Az elmúlás, a szépség és a természet egybefonódása - Az egykori gyöngyösszőllősi temetőben sétáltunk

Kevesen tudják, hogy ez a szombathelyi temető szabadon látogatható.

Mint ahogy korábbi cikkünkben írtuk, az elmúlt évtizedben jelentősen megváltoztak a temetkezési szokások „Volt, aki mulatós zenét kért a sírhoz” - Az elmúlt évtizedben alapjaiban változtak meg a temetkezési szokások January 28. 19:13 . A fiatal generációnak már nem fontos a „hant”, egyre többen hazaviszik a hamvakat, ezáltal valószínűleg átformálódik majd a temetők kinézete és hangulata is.

Régi Szőllősi temető
Az aprólékosan megmunkált sírkövek környékbeli kőfaragók munkáját dicsérik
Mészáros D. Zsolt

Szombathelyen több, már nem használt régi temető is található, melyek már nem fognak megváltozni. A Szent Márton úti temetőt valószínűleg sokan ismerik, de mi most a Szent Gellért és a Rumi út kereszteződésénél fekvő sírkertben tettünk egy sétát.

Régi Szőllősi temető
Kicsit misztikusnak hatnak a régi sírkövek
Mészáros D. Zsolt

A hely eredetileg Gyöngyösszőlős község temetőjeként szolgált. Némelyik síremléken még az 1860-as évszám is kiolvasható. Majd 1933-ban a községet Szombathelyhez csatolták. Ezután még pár évtizedig használatban volt, mielőtt végleg megtelt.

Régi Szőllősi temető
Itt még az 1900-as évekre jellemző állapotokat láthatjuk
Mészáros D. Zsolt

A gyönyörű és aprólékosan megmunkált sírköveket a környéken dolgozó kőfaragók készítették.

Régi Szőllősi temető
Sok síremlék már pusztulóban van
Mészáros D. Zsolt

Ahogy sétálunk az emlékek között, a város történelmének egy darabja is visszaköszön.

Régi Szőllősi temető
A természet és az elmúlás több évtizedes harmóniája
Mészáros D. Zsolt

Van valami megfoghatatlan, misztikus hangulata ezeknek a régi temetőknek. A szépség, az elmúlás és a természet egybefonódása teszi különlegessé az utazást a múltba.

Régi Szőllősi temető
A földsírok ma már eltűnnek a temetkezési szokások közül
Mészáros D. Zsolt

Bár sok sír ma már elhagyatott, vagy épp összedőlt, akadnak olyanok, amiket a mai napig gondoznak és rendben tartanak. Jeles alkalmakkor még mécsesek is világítanak rajtuk.

Régi Szőllősi temető
A végén már úgy sem számítanak a társadalmi különbségek. Bármelyik képre kattintva galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Galéria