Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Július 26-án dől el, indulhat-e a Haladás az NB2-ben, csütörtökre rendkívüli közgyűlést hívott össze a polgármester

Megint az önkormányzattól várják a megoldást, közben egy hónapja csak egyeztetnek a tulajdonosváltásról
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újabb szakaszába lép a Szombathelyi Haladás labdarúgóklub átvételének előkészítése, miután a Szombathelyi MÁV Haladás Vasutas Sportegyesület (Haladás VSE) elnöksége péntek délelőtti ülésén a HALMILL Team Kft. Szombathelyi Haladás Kft-ben lévő üzletrésze ajándékozása tárgyában megkezdett tárgyalások folytatásáról határozott.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Ezzel az idézettel kezdtük múlt heti, július 19-i cikkünket Homlok Zsolt tárgyal a Haladás futballklubbal, hogy Illés Béla tulajdonrészét megkapja a Haladás VSE 2019. July 19. 15:30 , ami a Haladás VSE akkor kiadott közleménye alapján készült. Ami érdekes, hogy a közlemény előtti három hétben nem történt semmi, és azóta sincs új információ.

Hirtelen rendkívüli közgyűlést hívtak össze

Viszont ma, azaz szerdán Puskás Tivadar polgármester hirtelen rendkívüli közgyűlést hívott össze a Haladás ügyében csütörtök reggelre. Információink szerint ezt a HVSE kezdeményezte, azért, mert az MLSZ július 26-án, vagyis pénteken dönt a Haladás NB2-es licenszéről.

De egyáltalán nem biztos, hogy a rendkívüli közgyűlés határozatképes lesz, sok képviselő van szabadságon. Nemény András, az Éljen Szombathely-frakció vezetője lapunknak azt mondta, péntek reggelre tudják összehívni képviselőiket, egyébként a szakbizottságok sem tárgyalták az ülésre tervezett ügyeket. Ipkovich György, a jogi bizottság elnöke csütörtökön fél hatra hívta össze a bizottságot, márpedig anélkül nem lehet közgyűlést tartani.

Nemény hozzátette, frakciójuk szerint a felelős döntéshez elengedhetetlen Illés Károly alpolgármester meghallgatása, mivel a vezetés őt delegálta a Haladás közgyűlésére. Illés viszont jelenleg külföldön van. Ráadásul a Haladás felügyelőbizottsága is holnap, azaz csütörtök reggel ülésezik, azt is meg kellene várni.

Nemény kijelentette, semmi érdemi információjuk nincs, ezért is kellene inkább pénteken megtartani a rendkívüli közgyűlést.

Tulajdonosváltás, de mikor és hogyan?

Még július elején röppent fel a hír Tulajdonosváltás a levegőben: Illés Béláék elajándékoznák a csapat működtetését a Haladás VSE-nek 2019. July 01. 12:54 , hogy a csődközelbe jutott Bekeményített a közgyűlés, a Haladás kénytelen volt elfogadni a szigorú feltételeket 2019. June 19. 18:59 Haladás Labdarúgó Kft. többségi tulajdonosa, az Illés Béláékhoz kötődő Halmill Kft. elajándékozná a tulajdonrészét a Haladás VSE-nek. Koczka Tibor, Szombathely sportért (is) felelős alpolgármestere első hallásra marhaságnak nevezte Szombathely fideszes alpolgármestere első hallásra marhaságnak tartja a Haladás tulajdonosváltását 2019. July 01. 20:13 a futballklub eladását, ennek ellenére elkezdődtek az egyeztetések.

A HVSE elnöksége, elvileg folyamatosan egyeztetnek
haladasvse.hu

Szóval, július elejétől július 19-ig már tárgyaltak a tulajdonosváltásról, amikor kiadtak egy közleményt, hogy Homlok Zsolt (a HVSE elnöke, egyúttal Mészáros Lőrincz veje) vezetésével folytatják az egyeztetést.

Az egyeztetésekre valóban szükség van, ugyanis rengeteg a nyitott kérdés. A Haladás (ez most a futballcsapatot jelenti) ugyanis az elmúlt években folyamatosan növelte adósságát, 2017-ben 306 millió, 2018-ban 200 millió Ft-os veszteséget halmozott fel. 2018. december 31-i állapot szerint a Kft. saját tőkéje mínusz 390 millió Ft.

Azt, hogy most pontosan mennyi a Haladás adóssága, a kft. vezetésénél kívül senki sem tudja.

Ahogyan azt sem, hogyan akarják megoldani a helyzetet. Az önkormányzat tavaszi 150 milliós ígérete Bekeményített a közgyűlés, a Haladás kénytelen volt elfogadni a szigorú feltételeket 2019. June 19. 18:59 arra jó volt, hogy a csapat megkapja az NB1-es licencet, de úgy tudjuk, a pénzt a szigorú feltételek miatt nem használták fel.

Nagy gond a törzstőke hiánya, ami most 600 millióra tehető, ez a csapat őszi indulását is ellehetetlenítheti.

Éppen ezért furcsa a HVSE múlt heti közleménye, ahol Homlok Zsolt jogi és pénzügyi átvilágítást is ígért. Ezekre valóban szükség lenne, de nem volt szó arról, ki vagy kik végzik el ezeket az átvilágításokat, mikorra lesznek készen és milyen következményekre lehet számítani.

Jelen pillanatban az a nagy kérdés, ki fogja kifizetni a csapat adósságát, ami jelenleg akár egymilliárdra is rúghat, és hogy ki fogja kipótolni a hiányzó alaptőkét. És akkor még meg sem említettük a következő szezonban jelentkező működési költségeket.

Valószínű, hogy újabb önkormányzati támogatásra is számítanak, információink szerint Homlok Zsolt kezdeményezte már, hogy a polgármester hívjon össze egy rendkívüli közgyűlést.

Viszont

megbízható információk, a helyzet kezelését célzó üzleti terv nélkül felelőtlenség lenne újabb pénzeket adni a Haladásnak.

Ráadásul, ha a csapatot működtet klub a csőd szélére jut, akkor egy ilyen helyzetben közpénzből adott tőkeinjekció hűtlen kezelésnek is minősülhetne.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés