Ha idegen ízekről van szó, olvasóink egyértelműen az olasz konyha mellett teszik le a voksot

De nem vetik meg a kebabosokat és a kínai éttermeket sem

Olvasóink fele (49%) az olaszt nevezte meg arra a kérdésünkre Hamburger? Gírosz? Szusi? Önnek melyik külföldi konyha jön be leginkább? May 08. 15:00 válaszolva, hogy

„Önnek melyik külföldi konyha jön be leginkább?”

Ettől jóval lemaradva (14%), a második helyre a görög/török, míg harmadikra a kínai ételek (11%) futottak be.

A több nemzet gyakorlatilag csak a futottak még kategóriájába került, annyi megjegyzéssel, hogy a vártnál valamivel többen szeretik a szusit.

Józing Antal

A végeredmény természetesen nem reprezentatív, de gyaníthatón közel jár az igazsághoz: ezt tükrözi a pizzériák (kebabosok, kínai éttermek) nagy száma is.

A szavazásba elsősorban olyan nemzeteket vettünk be, amelyek éttermei megtalálhatók Szombathelyen vagy környékén, ehhez csaptuk hozzá a balkáni és a spanyol ételeket. Az utóbbiak főleg az odalátogató turisták számára lehetnek ismertek.

Az olasz konyha

A hagyományos olasz konyha – amely nemcsak nálunk, de az egész világon az egyik legismertebb és legkedveltebb konyha - azonban túlmutat a nálunk is rendkívül népszerű pizzákon.

A szakirodalom szerint az olasz konyhában az alapanyagok minősége kiemelkedően fontos, a friss, helyi termékek használata jellemző. Az olasz ételek egyszerűek, de ízletesek, gyakran csak néhány összetevőt használnak, hogy kiemeljék az alapanyagok természetes ízét.

Nagy szerepet kapnak benne a tészták és a rizottók, melyek sokféle formában és ízesítéssel készülnek. Az olívaolaj, paradicsom, fokhagyma és bazsalikom az olasz konyha alapvető elemei. A tengerparti régiókban a halételek dominálnak, míg az ország belsejében a húsételek (marhahús, a vadhús, szalámi) népszerűek.

A desszertek közül a tiramisu és a panna cotta a legismertebbek. Az étkezést gyakran egy pohár borral koronázzák meg.

De az olasz konyha nem csak az ízekről szól, hanem az élet élvezetéről és az együttlétről: a családi és baráti összejövetelek központi eleme az étkezés.

A pizza

A pizza az olasz konyha egyik legismertebb és legkedveltebb étele, mely világszerte hatalmas népszerűségnek örvend. Úgy tartják, eredetileg Nápoly városából származik, ahol a 18. században kezdték el készíteni a maihoz hasonló formában. A klasszikus nápolyi pizzának vékony, ropogós a közepe és puha, rugalmas a széle.

Garai Antal Atom

A leghíresebb nápolyi pizza a Margherita, melyet 1889-ben készítettek először Margherita királyné tiszteletére. Egyszerű feltétekkel készül: paradicsomszósz, mozzarella sajt és friss bazsalikom, melyek az olasz zászló színeit idézik.

Az olasz pizzakultúra régiónként eltérő. Rómában például a pizza vastagabb, mint Nápolyban, és általában nem is kör alakú, hanem úgynevezett pizza al taglio, azaz téglalap alakú "szeletben kapható pizza"

A pizzakészítés művészete a világ számos részén adaptálódott és változott, de az eredeti olasz pizza egyszerűsége és ízei továbbra is etalonként szolgálnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Hamburger? Gírosz? Szusi? Önnek melyik külföldi konyha jön be leginkább?

Csak azért kérdezzük, mert a szavazásunk eredménye alapján megkopóban a hagyományos magyar konyha népszerűsége.

Tartják magukat a hagyományos magyar éttermek vagy tarolnak a külföldi ízek? – Szavazzon!

Szombathelyen is egyre több az idegen íz, de az esküvőkön még ritka a szusi.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód