Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha nem lesz hamar költségvetés, bajban lesz a 20. karnevál is - A Valentin napon a kultúra is csúcsra pörgött Szombathelyen

Egyedül a városvezetés nem gondolta úgy, hogy ha nincs szalagátvágás, akkor is érdekes lehet városvezetői szinten egy kulturális csúcstalálkozó. Igaz, a tanácsnokasszony azért eljött, és a megyei főjegyzői is végighallgatta, mi a jó és mi a legnagyobb baj ma Szombathely kulturális életében. - A rendhagyó találkozás szervezői a Berzsenyi Dániel Könyvtár és a H+ Média Kulturális Egyesület voltak.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szokatlan, és tegyük hozzá remek kezdeményezés helyszíne a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár volt. Stílusosan, hiszen a könyvtárat pont azért szeretjük, mert kortól és nemtől függetlenül egy olyan kulturális tere Szombathelynek, ahol bárki, még a hajléktalan is, meleget, emberi szót, jó könyveket és családias koncerteket talál.

Húsz éve még természetes lett volna, az elmúlt évekhez képest viszont szokatlan ez a kezdeményezés - majd elmondjuk a legvégén miért is

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Egy olyan nyílt színi diskurzus, ahol a hivatalos propaganda mellett valódi problémák, tervek és vágyak is elhangoztak? - Ki hallott már ilyet?

Persze, azért jutott a sikerekből is, volt mit felsorolni bőven. Rendben is van ez így, kultúraszerető emberként, szívből tudom mondani, a kint ülő összes intézményvezető büszke lehet arra, hogy rendezvényeik, lelkesedésük és szakmai tudásuk miatt élhető ez a város.

Vezetői kerekasztal a BDK-ban
A szombathelyi kultúra vezetői.
Nagy Jácint

Személy szerint egyet sajnálok, hogy pont Jordán Tamás és 10 éves színháza nem képviseltette magát. Elfoglaltság, főpróba? Tudjuk. A csúcstalálkozón egyébként Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója, Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Kft. ügyvezetője, Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója, Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója, dr. Melega Miklós, a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltár igazgatója, Parais István, az AGORA Savaria igazgatója, és a nyugdíjba készülő Nagy Éva, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója voltak jelen. No meg a termet megtöltő kis közönség.

A beszélgetésen részt vettek jobb és baloldali politikusok is.
A hallgatóság soraiban jobb- és baloldali politikusok egyaránt ott voltak. Sok képet készítettünk a találkozóról, kattintson értük.
Nagy Jácint

A közönségi kérdezés a feszített programba azért nem volt betervezve, de egy idős hölgy mert, és válaszokat is kapott - ez is meglepő volt.

Kezdjük a kulturális legekkel - Tudták például?

 • Melyik a legrégebbi szombathelyi kulturális intézmény? (A Levéltár)
 • A legfiatalabb pedig a Savaria Turizmus Nonprofit Kft, ők 2011 óta léteznek, bár elődjük, a Tourinform már a kilencvenes években is működött.
 • A "legnagyobb" intézmény a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, közel 120-an dolgoznak itt. A második helyen a Savaria Szimfonikus Zenekar áll, 83 státuszával.
 • A Levéltár a kakukktojás, hiszen már a Magyar Nemzeti Levéltár intézménye, így ők is budapesti központtal működnek.
 • Pár siker - amit Szombathely nekik köszönhet (hogy ne csak a bajokról írjunk majd)

 • A Berzsenyi például időközben Minősített Könyvtár lett, amely címet Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár döntése alapján ítéltek oda.
 • Az Agorának elég csak annyit mondani, hogy tavaly 480 000 látogatójuk volt. Ráadásul egyre több fiatal is lájkolja őket, ami önmagában is jó hír.
 • A Mesebolt Bábszínház sem tétlenkedett, 330-360 előadást játszottak tavaly, egy parányi, alig 20 fős társulattal. Turnéztak külföldön is, nem egyszer, közben három jelentős szakmai díjat is elnyertek, többek között Lengyelországban A Batu-tá kalandjai című előadásuk megkapta Katowice város polgármesterének különdíját.
 • A Savaria Szimfonikus Zenekar "nemzeti" minősítése, és az ezzel járó nagyobb állami támogatás remek hír, külön örülünk az operaelőadásoknak is. A Zenemanó programsorozatnak is hatalmas sikere van, 1200-1500 gyermeket mozdít meg.
 • Eredményes év volt a tavalyi a turisztikában is, töretlenül népszerű a Savaria Történelmi Karnevál.
 • Csapláros Andrea igazgató azt emelte ki, hogy tavaly befejezték a Smidt Múzeum rekonstrukcióját, megújult a villamos is. Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriummal együttműködve pedig az ASTRO kiállítást felterjesztették az Év kiállítása címre.
 • A Levéltár egy digitalizációs fejlesztésen esett át, szlovén partnerekkel együttműködve. A 2018-as évben sikerült beszerezniük két speciális szkennert. Elkezdték az egykori Savaria Filmstúdió filmtekercseinek digitalizálását is.
 • Nagy Zoli

  Nézzük a gondokat - merthogy azok is szóba kerültek

  A Mesebolt Bábszínház igazgatója vetette fel, hogy részükről a legnagyobb csalódás az, hogy mind a mai napig nem megoldott a társulat helye, az MMIK tragikus állapotban van, nincs normális öltözőjük stb... Vágyuk még egy középtávú városi kulturális koncepció kidolgozása is lenne, amelyben másokkal együtt megfogalmazhatnák és összehangolhatnák a terveiket és a céljaikat.

  Az MMIK állapota
  Nagy Jácint

  Tragikus, hogy a közművelődés mennyire nem fontos

  A közösségi kultúra és a közművelődés a mai kormányzatnak nem fontos, emelte ki Parais István is, a szakemberek évek óta nem kaptak fizetésemelést.

  Egy másik intézményvezető pedig azt tartja elkeserítőnek, hogy miközben egy új Hali játékos óriási fizetést kap, 150 milliót egy évben, addig tényleg mennyi jut magára a közművelődésre. Mennyiért dolgoznak a kulturális szakemberek...

  Vezetői kerekasztal a BDK-ban
  Sírva vigadva.
  Nagy Jácint

  Kiss Barna fél a TAO-változásoktól Hisz a bőrünkről van szó – Horgas Ádámot felkavarta a TAO-ügy, szakmai összefogást sürget 2018. October 24. 12:42 , megannyi előadó-művészeti társulatnál óriási bizonytalanságot keltett ez az intézkedés. Ők is ennek a plusz forrásnak köszönhetően hívtak le Szombathelyre neves szólistákat, a hangszerállományt is ebből fejlesztették.

  A Savaria Múzeum attól fél, hogy a természettudományi múzeumi központ Debrecenbe költözik Budapestről, így neves szombathelyi kutatók munkája lehetetlenülhet el. Másrészt ugye, még senki sem tudja, mi lesz a Romkert-felújítással Nem folytatják a szombathelyi Romkert fejlesztését, inkább utakat újítanának fel a pénzből 2018. December 03. 12:00 és a mozaikkal, hol és mennyi időre akadt el a projekt...

  Nagy Jácint

  A Levéltár számára a legnagyobb csalódást a vasi honismereti és helytörténeti közlemények megszüntetése jelentette. Melega Miklós azonban közölte, igyekeznek megmenteni a kiadványt és szponzorokat keresnek hozzá.

  Grünwald Stefánia több súlyos, hosszú távon is problémás kérdést vetett fel:

  Magyarországon belül több kiemelt turisztikai övezetet alakítottak ki. Első körben öt, tavaly ősszel pedig további öt térség kapott ilyen besorolást. Sajnos a Szombathely-Sárvár-Ķőszeg tengely nem került közéjük. Az övezetek jövőbeni kibővítéséről pedig egyelőre nincs információ. A kiemelt térségekben jelentős állami forrásokat tudnak lehívni a turizmus fejlesztésére, például szállodaépítésre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg a kormányzat által preferált térségek állami pénzekből fejleszthetik a turizmusukat, addig Vas megyének magának kell majd ezeket a költségeket kigazdálkodnia.

  Igazán elkeserítő viszont, hogy sajnos még a mostani, 20. jubileumra sem sikerült elérniük, hogy egy évre előre tudják a Savaria Karnevál Utolsó dögös tánc a Punnany Massiffal és a Firkinnel - ennyi volt a vasárnap a Savaria Karneválon 2018. August 27. 09:18 költségvetését.

  Így hiába kész a program, tervezték meg a koncerteket, nem tudnak a fellépőkkel leszerződni. Azok viszont a bizonytalanság miatt sorra mondják le a tervezett koncertjeiket.

  A fellépők miatt a február végi költségvetés - ha lesz - már késő. Emiatt könnyen bajba kerülhet a 20. jubileumi karnevál. Holott a döntéshozók részéről csak annyi elkötelezettség kéne, hogy leírják, mennyit szánnak idén a karneválra. Az anyagi forrást csak később kellene hozzá előteremteni.

  Nemény András szocialista frakcióvezetőt a beszélgetés után pont ezért is megkérdeztük. Mivel a közgyűlésben az ellenzék lett többségben, nem gondolja-e úgy, hogy a Karnevál miatt mégis csak jó lenne, ha minél hamar lenne Szombathelynek költségvetése.

  Ő elmondta: ha rajtuk múlik, lesz is a hónap végére a városnak költségvetése. Elkészült Szombathely költségvetése - közölte a városháza, de ehhez közgyűlési döntés kell 2019. February 15. 12:52 Másrészt viszont nonszensznek tartja, hogy a szombathelyi intézményvezetők el vannak tiltva attól, hogy az ellenzékkel kommunikáljanak. Itt a rendezvényen ugyan elhangzott, hogy több pénz kellene a karneválra, de ezt, a jelenleg már többségben lévő ellenzékkel az intézményvezetők eddig nem is közölték/közölhették. Ha az ellenzék nem tud továbbra sem megegyezni a polgármesterrel, létrehoznak egy alternatív költségvetést, úgyhogy nem rajtuk múlik, ők szeretnék megoldani a problémát.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Kultúra

  Hirdetés