Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

György István Péter hosszabb írásban szól hozzá a Herényiek Háza körüli vitához

Nem ért egyet sem a Nyugat.hu-val, sem az egyesület képviselőivel.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hétfőn reggel publikálta lapunk a Herényiek Háza körül kialakult helyzetről szóló írást, Áll a bál a Herényiek Háza körül, de mennyire hallatszik el a zene? July 06. 07:38 amelyben megszólaltattuk a házat üzemeltető egyesület két képviselőjét, illetve a szomszédos ingatlanban lakó György István Pétert.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A téma az olvasóink érdeklődést is alaposan felkeltette, eddig több mint 40 hozzászólás érkezett a weboldalunkon.

Ugyanakkor György István Péter kedden este egy hosszabb írást juttatott el a szerkesztőségünkhöz, amit némi csodálkozással olvastunk, de szerzője kívánságának megfelelően változatlan tartalommal adjuk közre.

Ugyanezt tesszük a fotókkal.


Helyreigazítási kérelem

Kérem, az alábbiakban leírtakat teljes terjedelemben mindkét felületükön közölni szíveskedjenek!

Az „Áll a bál a Herényiek Háza körül, de mennyire hallatszik a zene?Peremkerületi partinegyed vagy eltúlzott probléma?” címmel a nyugat.hu portálon és faccebook oldalukon megjelent íráshoz néhány gondolat.

Számomra nem teljesen világos, hogy egy kizárólag magánjellegű kérdésbe miért keverte bele a politikát a portál. Az interjúkészítés során a politika szóba sem került. Amennyiben viszont a cikkben megemlítik azt, akkor miért pontatlanul írnak róla? A telefonon történt interjú készítésekor tájékoztattam az újságírót, hogy kizárólag csak az én véleményemet mondom el, mert nem kértem felhatalmazást, hogy az üggyel kapcsolatban az érintettek nevében a médiának nyilatkozzam. Ennek ismeretében teljesen érthetetlen, hogy a nyugat.hu hamis színben tüntet fel, az ügy képviselőjeként jelenít meg. Ugyancsak arra sem adtam meghatalmazást, hogy az ügy szempontjából nem releváns utazási célra legyen kihegyezve az eset. Talán, ha az kerül közlésre, hogy az éjszakai nyugalmunk megzavarása miatt, 2 órányi alvás után felelőtlenül nem vágtam neki autóval egy 400 km-es útnak elfogadható lett volna számomra is. Az online portál több olyan pontot is kinyitott beleegyezésem nélkül, ami alapján méltatlan támadásnak lettem kitéve. Teljesen félrevezető és valótlan állítás a Herényiek Házáról készült fotó alatti aláírás: „A Herényiek Házát a hosszú évtizedek alatt körbeépítették családi házakkal” Nem beszélve arról, hogy rosszirányú hangulatkeltésre alkalmas mindez.

Fotók a Herényiek Házához kapcsolódó térítésmentes közösségi tevékenységünkről
György István Péter

A Herényiek Háza név annak átadása, 2007 óta létezik. A szüleim által vásárolt kultúrházzal szomszédos épület már 1952-ben is a mai épület helyén állt.

A facebook posztom és a hozzá kapcsolódó ügyben érintett kommentje alapján - amit kérek teljes terjedelemben közölni - világosan kiderül, hogy az idézőjel közé tett gondolat a Herényiek Háza környezetében élő legutóbbi bulival kapcsolatos véleménye, amivel teljesen egyetértek: „Ez nagyon durva volt”. Elfogadhatatlan és visszautasítom azt, hogy személyemet állítja a nyugat.hu célkeresztbe. Egyébként a portál írásában több helyen is téves információkat közöl, mert meggyőződhetett volna arról is, hogy ki készítette a videót, illetve ki kért rendőri intézkedést 13 év türelmi idő után. A ház rendeltetésétől eltérő rendezvények, bérbeadások miatt már korábban is voltak gondok és nem csak nekünk, hanem a környéken élőknek is, és többször kértek rendőri intézkedést is. Mint a facebook posztban is leírtam a ház minden olyan rendezvényét támogattam és jövőben is támogatom, ami a ház eredeti rendeltetésének megfelel, a környezetben élők nyugalmát, birtokuk zavartalan használatát biztosítja.

Az egyesület vezetése nevében nyilatkozók teljesen valótlanságot állítanak akkor, amikor azt mondják: „március közepe óta a koronavírus miatt gyakorlatilag zárva volt az épület. A tényleges valóság teljesen másról árulkodik. Pünkösd hétfő: Nagy hanghatással járó szabadtéri büfé rekonstrukció. Az esemény kapcsán kértem telefonon a házat üzemeltető egyesület vezetőjét, hogy legalább az ünnepnapokat tiszteljék. Ő nem épp együttérző választ adott: „Biztosan most ér rá!” Folyamatosan voltak erősítéssel megtámogatott zenekari próbák nyitott ajtónál, ablaknál. Élvezhettük a szívmegállító dobszólókat. A ház rendeltetésétől eltérő üzemeltetésével kapcsolatos összes észrevételem az egyesület elnöke (képviselője) előtt ismert volt, mert több esetben is felsoroltam a zavaró tényezőket, az ígéretek ellenére a helyzet mégsem javult, hanem tovább romlott. Ugyancsak nem állja meg a helyét azon állításuk sem, hogy nem ismétlődő esettel állunk szemben.

Végezetül e cikkhez a nyugat.hu facebook oldalán található és nagyon is árulkodó kommentből idézek:

Dóra Könye: ”…Én például a Herényiek Házától pár száz méterre lakom, és SOHA nem volt a hangzavarral kapcsolatban semmilyen panaszom. SŐT! Inkább örült a család, ha áthallatszódott a zene, és mi is élvezhettük azt .”

Facebook posztom, amit javasoltam a nyugat.hu-nak az íráshoz felhasználni, de nem így történt.

Június 30., 17:17 ·

„Ez nagyon durva volt”

A Herényiek Házában már sokadik alkalommal túltolták a bulit György István Péter, 2020.06.30.

Remélhetőleg nincs a mai Magyarországon olyan törvény, ami lehetővé teszi, hogy kertvárosi övezetben, történetesen a Herényiek Háza közelében élő családok, gyerekek, felnőttek és idős, illetve beteg emberek élete pokollá váljon a folyamatosan visszatérő éjszakai bulinegyedre emlékeztető lárma, zaj és egyéb kísérőjelenségek miatt. Ezúttal a szombat kora délutántól vasárnap hajnalig (2020.06.27-06.28) tartó parti fosztott meg sok embert az éjszakai nyugalomtól és birtokuk zavartalan használatól. A helyzet normalizálásához 2020.06.28. 03 óra tájban még rendőri segítséget is igénybe kellett venni. Nyilvánvaló az itt élők is másképp élik meg az utóbbi buli következményeit. Történetesen mi egy több száz kilométeres útra szerettünk volna indulni vasárnap a reggeli órákban, azonban az éjszakai pihenés hiánya mindezt meghiúsította. Mielőtt valaki azt mondaná, hogy ez kizárólag a mi gondunk, hadd idézzek egy ugyanezen éjszakát elszenvedő környéken élő partival kapcsolatos észrevételéből:

„Igen, tapasztaltuk mi is…

Ez nagyon durva volt…”

Mielőtt valaki azt hinné, hogy a téren és annak közelében élőknek a ház tényleges funkciójával és annak rendeltetésszerű használatával kapcsolatban bármi kifogása lenne, téved. Mi magunk is közösségi emberként, önkéntes és térítésmentes munkával támogattuk és a jövőben is támogatjuk mindazokat a rendezvényeket, törekvéseket, amik a ház eredeti rendeltetésének megfelelnek és nem sértik a környéken élők nyugalmát, birtokuk zavartalan használatához fűződő jogukat. E támogató munka konkrétan, ami részünkről több területen is megnyilvánult. Példaként néhány ezek közül: Herényi Virágút biztonságos lebonyolításához történő polgárőri segítségnyújtás a kezdetek óta. Az Adventi Esték rendezvénysorozat keretében évekig biztosítottuk egy-egy adventi est műsorát. A „Vasi Tájakon” címmel kiállítást szerveztünk saját költségünkre. Évekig rendszeresen tudósítottam a ház rendezvényeiről a nyomtatott és online médiák részére. A Civil Sajtóreggeliről ugyancsak olvashatták írásaimat. A Herényiek Házát üzemeltető egyesület 25 éves fennállásának megünneplésére rendezett eseményen műsorunkkal, dalainkkal emeltük annak hangulatát. Ezt még olyan áron is megtettük, hogy az énekes társam (fiam) a néhány nappal korábban elszenvedett lábtörése miatt, titkolva fájdalmait, csak tolószékben tudott a felkérésnek eleget tenni. A Herényiek Házát üzemeltető egyesület munkáját támogató önkéntes és térítésmentes közreműködés csupán részlegesen azért lett felsorolva, hogy mindenki világosan lássa azt a támogatást, ami részünkről a ház normál és rendeltetésszerű használatához az elmúlt évtizedekben hozzájárult. A mi esetünkben mindössze egy drótkerítés választja el az „U” alakú és többszintes, mindössze 10-15 méterre levő Herényiek Házát a 3-as sorháztól. Így az épületből, annak udvari részéből (parkolójából) minden zaj felerősítve a nap 24 órájában terheli a családokat.

A teljesség igénye nélkül néhány gondolat arról, mit nem kívánunk és nem is akarunk támogatni a Herényiek Házának működésével kapcsolatban:

Nem kérünk a bulinegyedből, az eredetileg parkolónak épült belső téren napszaktól függetlenül nagy zajjal járó rendezvényekből néhány esettől eltekintve, amit eddig is toleráltunk. Ugyancsak nem kérünk, beleértve az ott felépített faépületben üzemeltetett büfé zajából. A szobánkat nappali fénnyel elárasztó díszkivilágítást sem kérjük, ami sokszor már kora délután, vagy épp reggel 7-8 óra tájban is üzemelt. Egyáltalán nem vágyunk a parkolónál levő esőbeállóra keresztelt, oldalain nyitott szín alatt mulatozók késő esti, éjszakai zajából. Eső esetén van fedett terasz és a klimatizált nagy befogadóképességű terem is rendelkezésre áll. Csupán az ajtókat, ablakokat kell betenni. Természetesen a ház nyitvatartási rendjét pedig szigorún be kell tartani! Vagyis mindez akkor lenne igaz, ha ezt valahol megtalálnánk és ezáltal kérhetnénk a házat üzemeltető egyesületet annak betartására, betartatására. Abból sem kérünk, hogy lakóingatlanainkat a Herényiek Háza térfigyelő kamerája „felügyelje”! Aztán vannak még további rendezendő kérdések. Egy közeli időpontban történő egyeztetés során az érintettek jelenlétében remélhetőleg minden olyan kérdés megvitatásra kerül és megszületik az a megállapodás, ami visszatereli a házat a normál működés kereteibe, ezzel tartósan biztosítva a mi és a környéken élők nyugalmát, birtokuk zavartalan használatának jogát.

Ami már csak emberi hozzáállás kérdése, a Herényiek Háza vezetésének bocsánatkérése a történtekért az érintettektől. Úgy tűnik még erre is várni kell!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jelentem

Hirdetés