Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy összegben és nem előlegként kéri a Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft. a 150 milliós önkormányzati támogatást

Ha nem kapják meg, meg is szűnhet a cég és így a csapat is - írják a közgyűlési anyagban.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az önkormányzati támogatás nélkül a társaság a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján megszűnik - ezzel indokolják, hogy nem fogadták el a közgyűlés ajánlatát.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Még április végén írtunk arról 150 millió forint kellene azonnal a Haladásnak, hogy indulhasson a következő szezonban 2019. April 29. 16:46 , hogy a Haladás Kft. 150 millió forint támogatást kért az önkormányzattól, amit azzal indokoltak, hogy ha nem kapják meg ezt a pénzt, akkor a csapat nem indulhat a következő bajnoki szezonban, az előírások ugyanis nem engedik meg, hogy a csapatot működtető kft. alaptőkéje mínuszba menjen, márpedig ez volt a helyzet.

Mészáros D. Zsolt

Akkor azt is írtuk 150 millió forint kellene azonnal a Haladásnak, hogy indulhasson a következő szezonban 2019. April 29. 16:46 , hogy összesen mintegy 600 milliót kellene előteremtenie a kft.-nek, hogy hosszabb távon is működőképes maradjon, ez a 150 millió csak az azonnali követelések teljesítését szolgálta volna.

Az április végi városi közgyűlés Megkapta a Haladás a 150 milliót, elveszik a Szombathely nevet a propagandalaptól, leváltották Takátsné Tenki Máriát 2019. April 30. 09:45 viszont nem fogadta lelkesen a kérést, sőt, konszenzus alakult ki a politikai erők között, és közösen fogadtak el egy kompromisszumos megoldást, úgy, hogy komoly feltételeket szabtak Csak előlegbe kapja a 150 millió forintot a Haladás, szigorú feltételek mellett 2019. May 02. 09:16 .

A közgyűlés áprilisban megfogalmazott feltételei

 • Az önkormányzat egyelőre nem utalja át a pénzt, csak konkrét ígéretet tesz, a cég szerint ez is elegendő a licenc megszerzéséhez
 • Csak akkor utalja át a pénzt az önkormányzat, miután a többi tulajdonos teljesítette a befizetési kötelezettségeit
 • Ez a 150 millió csak előleg, a csapat az idén 50 milliós támogatást kap, ezt is beleszámolják, valamint a 2020-ban és 2021-ben esedékes újabb 50-50 milliót, így jön ki a 150 millió
 • Vagyis, sem jövőre, sem egy évvel később nem kap a Haladás önkormányzati támogatást, mert azt az idén egy összegben megkapja a csapat.
 • A Haladást működtető céget független szakértővel világítják át, az eredményekről a májusi közgyűlésen számolnak be
 • A Haladásnak konkrét középtávú, azaz legalább a követező idény végéig érvényes üzleti tervet kell készítenie
 • A klub tulajdonosainak készfizetési kezességet (anyagi felelősséget) kell vállalniuk. Ez azt jelenti, hogy ha a megszabott feltételek nem teljesülnek, akkor személyükben felelnek az önkormányzati támogatás visszafizetéséért
 • Egy ideig úgy tűnt, hogy megoldódnak a gondok, a csapat megkapta a licencet, igaz, közben a Haladás kiesett az NBI-ből Centenáriumi búcsú - a Haladás bukásának története 2019. May 12. 14:44 , de a másodosztályhoz is kell a licenc.

  A jövő héten viszont újra a közgyűlés elé kerül a támogatás ügye, ugyanis

  a Haladás Kft. nem fogadja el a közgyűlés feltételeit.

  Azt kérték, hogy a támogatási szerződést az alábbiak szerint módosítsák:

 • Jelöljék meg a vizsgálat célját, a vizsgált időszakot.
 • Javasolják, hogy a felelősök megnevezése helyett a jelenlegi helyzethez vezető gazdasági események, okok feltárására irányuljon a vizsgálat.
 • A vizsgálatot végző személyt vagy szervezetet legalább egyszer megvétózhassa a kft.
 • A kft. a 150 millió Ft-ot szabadon felhasználható működési támogatásként szeretné megkapni külön, önálló támogatási szerződés alapján, függetlenül a korábbi, 2018. május 30. napján, a következő évekre szóló támogatásokról szóló megállapodástól, nem annak módosításaként.
 • A támogatási szerződést a Haladás Kft. és az önkormányzat kötné, nem lenne harmadik fél.
 • (Ehhez mi tesszük hozzá, hogy itt valószínűleg arról van szó, hogy a Haladás Kft. többségi tulajdonosa, a Halmill Kft. ne legyen a részese a szerződésnek.)

 • A Társaság kezdeményezi, hogy a 150 millió működési támogatást a következő években ne számítsák be a következő három év támogatásaiba.
 • Vagyis, ez egy egyszeri támogatás lenne,úgy, hogy a következő években ettől az összegtől függetlenül is kapna önkormányzati pénzeket a csapat.

  Az egyeztetéseken a kft. vezetői kijelentették, ha nem kapják meg a 150 milliót, a társaság a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján megszűnik. A kisebbségi tulajdonosok vállalták az alaptőke rendezését, de a többségi tulajdonos (Halmill Kft.) szerepvállalását jelenleg nem ismerik.

  Az önkormányzat továbbra sem adja

  csak úgy

  oda a pénzt

  A városháza az egyeztetések alapján kidolgozott egy új javaslatot:

 • A 150 millió forintot tagi kölcsönként adják a Szombathelyi Haladás Kft. részére
 • A tagi kölcsön szerződését a három oldalú támogatási megállapodástól függetlenül kössék meg
 • A tagi kölcsönt a kft. az eddig felhalmozott adósságok kifizetésére, a tőkehelyzet rendezésére használhatja fel
 • A Kft. vállalja működésének teljes átvizsgálását az önkormányzat által kiválasztott szakértő által, de a kft-nek nem lesz vétőjoga a szakértő kiválasztásában
 • A kft. vállalja, hogy a 2019. évi, a 2020. és a 2021. évi 50-50 millió Ft összegű támogatásokat kizárólag a tagi kölcsön visszafizetésére használja fel. Erre vonatkozóan a társaság és a tagok vállalják a 2018. május 30. napján kötött megállapodás további egy évvel, azaz 2021. december 31. napjáig történő hosszabbítását
 • A tagi kölcsönszerződés aláírásától számított 30 napon belül a társaság átad az önkormányzat számára jóváhagyásra egy középtávú koncepciót a klub további céljairól, szponzorációs és működtetési elképzelésekről
 • A javaslatot a június 18-i közgyűlésen tárgyalják, azt egyelőre nem tudjuk, hogy a Haladás Kft. vezetői hogyan állnak hozzá.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés