Olvasóink fele (49%) az olaszt nevezte meg arra a kérdésünkre Hamburger? Gírosz? Szusi? Önnek melyik külföldi konyha jön be leginkább? May 08. 15:00 válaszolva, hogy
„Önnek melyik külföldi konyha jön be leginkább?”
Ettől jóval lemaradva (14%), a második helyre a görög/török, míg harmadikra a kínai ételek (11%) futottak be.
A több nemzet gyakorlatilag csak a futottak még kategóriájába került, annyi megjegyzéssel, hogy a vártnál valamivel többen szeretik a szusit.
A végeredmény természetesen nem reprezentatív, de gyaníthatón közel jár az igazsághoz: ezt tükrözi a pizzériák (kebabosok, kínai éttermek) nagy száma is.
A szavazásba elsősorban olyan nemzeteket vettünk be, amelyek éttermei megtalálhatók Szombathelyen vagy környékén, ehhez csaptuk hozzá a balkáni és a spanyol ételeket. Az utóbbiak főleg az odalátogató turisták számára lehetnek ismertek.
Az olasz konyha
A hagyományos olasz konyha – amely nemcsak nálunk, de az egész világon az egyik legismertebb és legkedveltebb konyha - azonban túlmutat a nálunk is rendkívül népszerű pizzákon.
A szakirodalom szerint az olasz konyhában az alapanyagok minősége kiemelkedően fontos, a friss, helyi termékek használata jellemző. Az olasz ételek egyszerűek, de ízletesek, gyakran csak néhány összetevőt használnak, hogy kiemeljék az alapanyagok természetes ízét.
Nagy szerepet kapnak benne a tészták és a rizottók, melyek sokféle formában és ízesítéssel készülnek. Az olívaolaj, paradicsom, fokhagyma és bazsalikom az olasz konyha alapvető elemei. A tengerparti régiókban a halételek dominálnak, míg az ország belsejében a húsételek (marhahús, a vadhús, szalámi) népszerűek.
A desszertek közül a tiramisu és a panna cotta a legismertebbek. Az étkezést gyakran egy pohár borral koronázzák meg.
De az olasz konyha nem csak az ízekről szól, hanem az élet élvezetéről és az együttlétről: a családi és baráti összejövetelek központi eleme az étkezés.
A pizza
A pizza az olasz konyha egyik legismertebb és legkedveltebb étele, mely világszerte hatalmas népszerűségnek örvend. Úgy tartják, eredetileg Nápoly városából származik, ahol a 18. században kezdték el készíteni a maihoz hasonló formában. A klasszikus nápolyi pizzának vékony, ropogós a közepe és puha, rugalmas a széle.
A leghíresebb nápolyi pizza a Margherita, melyet 1889-ben készítettek először Margherita királyné tiszteletére. Egyszerű feltétekkel készül: paradicsomszósz, mozzarella sajt és friss bazsalikom, melyek az olasz zászló színeit idézik.
Az olasz pizzakultúra régiónként eltérő. Rómában például a pizza vastagabb, mint Nápolyban, és általában nem is kör alakú, hanem úgynevezett pizza al taglio, azaz téglalap alakú "szeletben kapható pizza"
A pizzakészítés művészete a világ számos részén adaptálódott és változott, de az eredeti olasz pizza egyszerűsége és ízei továbbra is etalonként szolgálnak.