Hadat üzenhet Vlagyimir Putyin a győzelem napján

Ez nem csak szimbolikus lépés lenne.

A vártnál lassabb orosz előrenyomulás és a második világháborús győzelmet ünneplő május 9-i dátum közeledése azt eredményezheti, hogy Vlagyimir Putyin hivatalosan is hadat üzen Ukrajnának – írja a CNN alapján a vg.hu .

Mindennek nem csupán szimbolikus jelentősége lenne, hiszen lehetővé tenné a tartalékosok és a sorkatonák bevetését, sőt az általános mozgósítást is a háborús erőfeszítések érdekében.

A győzelem napjának nyugati elemzők szerint óriási a jelentősége Oroszországban, amit Putyin kihasználhat céljai elérésének segítésére. Propaganda szempontjából vagy egy nagy harctéri győzelem, és/vagy a további eszkaláció bejelentése szolgálhatja az orosz elnök terveit.

Moszkva mindeddig ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajnában nem háború vagy invázió zajlik, hanem különleges katonai művelet, melynek célja a megtámadott ország nácimentesítése. Tekintve, hogy május 9-én pont a nácikkal szemben aratott győzelmet ünnepli Oroszország, ez ideális időpont lehet a hadüzenethez, noha a zsidó származású Volodimir Zelenszkij által vezetett Ukrajnát némiképp furcsa azzal vádolni, hogy nácik uralma alatt áll.

A nevezetes dátumon megtett hivatalos hadüzenet növelheti a háború támogatását az orosz közvéleményben, és az általános mozgósítás és a sorkatonák frontra küldésének lehetősége segíthet pótolni az orosz csapatok súlyos veszteségeit az élőerő területén. A Pentagon szerint az orosz háborús erőfeszítések továbbra is sok kívánnivalót hagynak maguk után, azokat a gyenge vezetés és logisztika vagy épp az alacsony morál egyaránt hátráltatja.

Az erőteljes ukrán ellenállás azt is eredményezheti, hogy az oroszok más területen igyekeznek katonai sikereket elérni.

• Ez lehet egy Odesszával szembeni támadás vagy épp

• Mariupol teljes kontrolljának a bejelentése.

• Megtörténhet a Luhanszki és Donyetszki Népköztársaságok Oroszországhoz csatolása vagy

• Herszon központtal egy újabb hasonló népköztársaság létrehozása is.

A dátumot Moszkva azért is igyekezhet minden lehetséges módon kihasználni, hogy elterelje a figyelmet a harctéri kudarcokról. Ugyanakkor a győzelem napján megtett hadüzenet ironikus módon pont a háborús erőfeszítések kudarcának beismerését is jelentené.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Terror