáin, egy kislányt elszakítanak anyjától, aztán a csoportot a Dunába lövik. A kislány életben marad, felnő, majd már idős asszonyként megy az utcán, amikor árpádsávos zászlót lobogtató, kopasz bakancsosok veszik körül, inzultálják, és leöntik vízzel. Ő pedig lehajtott fejjel, könnyes szemmel megy tovább, éppúgy, mint az egykori menetben.

Közben egy árpádsávos, kopasz bakancsos sétálgatott a lead-fal előtti szabad területen, tudtán kívül is kitűnő dramaturgiát szolgáltatva a filmnek és a mondanivalónak. Mert egyébként a szép számban jelen lévő rendőrök elválasztották egymástól a két tábort.

Könnyű választani

A kb. 50 fős jobbikos társaság a mozi bejárata előtt gyülekezett, az ellentüntetők pedig az utca másik oldalán, a járdán. Utóbbiak jóval többen voltak, táblákkal, transzparensekkel. Sok fiatal, sok civil polgár, és jó néhány politikus. Itt volt Puskás Tivadar polgármester, Marton Zsolt alpolgármester, Tenkiné Takács Mária és Szakály Gábor tanácsnokok. Az ellenzékből láttuk Ipkovich György és Nemény András országgyűlési képviselőket, Németh Kálmán volt alpolgármestert, Szücs Gábort, az MSZP országos választmányának alelnökét, Czeglédy Csabát, a közgyűlés MSZP-SZTK frakciójának vezetőjét.

Tüntetés Gyöngyösi Márton szereplése ellen
A polgármester is eljött. Balján a híres karmester, Vásáry Tamás.
Garai Antal Atom

Közben egy nőismerősünk könnyes szemmel csodálkozik, hogy lehetnek ilyen sötét emberek. A filmet ugyanis a fekete ruhás csoportból többen megtapsolják, főleg a sortüzeknél. Egy másik azt mondja, csak rá kell nézni a két csoportra, és nincs kétség, melyiket kell választani. A kopasz, ostoba arcú fekete ruhásokét, vagy a színes ruhás, mosolygó emberekből álló másikat.

A rendőrök feszültek, hátrébb alakzatban áll egy szakasz, szerencsére nincs szükség rájuk. Azért néhány gyanús alakot igazoltatnak, az látszik, hogy a jobbikos csapat csak társaságban bátorkodik, jó néhány arcot látunk a megye többi településéről is.

Megszeppentek

Az ellendemonstráló társaság mosolygós, csendes, fáklyákat gyújtanak, és csendben figyelik a jobbikosokat. Akik először bőszen fotózzák, videózzák őket, aztán összetömörülnek. Később verbális csata kezdődik, amikor megjelenik a városvezetés, azt skandálják: Végre együtt! Korábban, a demonstráció előzetes hírére Bana Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője adott ki közleményt arról, hogy szerinte összeállt a magyarellenes koalíció.

Tüntetés Gyöngyösi Márton szereplése ellen
És a szocialisták is
Garai Antal Atom

Aztán megszólal az ellentábor is: Jobbik haza! és Nem kérünk a rasszizmusból! A jobbik válasza: Itthon vagyunk! És Magyarország a magyaroké. Közben látjuk, hogy az egyik szervezőt egy jobbikos próbál győzködni az igazáról, nem sok sikerrel.

Bő fél órán át tart a szembenállás, aztán Balassa Péter városi képviselő kíséretében megjelenik Gyöngyösi Márton. Kényszeredett mosollyal az arcán fog kezet néhány elv-társával, a demonstrálók pfujolnak, a közben kissé megszeppent és elhalkult Jobbik lelkesen tapsol. Gyöngyösi bevonul a moziba, társasága követi. Néhány perc múlva múlva üres a mozi bejárata előtti terület, szemben némán áll a kétszáz tüntető.

Benézünk a moziba, néhány kopasz a büfé kínálatát kóstolgatja, közben a nagyteremben elkezdődik a szeánsz. Kint lassan oszlik a tömeg, többen is nyugtázzák: Győztünk. Igazuk van.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Történelmi tévedésben a szombathelyi polgármester?

A városvezetés örül, az ellenzék felháborodik és csodálkozik. A közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon jártunk.

Sok vita után példaértékű egyetértés

Az MSZP és a Fidesz közösen tiltakozik Gyöngyössi Márton szombathelyi látogatása ellen. Előtte azért voltak húzós ügyek.

Harminc ország képviselője akarja betiltatni a Jobbikot

150 politikus írta alá a magyar kormánynak küldött levelet, amiben alkotmányossági felülvizsgálatot kérnek.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet