Gyurcsány: a DK lesz az otthona a Fidesszel szembenállóknak

A zsarnokkal küzdeni és nem tárgyalni kell, ezért vagyunk ellenfelei és nem ellenzéke a kormánynak.

A nemzeti ünnep biztosan nem egy egyszerű, színpadias főhajtás, nem szerencsétlen hivatásosok beszéde – mondta Gyurcsány Ferenc az Egyetem téren, a Demokratikus Koalíció megemlékezésén - írja az atv.hu .

Szerinte az ünnep két kérdés és az arra adott két őszinte válasz. Becsüljük, tiszteljük 1848 hőseit. Ünnepi beszédet mondani nem túl nehéz, ahogy kiöltözve koszorúzni sem. A lényeg viszont az, hogy mit teszel az ünnep céljáért, álmáért. Küzdesz érte? Vigyázol rá? Az ünnep szerinte nem beszéd, hanem szembesülés. Azt tennénk-e, amit 1848 hősei tennének a helyünkben?

Bajban van az ország, ahol hősiesnek kell lennie annak, aki szabadságot akar – mondta a volt miniszterelnök, aki szerint ma ez ilyen ország. Petőfi utódai a mai demokratikus ellenzék – tette hozzá.

Történelmi tapasztalat, hogy a szabadságot a zsarnok nem adja és a nép nem kéri, hanem megküzd érte. Az adott szabadság bármikor elvehető, a megküzdött szabadság viszont utódokra örökíthető. A nemzet büszkeségei és ne szégyenei legyetek – mondta Gyurcsány Ferenc.

A zsarnokkal küzdeni és nem tárgyalni kell, ezért vagyunk ellenfelei és nem ellenzéke a kormánynak – mondta. A kormányt törvénytelennek, tisztességtelennek, hazafiatlannak látjuk. A talpnyalóknak, kollaboránsoknak azt tudom mondani, hogy aki a zsarnoknál kegyet keres, az szolgaságot talál – tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

A küzdelem értelme nem feltétlenül a győzelem, hanem a meggyőződés, hogy jó ügyért teszek – mondta a volt miniszterelnök. Győzni fogunk, mert nem veszhet a haza – tette hozzá.

Hazafiak vagyunk, a hazafiak a jövőről beszélnek, közös hazát kívánnak, befogadnak, a „nemzetiek” a múltról beszélnek, csak maguknak kérnek hazát, és kizárnak. Hazafiak, magyarok, európaiak, jó lelkű emberek legyetek – kérte a jelenlévőket.

A világ legsikeresebb államai a legszabadabb államai közül kerülnek ki Gyurcsány Ferenc szerint. Mi a skandináv világ szabad és egymás iránt is figyelmet tanúsító viszonyait tekintjük irányadónak – tette hozzá.

A jogállami vita lényege az, hogy a kormány vagy a polgárok szabadok. Aki azt mondja, hogy a DK és a Fidesz ugyanaz, a Fideszt és Orbánt segíti – mondta Gyurcsány Ferenc ünnepi beszédében, hozzátéve: a DK lesz az otthona a Fidesszel szembenállóknak.

A kormány elesett, megadta magát a brüsszeli pénztárcával szemben. Szerinte idén sem és utána sem lesz pénz – mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint nincs részmegoldás. Dobrev Klára megoldaná ezt a helyzetet, tessék támogatni Dobrev kormányát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet